8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nožička

22. 02. 2014 | Vaše příběhy

Do 14 let jsem bydlela s rodiči a sestrou na vesnici. Sice jsme neměli žádné pole ani hospodářství, ale zvířátka jsme měli. Kočku nebo kocoura, někdy kachny, jednou dokonce prasátko.

A jeden rok nám někdo na zahradu dal malého srnečka, kolouška. Ten si moc oblíbil mého tatínka, chodil za ním všude, nedělaly mu problém ani schody a když šel tatínek učit, mermomocí se za ním strkal do třídy, k všeobecnému veselí žáků. Měli jsme ho jen krátce, otec se pak domluvil s hajným a ten si pro milého kolouška přijel.

A jednou zas otec přinesl vajíčka koroptví, když samička přišla o život při sečení trávy. Sestrojil umělou líheň, vyhřívaly ji žárovky a ze všech vajíček se nám vylíhla koroptví kuřátka. Pamatuji si, že nám je tatínek přinesl ukázat pozdě večer, když už jsme se sestrou spaly. Nevadilo nám, že nás vzbudil. Byla to krásná kuřátka, pruhovaná. Když vyrostla, pustili jsme je do přírody.

Ale hlavně jsme chovali králíky, spoustu králíků a pak slepice. Se sestrou jsme si pojmenovaly kohouty. Měly jsme tedy kohouta Vasku, ten byl krásně vybarvený. Jméno dostal podle tygříka Vasky. To byla naše oblíbená kniha, Tygřík Vaska od Olgy Petrovské.

nožičkaKohout Vaska vodil slepice do lesa. Často jsme je celá rodina pozorovali okénkem u půdy, jak kohoutek kráčí vpředu polní cestou k lesu a slepice hezky v řadě jedna za druhou za ním. K večeru zase ve stejném pořadí a stejnou cestou domů.

Další kohout byl Dávka a pak Golka. Jako David a Goliáš, protože se pořád prali a ten menší, Dávka, většinou vyhrál.

Skoro každý rok jsme měli nová kuřátka. Jednou, to už byla větší, měla už peří, všechna byla černá, jsem si všimla, že jedno  nemůže běhat, jednu nožičku mělo divně vyvrácenou a skákalo jen po jedné. Nevím, co se stalo, jestli nožku někam strčilo a pak ji nemohlo vyndat… Ale rostlo pomaleji než ostatní kuřata, protože ho odháněla, klovaly ho i dospělé slepice. Bylo mi ho líto, tak jsem se o něj začala starat. Říkala jsem mu Nožička. Vyléčit jsem ho neuměla, ale aspoň jsem mu dávala zvlášť zrní, aby se nazobalo a vždycky jsem ho odnesla do hebkého porostu rmenu, aby mohlo sedět na měkkém. Vydržela jsem u Nožičky sedět celé hodiny, mazlila jsem se s ní, pusinkovala jsem ji a vyprávěla jí. Jenomže kuřátko nemá rozum a jak jsem tak dávala obličej k jeho hlavičce, zaujaly ho moje oči a do toho jednoho mě pěkně klovlo. Už bylo dost velké a mělo i docela silný zobák.

Bolelo to, ale hlavně jsem se pořádně vyděsila, oko se mi okamžitě celé zalilo krví a já neviděla. Maminka tehdy lamentovala, myslela si, že o oko přijdu. Zavolala panu doktorovi, ten přijel, oko mi ošetřil a pak ještě několikrát. Naštěstí se neobjevily žádné komplikace, za nějaký čas  jsem viděla jako dřív. Ale měla jsem od té doby přísný zákaz mazlit se s Nožičkou, tak jsem jí vždycky jen nasypala zrní a hlídala jsem, aby ji ostatní slepice nešidily.

Krmení slepic a  králíků byla starost nás dětí. Se sestrou jsme  připravovaly krmení a slepice večer zavíraly do kurníku a ráno zase pouštěly ven.

Myslím, že je třeba, aby děti měly nějaké povinnosti a pravidelná starost o zvířátka je to pravé. Přes nehodu s Nožičkou na dětství mezi zvířátky ráda vzpomínám.


Bm68 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Nožička:

Nožička
Nožička
Nožička
Nožička
Nožička
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
krásná vzpomínka..Blani, ještě, že jsi nepřišla o oko..
Obrázek uživatelky
profil
Blani,hezká vzpomínka na tvé děctví,je zajímavé,že některé střípky si člověk pamatuje až do konce svého života.Ještě že jsi nepřišla o oko.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkné vyprávění z tvého dětstvíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Blani, moc pěkně jsi to napsalaSmajlík
Krásná vzpomínka na dětstvíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil

Blani,musela jsi mít krásné dětství,plné lásky,protože ve svých příbězích na ně ráda vzpomínáš.Tentokrát je to vzpomínka na zvířecího kamaráda,minule vzpomínka na tvou první lásku ze školky.Již teď se těším na tvůj příští příběh,protože je velmi poutavě píšeš.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles