8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rokycany a okolí

9. 07. 2016 | Česká republika

Tentokrát jsme se vypravili na Plzeňsko. Při naší cestě do Plzně jsme si udělali   přestávku v Rokycanech.  Rokycany jsou okresní město Plzeňského kraje  vzdálené  asi 17 km od Plzně.  Leží na soutoku řeky Klabavy a Holoubkovského potoka. Žije tam asi 14 000 obyvatel.

Rokycany jsou dobře dostupné jak vlakem  - městem prochází hlavní železniční trať  Praha – Plzeň – Cheb,  tak autem. Severně od Rokycan vede dálnice D 5 – Praha – Plzeň – Rozvadov.

První zmínka o Rokycanech pochází již  kolem roku 1110. Dříve zde byl biskupský dvorec  s osadou. Ve 14. století byly Rokycany povýšeny na město. Dnes je město rozděleno na 4 místní části – střed- město,  Nové Město, Plzeňské Předměstí a vesnici Borek.

 Nejprve jsme zavítali do místního informačního centra pro mapku města a samozřejmě pro razítka do našeho cestovatelského deníčku.

RokycanyPoté jsme udělali takový malý okruh městem. Náměstí je celkem pěkné, upravené. Uprostřed stojí morový sloup. Významnou budovou v barokním stylu je městská radnice, která je průchozí do vedlejší ulice a ve které sídlí  informační centrum.  Také se zde pořádají svatby a právě se tam jedna konala.  Téměř naproti radnici stojí kostel Panny Marie Sněžné.  Dříve byl ve městě hrad, který za husitských válek zanikl. Dnes už jsou ve městě pouze zbytky  středověkého  opevnění.  Město v minulosti několikrát vyhořelo. Dnes je u bývalého opevnění  vybudované pěkné dětské hřiště.  Za podívání stojí určitě i Černá mohyla – je to pomník s křížem  v místě hromadného hrobu obětí popravy. Popravu vykonal kat Mydlář mladší. Popraven byl  vylosovaný každý desátý voják za útěk pluku z bitvy mezi císařskými a  švédskými vojsky v Sasku roku 1642. Nakonec jsme se zašli podívat do pěkného městského parku, kde se nachází kostel  Nejsvětější Trojice a kde je pěkná klidová zóna pro malý relax třeba u pěkné fontány.

Tím naše putování po „městě“ Rokycany skončilo, ale určitě jsme nesměli vynechat rozhlednu na Kotli. Tam jsme si ale zajeli. Sice z  města vede modrá turistická stezka, ale měli jsme ještě před sebou další  cíle. Rozhledna se nachází  5 km jižně od Rokycan v nadmořské výšce 575 m. Asi 3 km za městem je odstavné parkoviště.  Dále na vrchol je to už jen asi 1,5 km.  Rozhledna je  celokovová, točitého tvaru. Nahoru vede 142 schodů. Ve výšce  25 m  se nachází vyhlídková plošina.  Okolí je upravené s několika  místy, kde se dá pohodlně usadit a nasvačit. A po svačině jsme se vydali dál v našem putování směrem na Plzeň.


Oliik - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Rokycany a okolí:

Rokycany a okolí
Rokycany a okolí
Rokycany a okolí
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé místo,pěkná kašna i rozhledna, stojí za výlet Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
bydlím pár kilometrů odtud, Rokycany i rozhlednu na Kotli znám velice dobře. Rokycany mají ještě jiná zajímavá místa. Pěkný článek.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
v Rokycanech na náměstí jsem byla, u rozhledny ne..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles