Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

První ranní mrazíky – čas myslet na vytápění

4. 11. 2011 | Moderní bydlení
První ranní mrazíky nutí myslet na vytápění. Jak to udělat, abyste nadcházející zimu prožili v co největší pohodě, teple a ještě navíc za to moc nezaplatili? Existuje opravdu mnoho možností, jak vytápět dům či byt a není snadné vybrat si tu ideální variantu právě pro vás.

Při rozhodování totiž musíte brát v potaz mnoho faktorů. Protože je vždy lepší poradit se s odborníkem, na následujících řádcích vám nastíníme alespoň základní přednosti a nevýhody topení dřevem. Dále přiblížíme rozdíly mezi krbem a krbovými kamny. Zabývat se budeme také požární bezpečností a dáme vám pár tipů, jak ušetřit za topení.

Oheň na živo


krbZima nemusí být jen šedivá a pochmurná. Pokud si pořídíte krb či krbová kamna, nebudete skoro chtít, aby topná sezóna skončila – praskající polena a plápolající oheň si prostě zamilujete. Ale živý oheň nemusí být pouze splnění vašich romantických představ o vkusném doplnění interiéru. Krby a kamna toho nabízejí mnohem víc, mohou se dokonce stát hlavním zdrojem tepla ve vašem obydlí. Jakmile o krbech a kamnech zjistíte více, uvidíte, že estetické hledisko není to jediné a hlavní, podle čeho krb či kamna vybírat.

Kam s ním?


Pokud stavíte nový dům, je dobré se předem rozmyslet, zda budete chtít krb, který bude majestátní součástí vašeho obývacího pokoje, nebo preferujete spíše výkonná a neokázalá krbová kamna. Budete tomu totiž muset uzpůsobit budoucí dispozici vašeho obydlí. V případě, že si krb či krbová kamna pořídíte „dodatečně“, nad umístěním nebudete dlouho přemýšlet – krb musíte postavit ke zdi, ve které se nachází komín. Pokud váš dům komín pozbývá, je možné ho přistavět.

Parametry komínu berte v potaz i při výběru krbu či krbových kamen. Průměr kouřovodu kamen a komínu musí odpovídat. Další podmínkou je dostatečná účinná výška komínového tělesa. Na dobrý tah komínu má vliv i směr, rychlost a síla větru v okolí a správné stavebně technické řešení krbu. O minimální výšce komína je vhodné se poradit s prodejcem a často také s kominíky, kteří mají s čištěním zanesených a nefunkčních komínů bohaté zkušenosti.

Tip odborníka:


Není-li účinná výška vašeho komínu dostatečná, nemusíte zoufat. Můžete si totiž pořídit například speciální ventilátory, které uměle zajišťují dobrý odtah komínů i s malou účinnou výškou.

Na výběru si dejte záležet


krbPři pořízení krbu či kamen je třeba vzít v potaz mnoho faktorů, vybírejte podle následujících kritérií:

Jaké jsou vaše představy o funkci krbu či krbových kamen? Hledáte hlavní zdroj tepla, nebo spíše dekorativní prvek, kterým se bude občas přitápět?

Odpovídá velikost místnosti produktu, který jsme si vybrali? Máte-li obývák o pár metrech čtverečních, majestátní otevřený krb asi nebude to pravé.

Do jaké stavby krb či kamna chcete umístit?

A nakonec je třeba zmínit samozřejmě i vzhled a estetickou stránku.

Jak je vidět z výše uvedených bodů, vybrat krb či kamna rozhodně není jednoduchou záležitostí. Je proto rozumné své představy probrat s odborníkem, který vás upozorní na výhody a úskalí jednotlivých řešení.
Prvním krokem, který vás bude na začátku výběru krbu čekat, je zodpovězení otázky, zda si pořídit klasický krb, krbovou vložku či krbová kamna. Pro správnou volbu je třeba dobře znát rozdíly mezi těmito typy vytápění a jejich specifika.

Zdroj: OBI.cz

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
my topíme plynemSmajlík...aleSmajlík líbí se mi krb...
Obrázek uživatelky
profil
mám kamna pro vytápění ustř.topení,ale už jsem uvežovala o krbu do obyváku.Kamarád ho má a vyhřeje mu celý dům.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
my sme sa rozhodli pro litinové a nebanujeme.dvierka maju z predu aj z boku...čo je výhoda,ale hlavne držia teplo a vytopíme nimi celý byt.
Obrázek uživatelky
profil
souhlasím.
V době, kdy se objeví první mrazíky, už většinou dávno topíme.
Obrázek uživatelky
profil
Jsou k dostání pěkná kamna.
Teď už je skoro pozdě myslet na vytápění...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles