8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Místa mého srdce...

4. 06. 2022 | Vaše příběhy
Narodila jsem se v Chomutově, ale rodiče se po pár měsících stěhovali na Slovensko, odkud pocházel můj otec. On sám pocházel z Považí, ale práci dostal na Makově a já celé své dětství prožila na Kysucích, v této malebné vesničce v lůně hor. Krajinu jsem si zamilovala, váží se k ní četné vzpomínky, na místním hřbitůvku sní svůj věčný sen mí rodiče.

Také  dojíždím na výlety s vnučkou a setkání s dávnými kamarádkami a spolužačkami...O mé srdce se dělí dvě krajiny, tato ryze slovenská - Kysuce a pak jsou to Beskydy a v nich zejména město, kde bydlím již 45 let a narodily se zde i mé 3 děti... Havířov.

Makov se stal mým domovem na celé dětství i studentské období. Je to nejzápadnější kysucká obec a vznikla spojením 7 obcí v roce 1895. Hornaté prostředí skýtá hodně možností na pěší turistiku, cykloturistiku a v zimě lyžování. Obcí protéká řeka Kysuca. Pamatuji si, že v době povodní se dokázala změnit v dravý tok, který s sebou bral ploty, podmýval zahrady...

V létě byla říčka klidná, strávili jsme jsme v jejích vodách hodně času. Koupání, chytání ryb. V lesích kolem vesnice jsme si hrávali na „schovku“, bojůvky, chodívala jsem se tam také učit, posedět a zazpívat si s kamarádkami. Kysuca pramení nedaleko obce v Přírodní rezervaci Hričovec, v části zvané Kopanice - U Jaši v n.v. 915 m. Vede zde i naučný chodník. V samotné říčce žije 26 druhů ryb.       V jedné krásné slovenské písni se zpívá: „Kysuca, Kysuca, studená vodička“...a je to fakt, tato voda vždy osvěží.

Dalším místem, které bychom neměli vynechat, je památný jilm v osadě U Papaji. Má téměř 500 let, obvod u kořene je 11 m a výška stromu je cca 30 m. Byl zde osazen můstek a na něm binokulární dalekohled, prostřednictvím kterého mohou pozorovat přírodní scenérie domácí, ale také turisté a to zcela zdarma.

Nedaleko Makova je poutní místo Živčáková, kam proudí lidé, kteří hledají ztracené zdraví doslova z celého světa. Na památku za uzdravení zde nechávají osadit děkovné cedulky. V roce 2012 byla slavnostně otevřená Beskydsko- javornická běžecká lyžařská magistrála. Makov je výchozím „bodem“ směrem na Žilinu a také na Moravu. Na Bumbálce býval hraniční přechod.

Jak jsem již předeslala, žiji již celá desetiletí ve městě Havířov. I když jde o město, které je stejně staré jako já a nemá tedy staletou historii, je zde však mnoho zajímavostí, které stojí za to prozkoumat a navštívit. Zůstala zde zachována  roubená Kotulova dřevěnka z roku 1781, ke které patří i stodola a mlýn. Objekty jsou „ukryty“ přímo mezi moderní zástavbou a konají se zde pravidelné akce, například pro děti, studenty. V blízkém okolí je Žermanická a Těrlická přehrada    / vodní sporty, rekreace, rybaření/. Část Havířova, postavena v 50. letech ve stylu socialistického realismu, byla v r. 1992 vyhlášena chráněnou zónou s názvem SORELA. Krásná procházka je v oblasti  přírodní památky - Meandry Lučiny, kde žijí chránění živočichové.

S velkou radostí jsem přijala zprávu, že se nebude bourat budova železničního nádraží. V současné době je již upraveno okolí nádraží, autobusová stanoviště a pracuje se na interiéru budovy, kde má být krom jiného i lezecká stěna. Z Havířova je  v dosahu cca 10 km možno navštívit haldu Ema v Ostravě, Dinopark v Doubravě, botanickou zahradu v Orlové, Zoo v Ostravě. Právě botanickou zahradu jsem nedávno navštívila s vnučkou a opravdu to byl nezapomenutelný zážitek. Pan Potyka je nejen nadšenec, ale i odborník na pěstování kaktusů i sukulentů. Chová zde i několik zvířátek. S vnučkou jsme také objevily v blízkosti města několik bludných balvanů, jeden z nich i v Ostravě Kunčicích. Tyto kolosy se sem pravděpodobně dostaly v době ledové. Kdo rád  hory, tak stačí sednout na kolo nebo vlak a zajet třeba do Mostů u Jablunkova, Horní Lomné, Komorní Lhotky a pod. Dají se sbírat houby, objevovat zapomenuté studánky, relaxovat, v zimě i lyžovat. Já již několik let podnikám pravidelné výlety i dovolené v některé destinaci v Beskydech. Loni to byla Horní Lomná, letos jsme zvolily Mosty u Jablunkova. Už se moc těším, jak si se Sárinkou budeme užívat společných chvil. Až doroste druhá vnučka Ellinka, přibereme i ji na naše „babské jízdy“...

Moje srdce je plno lásky k těmto 2 lokalitám, spravedlivě je poděluji a každou návštěvu si vždy vychutnám. Brzo jedu na Makov za mými spolužačkami ze základky, známe se již přes 60 let. Uděláme si výlet, zavzpomínáme a nakonec posedíme u dobrého oběda /asi halušek s bryndzou/ v místní restauraci...


Bertice - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Místa mého srdce...:

Místa mého srdce...
Místa mého srdce...
Místa mého srdce...
Místa mého srdce...
Místa mého srdce...
Místa mého srdce...
Místa mého srdce...
Místa mého srdce...
Místa mého srdce...
Místa mého srdce...
Místa mého srdce...
Místa mého srdce...
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Jaruško, krásně napsané. Hodně let jsme jezdili přes Makov směrem na Liptovský Mikuláš, kde žil manžel až do nástupu na VŠ v Brně a kde asi 20 km od Mikuláše byla chata. Za ty roky jsme tam měli plno známých, kousek od chaty, na Lazisku, bydlela maminka Květy Fialové a pak tam jezdila každé léto Květa a její sestra Blanka. Bývalo tam s nimi hodně jejich známých i herců. Po smrti manželových rodičů zůstala chata švagrovi, který bydlí v Žilině a my tam přestali jezdit a zůstaly jen vzpomínky.
Obrázek uživatelky
profil

Moc pěkné vyprávění a pěkné fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pekný článok, prostredníctvom neho som navštívila aspoň virtuálne miesta, kde som nikdy nebola.
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkné vzpomínání. Z míst, která zmiňuješ, jsem navštívila Těrlickou přehradu, Ostravu i Havířov a několikrát Chomutov.
Článek i fotografie se mi moc líbily.
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsané a milé vzpomínání.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles