8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pyly jehličnanů alergika ohrožují jednou za několik let

15. 07. 2009 | Nemoci
Lidem citlivým na různé pyly nevadí jen ty z květin. Problémy mohou způsobovat i jehličnany.

V našich končinách se první pylová zrna ve vzduchu objevují často už během února, někdy dokonce i ledna. Samčí květenství řady stromů je totiž zakládáno již během podzimu a přečkává celou zimu až do prvních teplých dnů. Pokud takové dny nastanou během ledna (byť jen krátkodobě), může dojít k opylení jehněd už v tomto období. V únoru již pozorujeme první pylová zrna běžně. Jedná se nejprve o olši a lísku, koncem března a hlavně v dubnu se přidává bříza a vrba, v květnu potom nastává období trav a obilovin.

Les v nedohlednu, přesto mají alergici potíže

Kmeny stromů se během slunných dní ohřívají a pylová zrna podél nich stoupají vzhůru nad korunu jako komínem. Ve větru mohou být zrnka unášena i na velké vzdálenosti. Bezprostředně pod stromem nebo v lese tedy nemusí být pro alergika vždy nejhůře. Často pacienti pociťují pylové Pyly jehličnanů alergika ohrožují jednou za několik letobtíže i tam, kde je les nebo stromy v nedohlednu. Pokud se pyl dostane do vyšších vrstev atmosféry – okolo 10 km – je unášen rychlostí až 50 m/s na vzdálenost až 3000 km. Může se potom snést k zemi v oblasti, kde ještě sezona daného druhu není. Pokud je pylové zrno vystaveno vysoké vlhkosti a částečkám výfukových zplodin, je narušen jeho povrch a do ovzduší se dostávají submikronové částice pylových zrn. Ty mohou vyvolat alergické obtíže i u lidí, kteří je za běžných okolností nemají, a to i v době, kdy ve vzduchu nejsou zachycena již žádná pylová zrna. Paradoxně tak na tom mohou být hůře městští alergici než ti, co žijí v přírodě na venkově.

Tajně kvetoucí stromy

V jehličnatém lese se alergik může setkat jednou za 2–3 roky s větším množstvím pylu borovice a jednou za 4–5 let s pylem smrku. V mezidobí sice tyto stromy také kvetou, ale málo, takže o jejich pylu ani nevíme. V době silného kvetení vídáme žlutavé nánosy pylu na loužích, sklech a kapotách aut. Alergologický význam tohoto pylu je však malý, dráždí sliznice spíše mechanicky.

Odpověď na otázku, zda bude alergikovi v jarním lese lépe, nebo hůře, tak není jednoznačná a závisí na mnoha okolnostech, jako je počasí, složení lesa, typ alergie. Někomu může být lépe, jinému naopak. Univerzálně platná odpověď neexistuje a vše závisí na stavu konkrétního alergika.

Zdroj: Bez-alergie.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Na pyly ze stromů zrovna alergická nejsem, ale na jinou alergii trpím.
Obrázek uživatelky
profil
naštěstí nejsem alergická,ještě takové starosti
Obrázek uživatelky
profil
ještě že nejsem alergická
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles