8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kdo se má mít před klíšťaty nejvíc na pozoru? Pejskaři a chalupáři!

9. 04. 2013 | Zvířátka
Rádi vyrážíte do přírody, jen co opadne první sníh? Trávíte léto na chalupě, chytáte ryby nebo jste vášniví houbaři? Pokud jste už navíc překročili padesátku, měli byste zvážit očkování proti klíšťové encefalitidě, virové nemoci přenášené klíšťaty, která může znamenat vážné zdravotní problémy a mnohdy se neobejde bez trvalých následků.

Proč právě senioři?

Imunitní systém není v tomto věku již tak výkonný jako dřív a tělo se stává méně odolné vůči infekcím. Senioři navíc často trpí různými chronickými potížemi, které rovněž přispívají ke snížení přirozené obranyschopnosti. Když pak takto oslabený organismus napadne virus klíšťové encefalitidy, je průběh onemocnění mnohem závažnější než u mladších lidí a častěji dochází ke vzniku trvalých následků. Ty je sice možné zmírnit léky, nikoli však úplně odstranit. Zároveň platí, že pravděpodobnost trvalých komplikací se s rostoucím věkem zvyšuje .

Kdo se má mít před klíšťaty nejvíc na pozoru? Pejskaři a chalupáři!Přestože nejvíce případů onemocnění se objevuje u lidí ve věku 50 – 65 let, jsou tyto skupiny paradoxně očkovány nejméně. Ve věku od 50 do 59 let je to 12 %, nad 70 let dokonce jen pouhých 7 % . Naopak nejvíce jsou očkované děti, u kterých bývá průběh nejmírnější.

Za zvýšené riziko může životní styl

Riziko spojené s touto nemocí rozhodně však nelze podceňovat. Klíšťová encefalitida je nebezpečná svými příznaky podobnými chřipce, které po týdnu odezní, a tím se oddálí správné stanovení diagnózy. Po třítýdenním klidovém stádiu dochází k zánětu mozku nebo mozkových blan s napadením centrálního nervového systému, což se projevuje zvracením, třesem, nekoordinovanými pohyby, strnutím šíje. Na toto onemocnění neexistuje žádný speciální lék, mohou se podávat pouze kortikoidy na zmírnění otoku mozku. Následky onemocnění mohou být trvalé – hluchota, obrna, chronické bolesti hlavy, únavový syndrom, ale virus také může způsobit smrt.

Počet případů nákazy rok od roku vzrůstá, což mimo jiné souvisí i se současným životním stylem seniorů, který je dnes mnohem aktivnější. Lidé ve vyšším věku s oblibou tráví část roku na chalupách, rekreačně sportují či houbaří a mnozí z nich jsou zanícení pejskaři, kteří pravidelně vyrážejí na procházky do přírody. Právě této skupině lidí lékaři očkování vřele doporučují. „V případě onemocnění klíšťovou encefalitidou můžeme napravovat pouze příznaky. Kdo se má mít před klíšťaty nejvíc na pozoru? Pejskaři a chalupáři!Neexistuje terapie, která by léčila přímo toto onemocnění. Proto tolik apelujeme na prevenci,“ dodává Rastislav Maďar.

Ohrožené jsou i děti na táborech

K dalším ohroženým skupinám patří rekreanti trávící dovolenou v oblastech s nejvyšším výskytem klíšťové encefalitidy (jako je například Vysočina nebo jižní Čechy), kteří si pak tuto nemoc mohou přivézt domů jako nechtěný suvenýr, a dále také děti na letních táborech. Ty se totiž často nacházejí v těsné blízkosti lesů, řek či rybníků, které jsou pro život klíšťat přímo ideálním prostředím. Rodiče by proto měli uvažovat o prevenci ještě předtím, než své dítě na tábor pošlou. Klíšťový zánět mozku sice u dětí neprobíhá většinou tak dramaticky jako u dospělých, přesto ale vyžaduje pobyt v nemocnici a často i léčbu za pomoci infuzí. V některých případech se však nemoc může zkomplikovat natolik, že po sobě zanechá trvalé následky.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles