8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dítě potřebuje pozitivní prostředí

11. 02. 2014 | Výchova

Ať dítě, tak i rodiče by měli žít svůj život spíše pozitivně.

Vím, že to mnohdy není vůbec jednoduché. Jsou problémy, které nechceme, ale které prostě k životu patří a přidělávají nám vrásky na čele. Ale na druhou stranu je mnoho negativismů, které bychom do života přizvat nemuseli a ušetřili bychom si tím spoustu zbytečně vyplavených stresových hormonů, které našim tělům vůbec neprospívají. Přesto se zbytečným stresovým situacím ve velké míře sami dobrovolně vystavujeme.

Stresové pochody mají svůj význam. Například pradávný člověk potřeboval ve stresu rychle reagovat. Stresorem pro něj mohl být například šavlozubý tygr, který si ho chtěl dát k obědu. Stresová reakce pomáhala v dané situaci k úniku.

Všechny mechanismy stresu vedou k nastartování těla směrem k velké fyzické aktivitě. Zrychluje se činnost srdce a zvyšuje krevní tlak (lepší prokrvení namáhaných svalů), rozšiřují se dýchací cesty (lepší okysličení namáhaných svalů), rozšiřují se i zornice (lepší orientace), tělo uvolňuje zásoby energie v játrech (glykogen), aby dodalo pracujícím svalům výživu atd. To všechno bylo pro dřívějšího člověka moc prospěšné a chránilo život. Tělo bylo připraveno na útěk nebo boj. Každopádně všechny mechanismy předpokládaly, že výsledkem bude fyzická aktivita.

pozitivní prostředíDřívějšímu člověku byl stres sice prospěšný, ale v dnešní době se dané mechanismy spouštějí zbytečně, nevedou k útěku, ani k boji, často při nich sedíme a nezužitkovaný stres nám škodí.

Do teď jsem mluvila o nás, o dospělých. Co ale malé děti? „Jejich tělo je mladé, stres se jich dotýká méně a vlastně ani tolik stresem netrpí. Vždyť neřeší finanční potíže, problémy v práci atd. Co by je mohlo stresovat? Maximálně si vynucují hračku.“

Je to pravda? Nebo stres doléhá i na těla našich malých dětiček? Ano, těla mají mladá a se stresem se asi lépe vyrovnají, ale také jsou ke stresorům mnohem více vnímaví. Stres jim může způsobovat psychická i fyzická onemocnění a z dlouhodobého hlediska ubližuje dítěti ještě více než dospělému.

Je třeba si uvědomit, jak moc je provázaná psychika dítěte s psychikou rodiče (nejčastěji matky). Pokud se podíváme do prenatálního období, tedy období před narozením, je dítě přímo odkázané na stav matky a případné matčiny stresové hormony putují přímou čarou, nebo spíše pupečníkem, k dítěti. A dítě v břiše matky asi taky těžko upotřebí stresovou reakci, která ho připravuje na fyzickou aktivitu.

Mohlo by se zdát, že po porodu už je dítě před stresem chráněno, ale pozorovali jste někdy, jak moc je provázané naladění dítěte a vás? Je vaše dítě veselé a usměvavé, když zrovna nemáte svůj den? Zkuste se nad tím zamyslet. Dítě totiž reaguje přímo na váš psychický stav. Pokud nemáte náladu vy, bývá plačtivější i ono. Ve chvíli, kdy začnete ovládat své emoce, dítě se z pravidla zklidňuje.

Stále jsem se ale nedostala k daným zbytečným stresorům, které si dobrovolně pouštíme do života.

Vezměme si například běžné bulvární plátky a zpravodajské vstupy. Co v nich najdeme? Jsou plné příspěvků, které nám zlepší náladu? Které nás naplňují štěstím a spokojeností? Nebo vám, stejně jako mně, přijde nelogické přání hezkého večera z úst moderátora, který na vás právě vychrlil bezpočet senzací, z nichž je vám tak akorát úzko, rozesmutní vás, někdy docílí toho, že se vám udělá spatně a mnohé informace, které „zaručeně potřebujete vědět“ vás chodí ještě dlouho strašit ve snech?

Opravdu je nutné vědět o všem, co se děje? Ovlivníte něčím osud postižených lidí a zvířat, když budete vědět o jejich trápení? Ano, v některých případech se pomoci dá, ale vidím, že v Rakousku trvá zpravodajství 10 minut, dozvíme se skutečně jen to podstatné a umělé prodlužování relace s jediným účelem, ještě více vyšokovat, je z mého pohledu až nelidské.

Přizvávejte do svých životů pozitivní situace a vyhýbejte se negativním. Pokud jdete číst knihu, sáhněte po příjemném čtení namísto hororu. U filmů si vybírejte zrovna tak pozitivní namísto negativního. Dokonce i při nakupování je příjemnější dojít do malého obchůdku a prohodit pár slůvek s milým soukromníkem, než se srážet s lidmi v davu ve velkých nákupních centrech, kde nevidíte úsměv a ze všech jen sálá spěch, nervozita a negativismus. Všimli jste si někdy, jak je vždy člověk po nakupování v nákupních centrech vyčerpaný? Celodenní sběr brambor by vás tak nezničil jako půlden nakupování. Jako byste přišli o veškerou svou energii. Přesně to se také děje a na dítě tyto „energetické vysavače“ působí ještě více.

Dokonce i na běžné konverzaci se dá vidět věčný negativismus lidí. Zkusme zabrousit na počasí. Nezdá se vám, že jsou až příliš často lidé nespokojení? Když je krásně „je moc horko“, když je chladno, „je moc zima“, když prší, tak „je hnusně“, a když neprší, „je zas moc sucho“. Jsme natolik obklopeni negativismy, že už ani nedokážeme myslet pozitivně? A chceme, aby i naše děti musely být tak negativní?

Staňte se pozitivními rodiči pozitivního dítěte. Vyhýbejte se zbytečným stresorům a přizvěte do svého života pohodu. Bude to ku prospěchu všech. Nekoukejte na zprávy a nečtěte senzace, vyhněte se stresovému prostředí a negativní řeči lidí pouštějte jedním uchem dovnitř a druhým ven, nebo jednoduše danému člověku oznamte, že tohle poslouchat nechcete. Pokud se stane něco opravdu důležitého, vždy se najde dost lidí, kteří vám danou problematiku sdělí, nebojte.

Určitě je pro dítě milejší, když bude z matky cítit pozitivní energii, jelikož si právě pouštěla příjemné relaxační zvuky, než pokud zrovna shlédla reportáž o mnohonásobně znásilněné a popravené ženě a zavražděném dítěti ve věku, jako je právě to její, co myslíte?

O kojení při filmu, kde lidé ječí hrůzou, stříká krev a ozývají se výstřely nemluvě. Pro dítě a matku má být kojení krásným okamžikem, dítě se při něm cítí bezpečně, je v náručí maminky, slyší její srdce a sání ho činí šťastným a do toho série příšerných zvuků, zrychlující se srdeční činnost matky a její mělké, vyděšené dýchání, vážně nepatří.

Je na každém z nás, jak se k problematice postaví. Já mám jasno! A vy?


Spinisek - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsané a hlavně pravdivé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
s pisatelkou. Hezky napsané. Já se na zprávy vůbec nedívám, proč vidět jen samé katastrofy, trápení a neštěstí? Také filmy, kde se jen střílí a teče krev si doma nepouštíme. Díváme se na věci veselé.

SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsaný článek,dobré rady pro maminky a souhlasím...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Veľmi dobrý a pravdivý článok Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
Jako vždy jsem se zájmem přečetla a plně souhlasím. SmajlíkMůj chlap se na mě dívá jak na cvoka, ale já taky od zpráv odcházím.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles