8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proč potřebujeme antioxidanty?

5. 03. 2017 | Péče o tělo

Všichni víme, že antioxidanty jsou pro naše zdraví prospěšné. Jejich obsahem se pyšní na obalech doplňky v lékárnách i superpotraviny. V čem ale spočívá jejich účinek?

Antioxidanty chrání náš organismus před volnými radikály. Vysvětlení této definice nás bohužel zavede zpátky do hodiny chemie na základní školu.

Možná si vzpomenete na neoblíbené počítání vazeb, které se u každého prvku lišila. Jen pokud měla molekula zaplněny všechny vazby, byla stabilní a fungovala v pořádku. Molekuly, které tohle nesplňují, jsou naopak nestabilní a volnou vazbu se snaží zaplnit, aby byly opět kompletní. A právě tohle jsou volné radikály.

Jejich nebezpečí spočívá v tom, že „kradou“ elektrony od jiných molekul, aby byly kompletní a tím stvoří další volný radikál, který se snaží „krást“ zase jinde. Tím vzniká řetězová reakce narušující funkčnost buněk v našem těle, případně jejich odumírání.

antioxidantyVlivem této řetězové devastace buněk v organismu dochází ke snížení imunity, zapříčiňuje vznik nádorů, urychluje stárnutí a tím výčet zdaleka nekončí. Takto narušené buňky se mohou změnit i v rakovinné. Vzniku volných radikálů v těle nelze zabránit, jelikož vznikají při metabolických procesech, které jsou pro naše tělo životně důležité.

Silný organismus se do jisté míry dokáže těmto volným radikálům bránit. Měli bychom tedy podpořit zvyšování imunity, minimalizaci stresu a jíst pestrou vyváženou stravu. Vhodné je však v tomto tělo podpořit dodáváním antioxidantů. Ty chrání buňky před napadením a zároveň u volných radikálů snižují jejich aktivitu.

Výborným antioxidantem je především vitamín C a vitamín E. Proto by potraviny bohaté na ně rozhodně neměly v jídelníčku chybět. Ideální zdrojem antioxidantů jsou například citrusové plody, ořechy, brusinky, jablka, zelený čaj, avokádo, jahody a kustovnice čínská.


Texie - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Proč potřebujeme antioxidanty?:

Proč potřebujeme antioxidanty?
Proč potřebujeme antioxidanty?
Proč potřebujeme antioxidanty?
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
K jaru přínosný článek Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles