Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

ZOO Děčín: Čáp, co vzal čápa a nemocná krajta

14. 03. 2009 | Zvířátka

Čapí výlet je u konce

Chvilka nepozornosti a nedopatřením špatně zavřené dveře zimoviště - tak přesně toho využil před čtyřmi dny samec černého čápa z děčínské zoologické zahrady. Než stihnul ošetřovatel zareagovat, opeřenec se vznesl nad zahradu a „upaloval“ si to směrem k Labi.

„Nechtěli jsme o něj přijít, a tak jsme ihned spustili záchrannou akci. Obvolali jsme několik rádií s výzvou pro posluchače o pomoc při hledání, upozornili strážníky městské policie, zaměstnance útulku. Zanedlouho potom jsme přijali první telefonát, který hlásil, že čáp sedí na oblouku Tyršova mostu. Ošetřovatelé vybaveni náčiním pro odchyt se tedy vydali za ním,“ popsala začátek úterních událostí tisková mluvčí zoo Alena Houšková. Protože odchyt v takových podmínkách není možný, bylo nutné počkat, až čáp sletí k zemi.

Čáp co vzal čápaPo několika hodinách se ale vznesl a jen přeletěl na komín činžovního domu nedaleko mostu. „Zavolali jsme na pomoc hasiče s plošinou. Vystoupali jsme na střechu, byli jsme od něj pár metrů, ale zase uletěl. Tma pak nedovolila v hledání čápa pokračovat. Nezbylo nic jiného než počkat do druhého dne,“ uvedl chovatel Jiří Doubek.

Ve středu byl čáp viděn pod Novým mostem u firmy Ford Homolka, jen co ale na místo dojeli chovatelé, opeřenec „vzal opět čápa“. Přeletěl přes Labe, kde se pracovníkům zoo opět ztratil. „Ve čtvrtek se zabydlel na střeše budovy České spořitelny, párkrát se během dne vznesl nad budovou ČVUT, zaletěl k zámeckému rybníčku a zase zpátky na spořitelnu. Volalo nám mnoho lidí, že ho vidí, ale ze střechy je odchyt nemožný, museli jsme počkat, až sletí jinam,“ doplnil druhý chovatel Jiří Chadima. 

V pátek se po domluvě s veterinářem naplánovala akce, při níž by se čáp nakrmil potravou s přípravkem na zklidnění, ale než se stihla uskutečnit, zoo přijala telefonát z děčínské okresní hygienické stanice, že čáp se jim prochází po dvoře. „Paní volala, že stojí ve vratech a hlídá, aby neuletěl. Dojeli jsme na místo a pak už šlo všechno velmi rychle. Hodili jsme mu kuřátko, byl hladový, hned ho slupnul. Dalším jsme ho chtěli nalákat do kouta, ale bál se. Už to začalo vypadat, že chce opět vzlétnout, v poslední chvíli jsme ho zachytili pomocí kesrů a našich bund,“ popsal Doubek.

Nyní už si samec čápa opět užívá tepla zimoviště, kde na něj netrpělivě po celé čtyři dny čekala jeho partnerka. Má za sebou krmení a čeká ho zasloužený odpočinek.

„Chtěli bychom touto cestou poděkovat všem, kteří nám s hledáním našeho útěkáře pomohli, všechny informace pro nás byly velmi důležité. Měli jsme velké štěstí, že se držel ve městě, pokud by uletěl mimo něj, hledání by bylo mnohem složitější,“ ukončila tisková mluvčí.            

Když je krajtě zle

Ovšem čapí výletování nebylo jediným vzrušením, které v posledních dnech zažili ošetřovatelé v ZOO Děčín…

Nemocná krajtaZanícený píštěl, pět silných chlapů, veterinář a více než čtyřicetikilový had. Tak přesně tak to vypadalo na začátku týdne v Expozici Rajské ostrovy děčínské zoologické zahrady. Čtrnáctileté krajtě mřížkované jménem Bohoušek natekla tlama a bylo nutné ji ošetřit. „Mohutného hada muselo při čištění rány držet pět párů silných rukou, veterinář ránu vydesinfikoval a kyselinou vypálil. Ošetřovatelé nyní budou krajtu pečlivě sledovat, pokud by se zánět vrátil, bude nutné buď opět ránu vydesinfikovat, nebo nasadit antibiotika,“ vysvětlil zoolog Roman Řehák.

Odchyt hada využila zoo také k tomu, že ho také změřila. Před dvěma lety, kdy proběhlo měření naposledy, měl tři metry a nyní dorostl do čtyř a půl

Zdroj: ZOO DĚČÍN

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tak to si udělal pěkný výletSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles