Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 01.06. 2024
Dnes má svátek Laura
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vůně vítězství

11. 01. 2013 | Vaše příběhy
Tak jsme zase jednou měli pod okny veselo. Náš dům sousedí se sportovní základní školou a hřiště, na kterých děti trénují, máme jak se říká u nosu. Od rána můžu z okna pozorovat mladé sportovce, kteří běhají, skáčou do dálky, hrají házenou a fotbal. Trenéři je nešetří, já bych určitě padla vysílením už po pár minutách takového tréninku.

 A aby se děti potom mohly svými výkony i pochlubit, mívají sportovní soboty. Jednou za měsíc se sejdou ráno na hřišti, pozvou rodiče, sourozence, kamarády a „bojují". Je na nich vidět, že se na tyto akce těší. Hecují se mezi sebou, hulákají, pokřikují, troubí na trumpetky, vymýšlejí hesla. Vítězové na konci zatleskají poraženým a poražení vítězům. Dalo by se říct, že jde tedy o ideálně strávené sobotní odpoledne. Minulou sobotu  ale jeden z ambiciózních tatínků neunesl prohru synova družstva a svůj odlišný názor se rozhodl sdělit rozhodčímu přímo mezi děckama.
vůně vítězstvíŘval na něho jako pominutý, každé druhé slovo by se dalo nazvat perlou. Kluci postávali, poslouchali a nechápali. Přišli si zahrát pro radost, zdálo se, že je prohra nijak netíží, příště přece vyhrají zase oni. A odměny byly přichystané pro všechny. V nestřežené chvíli opatrně zmizel i rozhodčí. Asi pro jistotu. Situaci přišla řešit paní ředitelka, dáma i sportovkyně v jedné osobě. Rozezleného tatínka se snažila uklidnit a když se jí to moc nedařilo, aspoň tlumit jeho nadávky. Prožila si zřejmě pernou čtvrthodinku. Za chvíli bylo po všem. Vyhlásily se výsledky, kluci se rozešli domů k obědu, zaměstnanci školy sklidili plastové židle. Na hřišti zůstala jen malá skupinka debatujících tatínků.
Když jsem je z okna viděla, vzpomněla jsem si na dobu, kdy byl syn ještě malý a závodně plaval. Na bazén jsem ho doprovázela většinou já. Závody pro nás byly zpestřením. Takový den jsme si dokázali užít bez ohledu na to, jestli se dařilo a doplaval jako první nebo jestli mu v půlce trati spadla ploutev a do cíle dorazil poslední. Asi jako všechny děti chtěl být co nejlepší, bojoval, snažil se. Ve sportu člověka dělí tak málo od vítězství a ještě méně od prohry. Rozhodují desetinky, hrst ztracených nebo nabytých bodů. Na jedněch ze závodů, jsem si sedla na schod u bazénu k jednomu z tatínků. Musím přiznat, že jsem až do vyhlášení výsledků nestačila kulit oči. Svému synovi tenkrát před závodem předal jakýsi bojový plán. Bylo na něm zvýrazňovačem podtrženo, v jaké disciplíně je dobrý a čeká se úspěch. Mezitím mu poopravil neoprenový oblek, nasadil značkovou čepici, namočil ploutve. Dítě asi osmileté stálo u zábradlí a v nervózně si okousávalo nehty. Chlapci se tehdy nedařilo. Tatík se tvářil hrozivě, přestal s děckem mluvit, přinesl mu dokonce demonstrativně ukázat pohár za první místo. Ten malý tehdy tolik potřeboval podporu, pohlazení, milé slovo. Dobrý byl. Plavalo mu to skvěle. Jen ty nároky ho svazovaly a bránily mu v pohybu. Jak to s těmi dvěma dopadlo nevím, patřili jsme do jiné kategorie a já je v množství přihlížejících ztratila.

Přála bych všem dětem bez rozdílu, aby byly úspěšné a jejich záliby je bavily. My dospělí musíme dávat pozor na to, abychom jim svými ambicemi nekazili z jejich radostí radost.

Peprmintka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pekný článok.
Myslím, že športovať by sa malo pre radosť z pohybu a víťazstvo je len čerešnička na torte. Nie všetci môžu byť šampióni, ale niektorí rodičia by ich z detí chceli mať aj keď na to tie deti nemajú. Mali by byť radi, že sa dieťa hýbe a nesedí celé dni pri PC a uvedomiť si, že tým, že majú prehnané nároky mu ten šport vlastne sprotivia.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles