8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cesta diamantu z nitra Země až na šperk

2. 04. 2016 | Finance
Diamanty jsou již po staletí symbolem krásy, vzácnosti a jedinečnosti. Už jste někdy přemýšleli, kde se vlastně vzaly? A proč je jejich hodnota tak nesmírně vysoká? Pojďme si společně projít cestu od vzniku tohoto drahého kamene až po jeho zasazení do šperku.

Je to sice paradox, ale diamanty jsou tvořeny z uhlíku, jednoho z nejčastějších prvků v přírodě. Diamant činí vzácným až způsob jeho krystalizace. Ta totiž v historii probíhala za extrémních podmínek, které panovaly například před 3 miliardami let v hloubce okolo 200 kilometrů pod zemí! Aby vznikl diamant, bylo zapotřebí vyvinout tlak až 70 tun na cm2 při teplotě vyšší než 1300 °C.

cesta diamantuBěhem milionů let diamanty zvolna prostupovaly k povrchu a lidem se tak staly dosažitelné. Stále je však velmi obtížné určit, kde přesně je vůbec máme hledat. Odborníci tak v terénu vyhledávají minerály, které se velmi často vyskytují právě v blízkosti diamantů. Využívají k tomu třeba termity, kteří se prohrabou až do hloubky 30 metrů. Geologům pak stačí jen prozkoumat jimi vynesenou horninu a určit, zda by se na daném místě mohla nacházet ložiska drahých kovů či nikoliv. Tímto způsobem ušetří mnoho peněz, neboť nemusí provádět hloubkové vrty – ty za ně udělají zdarma termiti.

Samozřejmě že se při hledání provádí i klasická povrchová těžba a kopání důlních chodeb, ale tato metoda je nejnáročnější, a tím i nejdražší. Vždyť aby bylo možné získat pouhých 0,2 g diamantu, musí se průměrně vytěžit až 250 tun horniny. Hledání diamantových nalezišť je během na dlouhou trať. Může trvat i desítky let, a to s nejistým výsledkem.

Pokud se diamanty najdou a vytěží, putují k dalším odborníkům, kteří je roztřídí podle barvy, velikosti, tvaru a kvality, a následně je ocení. Nejslavnějším městem v Evropě, kde se diamanty brousí v renomovaných dílnách a získávají tak svůj jedinečný třpyt a vzhled, jsou Antverpy. Zde probíhá také burza a prodej diamantů zkušeným obchodníkům.

cesta diamantuV Antverpách jsou na burze stovky specializovaných kanceláří – v některých se prodávají kvalitnější diamanty, jinde méně kvalitní, některé kanceláře prodávají jen barevné diamanty, jen malé, jen velké nebo jen s konkrétním výbrusem. Je dobré vědět předem, jaké diamanty přesně hledáte.

Obchodník, který chce tuto burzu navštívit, musí splňovat přísná kritéria. Zdaleka se sem nedostane každý. Člověk žádající o členství na burze za sebou musí mít jako obchodník s diamanty již určitou historii, musí doložit své obraty obchodu s diamanty, stát se akcionářem burzy a musí projít bezpečnostním řízením. Navíc se za každého nově příchozího člena musí zaručit 2 stávající členové burzy.

Tito obchodníci posléze nakoupené diamanty prodávají jako investiční prostředek nebo je předají specialistům, kteří tyto vzácné drahé kameny zakomponují do tolik žádaných šperků a vytvoří umělecké dílo vysoké hodnoty.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !