Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 08.05. 2024
Dnes má svátek všichni osvobození
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Naše známá veverka s oříškem

21. 12. 2011 | Zvířátka
Ano, hádáte správně, jedná se o naši velmi dobře známou veverku. Teď na podzim je vidíme víc a víc a většinou si v tlapkách nesou oříšek, nebo nějakou jinou potravu, připravují se tak na zimu. Veverky jsou jedny z mála zvířat, volně žijících, které důvěrně znají lidé i ve velkých městech.  Některé dokonce zahodily svoji plachost tak, že když se Vám poštěstí, budou Vám žrát i z ruky.

Veverka obecná je domácí druh, který se vyskytuje v celé střední Evropě. Uvidíme ji nejen na jehličnatých a listnatých stromech, ale také v parku a stále častěji i na našich zahrádkách, a to proto, že zkrátka v blízkosti lidí se jí moc daří.

Veverky se živí oříšky, bukvicemi, semeny a různými dužnatými plody, ale jsou to také všežravci, kteří nepohrdnou kůrou, houbami, červy, a bohužel vzácně také vejci, nebo dokonce i mláďaty ptáků. Teď na podzim si trvanlivou potravu, což jsou právě zmiňované bukvice a ořechy, schovávají jako zásobu na zimu. Mají různé druhy úkrytu, buď si je zahrabávají do země, nebo si je uloží do vidlic větví a také do puklin kůry stromů. Protože mají výborný čich, není pro veverky problém v zimě onu potravu najít, i když se nachází třeba pod 30cm pokrývkou sněhu. Občas ale přeci jen zapomenou, semena pak na jaře vyklíčí a tak veverky výrazně přispívají k omlazení lesa.

Veverka je samotář, v hnízdě i mimo něj tráví čas většinou sama, naopak když je čas rozmnožování, což je na přelomu zimy, z jara nebo i v létě, tak jsou páry spolu, mláďata se pak narodí zhruba po necelých osmi týdnech.

Srst veverky obecné se liší v různých regionech. Pro západní a střední Evropu je typická zrzavá barva, na severovýchodě pak přechází na čistou šedivou. V některých oblastech se pak vyskytují zrzavé i černé veverky. Pro otevřené listnaté lesy jsou typické veverky se zrzavou srstí, naopak v jehličnatých, chladných a tmavých lesích převažují veverky se srstí hnědočernou.

Veverka je dokonalý akrobat. Skočit pro ni vzdálenost čtyři až pět metrů není problém. Používá totiž ocas jako kormidlo a řídí tak let i dopad.

Co se týká obydlí, je veverka docela náročná, ne jedno, ale naráz až osm obydlí, které střídavě používá. Hnízda mají minimálně dva otvory a díky silným stěnám jsou dokonale chráněná před vodou a chladem, poskytující tak veverkám dokonalou ochranu. Pokud jsou hodně velké mrazy, veverky zůstávají v teple hnízda a vyčkávají na příhodnější venkovní teplotu.

Na fotografiích jsem veverku zachytila právě ve chvíli, kdy si nesla v tlapkách oříšek, jakmile zjistila, že ji fotím, prvně na mě koukla, zapózovala, a pak i s oříškem utekla..., asi do hnízda.


Iris - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Naše známá veverka s oříškem:

Naše známá veverka s oříškem
Naše známá veverka s oříškem
Naše známá veverka s oříškem
Naše známá veverka s oříškem
Naše známá veverka s oříškem
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
děkuji za komentářeSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsaný článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles