8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozvánka na výlet do obce Komárov

18. 07. 2012 | Česká republika

Ráda bych Vás pozvala na výlet do malé jihočeské vesničky nazvané Komárov. 

Komárov je malou, avšak velmi malebnou a klidnou jihočeskou obcí, která se nachází asi 12 kilometrů severně od města Soběslav a patří do okresu Tábor. Nachází se tedy na území bývalých jihočeských blat a je to malá vesnička, kde žije přibližně 140  obyvatel. Při návštěvě Komárova Vás ovane nejen omamná vůně kvetoucích líp na návsi, ale zcela jistě na Vás dýchne duch dob minulých. Celá obec je totiž od roku 1995 zapsána jako vesnická  památková rezervace. Doménou celé vesnice jsou překrásné rekonstruované statky ve stylu selského baroka, které se stalo neodmyslitelnou charakteristikou jižních Čech. Tento lidový sloh se vyznačuje zdobnými, avšak vkusnými ornamenty, které zdobí čelní štíty nejen samotných statků, ale  i přilehlých výminků či špýcharů. Při návštěvě Komárova tedy nevíte, které stavení obdivovat dříve. Mezi ta nejzdařilejší stavení můžeme vybrat například statky s popisnými čísly 1 či 8.

Pozvánka na výlet do obce KomárovDominantou malé návsi s vodní nádrží je kaple se zvoničkou a také pomník věnovaný obětem 1. světové války.

První dochovaná písemná zmínka o Komárově je však mnohem staršího data, než letopočet uvedený na tomto memoriálu. Tato zmínka totiž pochází již z roku 1492! Vraťme se však do dob "nedávných". V polovině 19. století obec patřila pod Bechyni, což se ukázalo jako dosti nevýhodné kvůli špatnému spojení. Až po 2. světové válce uspěly snahy o převedení pod správu již zmiňovaného nedalekého města Soběslav.

Nejvýznamnějším rodákem Komárova je asi pan Bedřich Dubský (1880 -1957), který byl nejen úspěšným pedagogem, zapáleným archeologem, ale v neposlední řadě i autorem knihy Pravěk jižních Čech.

A jaké je v Komárově kulturní vyžití?

Jelikož se jedná vskutku o menší vesničku, není nabídka tak pestrá, jako například ve velkém městě. Každoročně se zde konají klasické krajové veselice, jako je například stavění májky, posvícení či pouť. Můžeme zde posedět v malebné hospůdce, která se nachází na okraji obce, nebo na návsi, před sezonním obchodě, kde je nově otevřena i malá prodejní galerie keramiky. Jelikož Komárov obklopují krásné typické jihočeské lesy (mimo jiné i Černínská obora), můžete vyrazit poodkrývat jejich taje a bohatou úrodu hub, borůvek, malin či jahod. Milovníky přírodního koupání zase potěší množství velkých rybníků (opodál dokonce i menší kemp). Autem či autobusem (v obci je autobusová zastávka Komárov) můžete pak vyrazit na výlet například na zámek Červená Lhota, či do starobylého města Jindřichův Hradec.


Mamcakata - čtenářka
ChytraŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pozvánka na výlet do obce Komárov:

Pozvánka na výlet do obce Komárov
Pozvánka na výlet do obce Komárov
Pozvánka na výlet do obce Komárov
Pozvánka na výlet do obce Komárov
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné, díky za pozvánku Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
dedinka s týmto názvom je aj na Slovensku v okrese Bardejov
Obrázek uživatelky
profil
fotka hovoří za vše.
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
krásný článek,je vidět dle fotek, jak je tam čisto a klid.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles