8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

ZOO Jihlava: Nejnovější přírůstky

28. 08. 2008 | Zvířátka

Lamy guanako (Lama guanicoe) přicestovaly do jihlavské zoo teprve nedávno – zhruba před měsícem ze Zoo Plzeň. Už tehdy ošetřovatelé jihlavské Zoo věděli od svých plzeňských kolegů, že obě samičky čekají mláďata. Ta na sebe nenechala dlouho čekat – sameček Primus se narodil 7. srpna a samička Sekunda 18. srpna. Obě matky s mláďaty i pyšný otec jsou v těchto dnech k vidění ve venkovním výběhu lam.

 

Lamy guanako se v přírodě vyskytují v oblastech od Peru, přes Chile až do Ohňové země, kde obývají pampy nebo chladné stepi. Mohou měřit až 115 cm a váží do 120kg – jsou tedy největší z divokých lam. Dospělá zvířata se loví pro maso a kůži, z níž se vyrábějí pláště, boty, vaky a jiné kožené výrobky. V některých oblastech jsou dodnes lovena mláďata pro cenné kožky. Březost trvá přibližně 350 dní.

 

Malá lama guanacoTrojčata se narodila také ježkům ušatým (Hemiechinus auritus). Celá skupinka tohoto afrického hmyzožravce je k vidění v noctunariu africké vesnice Zoo Jihlava, společně s kaloni zlatými od června 2006. O tom, že se jim v jihlavské Zoo daří, svědčí především to, že od té doby odchovali již 26 mláďat! Většina z nich putovala do jiných zoologických zahrad nebo k soukromým chovatelům. Poslední trojčata se narodila 16. srpna 2008. Domovinou tohoto druhu je severní Afrika a západní, střední a východní Asie. Dva a půl roku staří jihlavští rodiče pochází z Egypta a zoo je koupila od soukromého chovatele.
Ježek ušatý obývá stepi, polopouště i lidská sídliště. Aktivní je v noci a podle klimatických podmínek upadá do zimního či letního spánku. Je o něco menší než naši ježci, bezpečně ho ale poznáme podle velkých uší. I když patří mezi hmyzožravce, jeho potrava není omezena pouze na hmyz, konzumuje i mnoho druhů jiných živočichů (myši, drobné obratlovce).

Kromě Jihlavy chová ježky ušaté také ZOO Plzeň, Praha a Chomutov.

 

Kaloň zlatý13. srpna se v africké vesnici - dokonce v tom samém pavilonu - narodilo jedno mládě také kaloňům zlatým (Pteropus rodricensis)  - největším létajícím savcům, kterým nápadně protažená tlama a velké oči dodávají podobu okřídleného psíka. Jejich domovem je ostrov Rodrigues v Indickém oceánu a řadí se mezi kriticky ohrožené druhy (v důsledku ničení jejich přirozeného prostředí). V Jihlavě žijí kaloni zlatí od roku 2003 a od té doby úspěšně odchovali již 6 mláďat.

 

Zdroj: ZOO Jihlava

 

Notburga

ChytráŽena.cz

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !