8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Průvodce pro výběr dětské koloběžky

30. 08. 2023 | Výchova
U každého dítěte přijde okamžik, kdy je potřeba vybavit ho nějakým dopravním prostředkem.  Jednak pro ulehčení a urychlení přesunů, kdy ještě nestačí našemu tempu a krátké nožky nezvládnou ujít to, co my. Ale samozřejmě také pro zábavu. Častou volbou jsou koloběžky. Snadno se s nimi manipuluje, jsou skladné, jízdu na nich si děti osvojí rychle a v neposlední řadě jsou skvělé pro jejich pohybový aparát. To ale jen za předpokladu, že vyberete tu správnou. Jak na to se dozvíte v následujícím článku.

Vyberte vhodný typ


Koloběžka je mixem hračky, dopravního prostředku a sportovní pomůcky a obzvláště ve vývinu může mít na lidské tělo obrovský vliv, proto se její výběr nevyplatí podcenit. První, nad čím byste se měli zamyslet je, zda zvolíte stroj s velkými nafukovacími koly, nebo dáte přednost malým kolečkům.

dětské koloběžkyTzv. „street“ koloběžky bývají lehčí, menší a tím pádem také skladnější. Jsou dobře ovladatelné a tím pádem vhodné na dovádění ve skateparku. Na delší kontinuální jízdu ale dělané nejsou. Děti se díky malým kolečkům dříve unaví a riziko přepadunutí přes řídítka hrozí i na zámkové dlažbě. Tyto koloběžky při překonávání i těch nejmenších nerovností hodně drncají, což je nepříjemné hlavně na zápěstí a paže dítěte. Jejich geometrie bohužel může vést ke špatným pohybovým návykům. Stejně jako při výběru koloběžky pro dospělé je vhodné i u dětí volit správnou velikost a koloběžku s vhodnou geometrií, a to vzhledem k vyvíjejícímu se a rostoucímu organismu dětí. V současné době mnoho dětí nemá již v mladším školním věku ideální držení těla, dokonce mají děti i vadné držení těla. Volba aktivity, jako je jízda na koloběžce se správnou velikostí a geometrií, může pomoci nastartovat ty správné svaly a podpořit správný stoj.

Druhou možností je pořídit koloběžku s nafukovacími koly, která zvládne v podstatě jakýkoliv terén a jízda na ní je méně namáhavá. Ta však není vhodná pro ty úplně nejmenší a její pořizovací cena bývá vyšší. Přináší ale vyšší bezpečnost, odolnost, pohodlí a při správném výběru z ní vaše ratolest jen tak nevyroste. Je vhodná i do města, lehce přejede dlažební kostky a její velká kola se nezaseknou ani v kolejích. A hlavně je lepší pro zdravý pohybový vývoj vašeho dítěte.

Výška stupátka


Výška stupátka by měla být co nejmenší, ale zase ne tak moc, aby zavadilo o každou nerovnost. Tzv. světlost, tedy mezera mezi vozovkou a spodní hranou stupátka, by měla být ideálně čtyři až pět centimetrů. Nášlapná plocha se tím pádem dostane na výšku sedmi až osmi centimetrů. Zatímco se dítko jednou nohou odráží od země, druhá, která stojí na stupátku, musí podřepovat. A to stále dokola. Vzhledem k menší síle při odrazu udělá dítě takových dřepů opravdu hodně, a čím vyšší stupátko, tím větší dřepy a dřívější únava. Je pravděpodobné, že když ho začnou z jízdy brzy bolet nohy, vytratí se radost z pohybu a jízda na koloběžce ho přestane brzy bavit.

Hmotnost


Vysoká hmotnost může být stejným zabijákem požitku z jízdy jako vysoké stupátko. Ideální váha je mezi pěti až sedmi kilogramy. Lehké koloběžky se lépe ovládají, jízda na nich je méně namáhavá a dítěti se s nimi také snáze manipuluje. A nám dospělým se v případě potřeby lépe přenášejí. Kdo kdy nenosil dětem koloběžku.

Celková výška koloběžky


Jak už jsme zmiňovali, ergonomie je při koupi dětské koloběžky velmi důležitý parametr. Není například možné, aby vaše ratolest jezdila s představcem přímo pod bradou, nebo aby musela zvedat ruce k řídítkům někam nad hlavu. Taková jízda by byla nejen nepohodlná a nevhodná pro zdravý pohybový vývin, ale také nebezpečná – mít rozbitý obličej při prudkém brždění není nic moc. Obecná poučka zní, že pokud stojí koloběžkář na zemi a ruku má svěšenou podél těla, řídítka by měla být ve výšce jeho zaťaté pěsti. Toho u dětí docílíme málokdy, bude tedy stačit, když při koupi nové koloběžky budete myslet na to, že by řídítka neměla sahat výš, než je jeho pas.  Vzhledem k tomu, že výška každého dítěte se s věkem rychle mění, doporučujeme vsadit na koloběžku s nastavitelnou výškou řídítek. Vyhnete se tak každoroční obměně koloběžky a ušetřené peníze budete moci investovat do kvalitního modelu.

Zdroj, foto: KOSTKA


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !