8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Přátelství sousedů aneb v nouzi poznáš přítele

7. 04. 2013 | Vaše příběhy

Dneska bych chtěla navázat na předešlý článek, který jsem psala o mozkové mrtvici manžela, která se udála 5. února 2013.

Ne, nebojte se, děvčata, nebudu psát znovu o nemoci, ale o přátelství a pomoci mých sousedů v mé těžké chvíli.

Po celou dobu, co zde bydlíme, a to je již více jak tři a půl roku, vždy byl manžel sousedce nápomocen s autem, včetně nákupů, které pro ni dělal i sám.

Kdykoliv, cokoliv potřebovala, jelikož její manžel bývá od pondělí do pátku mimo domov, vždy nasedl a jel s ní do nemocnice, s jejich dcerou do nemocnice a ne jednou. Veškeré nákupy, objezdil s ní úřady, kde bylo prostě třeba, až se jednoho dne nazval jejím osobním taxikářem.

Když byla po operaci, já jí chodila oblékat ponožky, ke kterým se nezvládla ohnout, ač jsem sama invalidní. Ale jsme přece sousedé a ti si mají v nouzi pomáhat.

Zavolala, že ji bolí v krku, zda by jí manžel nedojel do lékárny, máme to do města 8 km. Jasně, už jedu.

přátelství sousedůZa tu dobu, co se navolala, zda nejede manžel do města, ač nejel, vše jsme doma měli, nasedl a dojel jí pro vše.

A přišel den, kdy jsem já byla v nouzi, sice auto v garáži, ale nemám řidičák a jak jsem již psala v minulém článku, místní doprava je spíše ne - doprava.

Manžela sanitka odvezla a já volám sousedce, co se stalo. Přijď na kafe a neplač, a nepotřebuješ něco koupit, manžel jede nakoupit. Jediné, co mi napadlo v mém rozpoložení, aby mi koupil chleba, vše ostatní mám doma. Přijdu, až obstarám naše slepičky a holoubky.

Díky našim miláčkům jsem se trochu zklidnila a šla k sousedce, která mi hned mezi dveřmi hlásila, jak je jejímu manželovi špatně. Má vysokou horečku. Fakt, odpovídám, chudák, a ještě jel na nákup.

Přijdu dovnitř a její manžel sedí u televize, na první pohled jsem žádné známky vysoké horečky neviděla.

Ptám se ho, doufám, že máš neschopenku, s horečkou jezdit přece nemůžeš, jezdí jako TIR. Ne, nemám, mám dovolenou do pondělí. Tak to jo, odpovídám, to se z toho dostaneš, to se vyležíš. Ale stále mi vrtala hlavou jeho údajná horečka, ale mlčela jsem.

Najednou vstal z křesla a hlásil u sporáku, kdy že už bude vařeno, jak se těší na vepřo, knedlo, zelo. A bylo mně jasné, že to byla jenom  pouhá výmluva, dopředu připravena, kdybych náhodou ho prosila o odvoz do nemocnice za manželem.

Ale nezapomněla mi poradit, jak bych se do nemocnice dostala. Ráno pojedeš školním autobusem, ve městě počkáš půl hodiny na přestup a pojedeš do města, a zpátky nějak přijdeš k večeru. Zkrátka a dobře, byl by to býval výlet na celý den, který bych opravdu těžko zvládala, díky mé invaliditě.

Po pravdě, mně se udělalo až špatně a můj pláč byl dvojnásobný, protože nejen že jsem očekávala od něj nabídku, i když ihned v ten den bych tam stejně nejela, to nemělo opravdu cenu, ale určitě bych nabídku přijala později.

Raději jsem se rozloučila a odešla domů, kde jsem sama se sebou meditovala, zda je to vůbec možné, jak se dokážou přátelé otočit zády.

No nic, řekla jsem si, a šla jsem za kamarádem na druhý konec vesnice, u kterého jsem věděla, že mě nenechá ve štychu. Také ne, denně čekal na můj telefon a hned jsme jeli za manželem.

Manžel se vrátil z nemocnice, vše jsem mu vyprávěla, jak se mnou sousedi vycukali. Byl v šoku a také má sousedka smůlu, když manžel jede do města, už na ni netroubí s dotazem, zda něco potřebuje koupit.

Ovšem sousedka evidentně nezná mezí a už několikrát volala, zda nepojede nakoupit, že má to, či ono. Rázná odpověď od nás obou zní, ne, nepojede, ač třeba za dvě hodiny jede do města. Nevím, dojde jí to, proč asi?

Je to smutné, nikdy by mě nenapadlo, že takto se ke mně zachovají, vždyť naše přátelství jsem považovala za upřímné, ale spletla jsem se.

Prostě v nouzi poznáš přítele, nejen, že se to říká, ona je to skutečná pravda.

A já došla k názoru, pomáhejme jenom tomu, kdo pomůže tobě, ale jak to máme vědět dopředu, že?

Přikládám fotku, mých drahých tří mužských, manžel, syn a vnouček Pavlíček.

 

Věrka1950 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Přátelství sousedů aneb v nouzi poznáš přítele:

Přátelství sousedů aneb v nouzi poznáš přítele
Přátelství sousedů aneb v nouzi poznáš přítele
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Věruško to je smutné,takle tě nechat,taky by mě to mrzelo.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek. I v lidech se můžeme mýlit. Pomáhejme jenom tomu, kdo pomůže tobě, je přesné, alespoň nebudeme příště zklamání. **
Obrázek uživatelky
profil
Vše je v lidech, holt někdo umí zneužívat, ale ne už vrátit pomoc, smutný, i to je život.
Obrázek uživatelky
profil
Věruško,svět je špatný a každý by chtěl pomoci,ale sám pomocnou ruku nepodá.
Obrázek uživatelky
profil
ne nadarmo se říká,že v nouzi poznáš přítele
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles