8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vyrob si sama: Herbář

29. 10. 2012 | Vyrob si sama

Moc rádi chodíme s benjamínkem na procházky do přírody a přitom se i učíme poznávat stromy a rostliny, které tu v našem okolí rostou a kvetou.

Jako první strom si můj synek zapamatoval břízu. Štíhlé stromy s výrazně bílou kůrou mu šly dobře rozeznat. I když byly třeba v zimním období ještě všechny stromy bez listí, tak vždycky pěkně řekl: "To je bříza s bílou kůrou."

V okolí našeho bydliště ale roste i několik krásných a docela mohutných stromů, které mají také poněkud světlejší kmen. Jeho světle šedá rozpraskaná borka synkovi břízu také připomínala a tak, když jsme procházeli kolem tohoto stromu, vždy mi hrdě oznamoval - to je bříza s bílou kůrou. No ale já si dosti dlouhou dobu - celou zimu, dokud byl ten strom bez listů, nebyla jistá, co to vlastně je za druh.

HerbářAle okolo tohoto zajímavého vysokého stromu se světle šedou kůrou procházíme docela často. Tak mi to nedalo a pořád mi vrtalo hlavou, copak je to tedy za druh stromu. Když se ten strom konečně zazelenal novými listy, tak jsme si se synkem utrhli malou větvičku a pak jsme doma listovali Atlasem rostlin a stromů. Konečně se nám povedlo určit, že to je vlastně Linda - Topol bílý.

Ty zajímavé listy jsme si dali vylisovat do nějaké knihy a tak jsme rovnou dostali nápad, že bychom se s benjamínkem mohli pěkně naučit rozpoznat, co tu kde roste a kvete, když si pokaždé z našich procházek přineseme nějaký ten list ze stromu nebo květinku z louky.

A tak se napříště už i synek začal těšit na další procházky, že si uděláme vlastní herbář. Nejraději by hned otrhal celou louku a na každé procházce už se mě teď ptá: "Co je tohle za kytičku, a tu ještě v našem herbáři nemáme."

Zahanbeně musím přiznat, že jsem poznala ty nejznámější druhy, které  člověk často vídá, ale u spousty květinek jsem tedy nevěděla ani jejich název. Tak jsem se pořádněji začetla do rostlinných atlasů a nakonec i docela vystrašená zjišťovala, jaká spousta rostlin a keřů, která běžně v našem okolí rostou, obsahuje jedovaté látky, které se mohou i jen stykem rostliny s kůží při trhání dostat do těla a vyvolat nežádoucí účinky. Takže čím dál častěji synka už nabádám - "Raději co neznáš, tak na to nesahej! Může to být jedovaté."

Vyrob si sama: HerbářNapříklad teď právě okolo celého sídliště je plno keřů s dozrávajícími bobulemi, ale prakticky většina z nich obsahuje látky, které přinejmenším způsobují nevolnost, některé při pozření mohou způsobit i otravu či smrt. Plno dětí tu láká otrhávat ty bílé kuličky z pámelníků a pak je rozdupávat, protože při tom zábavně praskají. Ale já synkovi nakazuji - na ty pámelníky nesahej, ty jsou také jedovaté. Mohlo by ti z toho být špatně.

Přes léto, když louky krásně a barevně kvetly, jsme si udělali pěknou sbírku a synek se naučil poznat spoustu květin: kakost, jetel, jitrocel, hluchavku... A taky už ví, že plno květin se stejným názvem má i více druhů, třeba s jinak zbarvenými nebo i menšími či většími květy. Také už ví, že všechny rostlinky se žlutou chmýřovitou hlavičkou rozhodně nejsou jenom pampelišky.

Léto pomalu končí, kvítka vadnou a odkvétají. Ještě se pěkně zbarvují některé listy stromů. Tak už si do našeho herbáře letos vylisujeme jen posledních pár javorových listů. A už se pomalu těšíme zase na příští jaro, až si rozšíříme náš herbář i o krásné jarní květy. Ale pozor, většina jich je také mírně jedovatých. Třeba i sněženka - všechny její části obsahují alkaloidy, které můžou vyvolat průjem, zvracení, bolesti břicha. Ale je jasné, že se nikdo přece nezakousne do sněženky jak do salátu. Takže my si na jaře rádi přidáme něžné kvítky sněženek nejen do vázičky na stole, ale i do našeho herbáře.

Alenatoni - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vyrob si sama: Herbář:

Vyrob si sama: Herbář
Vyrob si sama: Herbář
Vyrob si sama: Herbář
Vyrob si sama: Herbář
Vyrob si sama: Herbář
Vyrob si sama: Herbář
Vyrob si sama: Herbář
Vyrob si sama: Herbář
Vyrob si sama: Herbář
Vyrob si sama: Herbář
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
To je krásné, že to ještě někdo dělá a že to i dítě baví. Smajlík Já jsem měla herbář v době základní školy a ještě jsem doplňovala po celé gymnázium, takže stovky kytek i travin. Poslední léta mi ale ve sbírkách začal bivakovat nějaký brouk a i když každý rok proberu všechno list po listu, na jaře mám vždycky pár kytiček prožraných. Jenom mechy a lišejníky jim nešmakují...
Obrázek uživatelky
profil
HERBÁŘ JSEM NAPOSLED DĚLALA JAKO ŠKOLAČKA
Obrázek uživatelky
profil
Takovým nápadům a inspiracím tleskám!
Je to poučné tedy užitečné, což se o řadě námětů na tvorbu děsivých a neužitečných kýčů v této rubrice říci nedá.
Fakt paráda Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
supr věc! táta nás vždycky učil poznávat rostlinky a stromy, je doktor přírodních vět - tak jsem jako dítě myslela, že léčí rostlinky Smajlík super zábava - ten herbář!!! Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
výborný článek i výborný nápad, nejen že děti se při takové činnosti zabaví, ale zároveň i poučí, super nápad.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles