8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozvánka na výlet do města Solnice

28. 09. 2012 | Vaše tipy

O prázdninách jsem zavítala do zajímavého východočeského městečka jménem Solnice, které mě velmi zaujalo a ráda bych se o své zážitky a dojmy z tohoto městečka podělila i s Vámi.

Solnici najdeme v nadmořské výšce 332 metrů v těsné blízkosti malebných Orlických hor, konkrétně mezi městy Rychnov nad Kněžnou (pro Solnici okresní město) a Dobruškou.  Žije zde přibližně 2000 obyvatel, kteří bydlí v domcích či chatkách o celkem 675 popisných číslech. Solnicí protéká řeka Bělá.

Něco málo z historie Solnice

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1321 (hovoří se v ní o tom, že pán Jan z Meziříčí daroval kostelní podací v Solnici Zderazskému klášteru). Z dochovaných materiálů se dozvídáme, že původně byla Solnice pravděpodobně hradiskem. Stala se osadou, která se těšila rychlému rozvoji a tak jí 10. srpna roku 1386 její tehdejší majitelé Jan a Jaroslav z Meziříčí udělili plné právo hradecké. 

Město SolniceStatus "města" byl Solnici navrácen až v roce 1991. Od svého založení až do začátku 20. století v podstatě fungovala jako křižovatka obchodních cest. A jak vlastně Solnice ke svému jménu přišla? To dnes již s naprostou jistotou nikdo neví. Nejvíce se udržely dvě teorie. První jí přisuzuje toto jméno díky tomu, že se zde nacházela celnice (czollnic) a ta druhá si pohrává s myšlenkou, že se Solnice jmenuje podle soli - hlavním obchodním artiklem, který nejčastěji putoval přes již zmíněné Solnické obchodní trasy. 

Je tu vše - od mateřinky až po klub důchodců

Při procházce tímto městečkem jsem našla snad opravdu vše méně i více potřebné. Je tu nejen základní škola (od 1. do 9. třídy), ale také mateřská školka. Kromě desítek krámků a množství hospůdek a restaurací zde najdeme však i zdravotní středisko. Pokud Vás začnou při pobytu zde "brát zuby", nemusíte se bát, i zubní péče je zde zajištěna.

Pro sportovní nadšence Solnice poskytuje rozlehlá fotbalová, basketbalová i tenisová hřiště, či můžete navštívit místní fitcentrum, nebo můžete zajít na kuželky do vyhlášené místní kuželny.

Milovníky kultury by zase mohlo potěšit množství zajímavých akcí, které se konají v Solnickém kulturním domě. Kromě maturitních plesů se tu konají i babské či hasičské bály, ale vstříc tu vycházejí i těm nejmenším se zajímavými pohádkami a programem pro děti.

 

Výlety a zajímavá místa

Za vidění zde stojí krásné malebné udržované náměstíčko, kde Vás jistě zaujme sloup se sochou Panny Marie, zajímavá budova radnice či kousek opodál Solnický "Zámeček" (jednalo se o panské sídlo, které později sloužilo jako hostinec a v současné době je zde malý penzion a útulná restaurace). Přehlédnout také nemůžete krásný majestátní kostel Umučení svatého Jana Křtitele s přilehlou farou a velmi zajímavou budovu základní školy zdobenou plastikami.

Pokud máte raději procházky než památky, zajděte si do zámeckého parku. Je sice neudržovaný, ale cesty jsou dobře průchodné a pokud dojdete až do Kvasin, můžete si prohlédnout i Zámek Kvasiny, který je nyní v soukromém vlastnictví. Můžete také zajít do nedalekého městečka Černíkovice a prohlédnout si místní chátrající (ale přesto velmi zajímavou) rozhlednu.

Pokud patříte mezi otrlé výletníky milující naučné stezky, i zde Vás potěším. Solnicí prochází Naučná stezka Bělá, na které napočítáme celkem 13 zastavení. Stezka je přístupná nejen pěším turistům, ale i cyklistům a v zimě dokonce běžkařům.

 

Pár zajímavostí

* Znáte onu památečnou větu "To je hadrák, pane. Ten neublíží, ten leští!"- z filmu Vrchní, prchni? Ano, ano, řeč je o "hadru, hadraplánu"..., prostě o svérázném vozítku jménem Velorex, které právě zde v Solnici spatřilo poprvé světlo světa.

* Víte, že v těsné blízkosti Solnice se nachází městečko Kvasiny a tato města spojuje vlakové nádraží? Pokud se tedy chystáte vlakem na výlet do Solnice, u kas chtějte lístek do Kvasin.

* Na pomezí mezi Kvasinami a Solnicí se nachází dříve velmi významný a velký závod vyrábějící ryze české automobily, který stále aktivně funguje a produkuje.

* V místním zámečku se v roce 1948 natáčel známý český film Hostinec U kamenného stolu s Růženou Šlemrovou, Rudolfem Hrušínským či Jiřím Plachým.

Mamcakata - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pozvánka na výlet do města Solnice:

Pozvánka na výlet do města Solnice
Pozvánka na výlet do města Solnice
Pozvánka na výlet do města Solnice
Pozvánka na výlet do města Solnice
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavé městečko a tvoje povídání o němSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkná pozvánka na výletSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles