8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sedlec u Kutné Hory

17. 05. 2016 | Česká republika

Někomu se toto místo může zdát senzační a někomu strašidelné. Hřbitovní kaple s kostnicí se ve středověku stavěly zcela běžně. V sedlecké kostnici se ale díky mnoha úpravám zachovalo takové množství lidských ostatků, které tvoří různé obrazce. Kostnice v Sedlci u Kutné Hory je prý nejnavštěvovanější památkou Středočeského kraje.

Kostnice je vlastně podzemní kaplí Hřbitovního kostela Všech Svatých. Původně byl kostel částí cisterciáckého opatství v Sedlci, založeného kolem roku 1142. Kostelík tvoří dvě kaple postavené nad sebou podle jeruzalemského vzoru ve čtrnáctém století. Tehdy prý jeden sedlecký opat navštívil Jeruzalém a přivezl odtud hlínu z haheldamského pole, kterou potom rozprášil na hřbitově v Sedlci. Hřbitov byl nazýván Svatým polem a každý zde chtěl být pohřben. Pohřbívalo se zde i v době, kdy město postihl mor a během husitských bojů.

Sedlec u Kutné HoryV patnáctém století byl hřbitov zrušen a kosti byly uloženy v podzemní kapli. Poloslepý sedlecký mnich je očistil a seskládal do pyramid. V osmnáctém století byl kostelík přestavěn ve stylu barokní gotiky Blažejem Santinim  Aichlem. Později se hřbitovní kostelík dostal do držení rodu Schwarzenberků  z Orlíka. Ti povolali stavebního mistra Františka Rinta, který měl udělat vnitřní úpravy kaple. On pojal výzdobu zcela mimořádně – z kostí a lebek, které tu byly složeny do pyramid. Kosti vydezinfikoval, vybělil vápnem a začal tvořit. Nejdříve jen jednoduché tvary a různé ornamenty. Potom ale sestavil kostěný lustr nebo Schwarzenberský erb a další. František Rint je tedy považován za původního autora výzdoby kaple z lidských ostatků. Kostnice je prostě unikát. Pokud budete mít cestu do Kutné Hora, určitě ji navštivte.

A když už tu budete, tak se podívejte do Katedrály Nanebevzetí Panny Marie, prý druhou nejnavštěvovanější památkou v kraji. Stavba katedrály byla zahájena kolem roku 1280 v gotickém slohu a trvala asi čtyřicet let. Je první katedrálou postavenou v Čechách a jednou z největších. Postavit ji nechali sedlečtí cisterciáci, kteří sem přišli na pozvání šlechtice Miroslava z Markvartic. Konventní kostel Nanebevzetí Panny Marie byl vystavěn jako katedrální stavba s ochozem a věncem kaplí. Během husitských válek katedrála vyhořela. Obnovena byla až na přelomu sedmnáctého a osmnáctého století za opata Jindřicha Snopka. Jan Blažej Santini zde uplatnil sloh barokní gotiky, který tehdy neměl v Evropě obdoby. Za císaře Josefa II. cisterciáci odešli do jiných ústavů a kostel byl odsvěcen. Dočasně se využíval jako sklad mouky a poté tabáku.

Po dlouhodobé rekonstrukci v posledních letech je katedrála opět přístupná veřejnosti. Vrátila se sem vzácná sedlecká monstrance z dílny Petra Parléře. Návštěvníci zde mohou zhlédnout film o historii katedrály. Je zde k vidění také mnoho barokních obrazů od Michaela Willmanna a Petra Brandla. V době jarní rovnodennosti je zde možné pozorovat úžasnou hru slunečního světla. Paprsek zapadajícího slunce putuje několik minut přes hlavní oltář.

Od roku 1995 je Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a kostnice zapsána na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.


Jaa123 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Sedlec u Kutné Hory:

Sedlec u Kutné Hory
Sedlec u Kutné Hory
Sedlec u Kutné Hory
Sedlec u Kutné Hory
Sedlec u Kutné Hory
Sedlec u Kutné Hory
Sedlec u Kutné Hory
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé, kostnici raděj ale ne Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dekuji za clanek. Po dlouhem planovani padlo rozhodnuti, toto leto navstivime Kutnou Horu.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Také jsem tam byla.. SmajlíkKrásná památka
Obrázek uživatelky
profil
pěkně napsaný článek i hezké fotky. Kostnici v Sedlci jsem navštívila před x lety se školou. Byl to tehdy pro mě zvláštní zážitek a dlouho po té jsem před sebou viděla kosterní pozůstatky lidí. Nebylo to moc příjemné. Dnes bych na to pohlížela jinak.Smajlík
Smajlík
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles