8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sedm divů světa

22. 06. 2019 | Praktické rady
Sedm divů světa je světově uznávaný seznam jedinečných staveb, který má poukazovat na nejlepší architektonické umění své doby. Původně přišel s nápadem vytvořit tento seznam Filón Byzantský již ve starověku.
Do tohoto seznamu zařadil stavby, které tehdy ještě stály a mnozí lidé je obdivovali. Poté začalo vznikat spoustu dalších takových seznamů, které ale nebyly tak uznávané jako stavby v původním seznamu. Protože se ale do dneška z původních divů světa dochoval pouze jeden, byla vyhlášena anketa, ve které lidé z celého světa hlasovali o nových divech světa, které můžeme v současnosti navštívit. Dnes se tedy můžeme setkat se dvěmi hlavními seznamy divů světa, ten novodobý ale není experty příliš uznávaný.

Sedm starověkých divů světa

Jak již bylo zmíněno výše, z původních sedmi divů světa se dochoval pouze jeden a to ten nejstarší - egyptské pyramidy v Gíze. Druhým nejstarším divem jsou visuté zahrady Seramidiny, o jejichž existenci ale neexistují žádné důkazy. Další dva divy Feidiův Zeus v Olympii a Artemidin chrám v Efesu zničil požár a zbylé tři (mauzoleum v Halikarnasu, rhódský kolos a maják na ostrově Faru) byly zničeny zemětřesením.


EGYPTSKÉ PYRAMIDY V GÍZE

Egyptské pyramidyPyramidy jsou stavby, které slouží jako hrobky faraonů. První, kdo si takovou hrobku nechal postavit, byl faraon Džoser, jehož pyramida stojí dodnes v Sákkaře. Podle jeho vzoru si potom panovníci nechávali stavět další takové hrobky, dnes jich je přibližně sto.

Pyramidy v Gíze patří mezi nejznámější a jsou vrcholem stavitelského umění pyramid. Patří mezi ně Chufuova (Cheopsova), Rachefova a Menkaureova pyramida.

Chufuova pyramida je nejznámější a největší mezi pyramidami, bývá též nazývána jako Velká pyramida. Byla postavena pro faraona Chufua, který podobu stavby hodně ovlivnil, takže nevyčnívá pouze svou výškou, ale také neobvyklostmi v konstrukci. Příkladem může být pohřební komora, která vždy bývala vytesána pod úrovní země, ale tady jsou další dvě v různých výškách. K této pyramidě patří komplex staveb, mezi nimi tři malé pyramidy postavené pro jeho manželky a zádušní chrámy.

Rachefova pyramida bývá často zaměňována s Chufuovou a to proto, že z dálky vypadá nejvyšší. Zásluhu na tom ovšem mají její strmější stěny a to, že je postavena na vyšším místě. Od ostatních pyramid se konstrukcí nijak neliší  pohřební komora je pod zemským povrchem, patří k ní komplex staveb, ale jednu zvláštnost u ní přece najdeme. Je jí Velká Sfinga (také Otec děsu či Strašidlo), která má podobu ležícího lva s hlavou panovníka, které ale dnes chybí nos.

Menkaureova pyramida je nejmenší, ve své době nejkrásnější z pyramid v Gíze. Bývala totiž obložena červenou žulou a bílým vápencem než bylo toto obložení ukradeno. V okolí této pyramidy najdeme komplex staveb a stejně jako u Chufuovy pyramidy tři malé pyramidy Menkaureových manželek.


VISUTÉ ZAHRADY SERAMIDINY

Semiramis byla podle pověsti dcerou bohyně a smrtelníka, kterou ale bohyně zavrhla. Byla vychovávána holuby, později pastýři. Svou neobyčejnou krásou Semiramis ohromila královského rádce a generála Onnése, který si ji vzal a přivedl do Ninive. Tam se účastnila bitvy, kterou svou chytrostí dokázala vyhrát a tím zaujala i krále, který se do ní zamiloval a donutil Onnése k sebevraždě. Sňatku se Seramidou poté nic nebránilo, tak se vzali. Protože byl král poraněn šípem a zemřel, ujala se vlády Semiramis místo jejich malého syna Ninia, později vládli spolu. Nechala založit město Babylon, ve kterém nechala vybudovat krásné visuté zahrady.

Zahrady Semiradiny byly ve své době nejkrásnější a nejoriginálnější stavbou města Babylon, která kromě krásy vynikala technikou (zejména systémem čerpacího zařízení). Byly to za sebe postavené kvádry na terasách paláce, které sestupovaly od nejvyššího k nejnižšímu.

O existenci zahrad neexistuje žádný důkaz, kromě několika zmínek starořeckých historiků. A pochybuje se i o tom, že je nechala vybudovat Semiramis, protože podle legend vznikly až později a nechal je postavit král Nabukadnesar II. pro svou manželku.


ARTEMIDIN CHRÁM V EFESU

Artermidin chrám nechal postavit král Kroisos v iónském řádu. Byla to velká stavba, kterou lemovalo přes 120 iónských sloupů a uprostřed se nacházela svatyně bohyně Artemis, která zde měla také svou sochu zdobenou drahokamy a vzácnými kovy. Kromě sochy samotné bohyně se zde nacházely sochy bronzových Amazonek a také velká spousta reliéfů, což není pro řeckou architekturu obvyklé. Celý chrám byl postaven z mramoru a kromě uctívání bohyně Artemis sloužil také jako obchodní centrum.

Chrám byl zničen požárem, znovu postaven, poté několikrát znovu zničen a znovu opraven, až byl nakonec zničen naposledy a dnes už existují pouze jeho zbytky.


FEIDIŮV ZEUS V OLYMPII

Feidiás byl známý starořecký sochař, kterého požádali, aby zhotovil Diovu sochu pro jeho chrám v Olympii. Socha, kterou vytvořil, zaujala širokou veřejnost hlavně svou velikostí (měřila kolem 13 metrů) a krásou. Ke zhotovení byly použity materiály jako zlato, drahokamy, cedrové dřevo, slonovina a další, které soše přidávaly na její odlišnosti od ostatních. Socha zobrazuje Dia, který sedí na trůně, v jedné ruce má berlu s posvátným orlem na vrcholu, v druhé ruce sochu bohyně vítězství Niké a na hlavě věnec olympijského vítěze. Olympie byla centrem Olympijských her a před sochou kněží obětovali po zahájení her. Později byly Olympijské hry zakázány jako pohanský rituál a Diův chrám byl uzavřen. Socha byla převezena do Konstantinopole, kde ji zničil požár.


MAUZOLEUM V HALIKARNASU

Stavba je pojmenována podle zakladatele města Halikarnássos Mausóla, který se rozhodl nechat si postavit monumentální hrobku, aby i pozdější obyvatelé města vzpomínali na velkého zakladatele. Jednalo se o stavbu, která spojovala více prvků zikkuratu, pyramidy a řeckého chrámu. Celá stavba stojí na ohromném podstavci obloženém mramorem. Na tomto podstavci stál samotný chrám, který byl obklopený iónskými sloupy, mezi kterými stály sochy. Celá stavba byla zakončena pyramidovou střechou, na jejímž vrcholu bylo čtyřspřeží, ve kterém jel Mausólos se svojí ženou Artemisií. Mauzoleum bylo ve 13. století poničeno zemětřesením a později byly jeho části použity ke stavbě opevnění proti Turkům. Tyto pozůstatky byly objeveny až v 19. století. Původně se stavba jmenovala podle svého majitele, dnes už je toto označení známé pro jakoukoli monumentální hrobku.


RHÓDSKÝ KOLOS

Podle legendy kdysi ležel ostrov Rhodos na dně oceánu, odkud ho zvedl bůh slunce Hélios, kterého obrovský Kolos znázorňuje. Tato obrovská socha byla postavena sochařem Charésem z Lindu na počest vítězství proti makedonskému obléhání. Socha stojí na podstavci z mramoru, jinak je odlita z kovů (mědi, bronzu a ze železa) a znázorňuje postavu muže, který v ruce drží pochodeň, takže mohla sloužit jako maják. Kolos spadl následkem zemětřesení a znovu nebyl postaven kvůli legendě, která její pád předpovídala. Kovové části byly prodány a poté nejspíše přetaveny.


MAJÁK NA OSTROVĚ FARU

Maják byl postaven na ostrůvku před vjezdem do alexandrijského přístavu v Egyptě, kde se obchodovalo. Hlavním architektem této ve své době nejvyšší stavby světa byl Sóstratos. O přesné podobě této stavby však neexistuje mnoho důkazů ani spisů, její podoba se odvozuje od jejího zobrazení na minci. Stavba byla tvořena dvoupatrovým palácem, který měl v každém rohu věž, uprostřed stál samotný maják. Ten lodě naváděl ve dne pomocí zrcadel a slunečního svitu a v noci pomocí ohně. Časem maják ztratil na významu, lidé ho začali rozebírat, až ho nakonec úplně zničilo zemětřesení.



Sedm novodobých divů světa

Ať už z důvodu sentimentálního (při pokusu navázat na původní starověký seznam divů světa) nebo komerčního (podpořit cestovní ruch daných oblastí) vznikl díky anketě seznam nejvelkolepějších staveb současné doby. Patří sem Chichén Itzá v Mexiku, socha Krista Spasitele v Brazílii, Velká čínská zeď v Číně, Machu Picchu v Peru, Petra v Jordánsku, Koloseum v Itálii a Tádž Mahal v Indii. K adeptům, kteří se o vítězství ucházeli, patří mimo jiné například budova opery v australském Sydney, pařížská Eiffelova věž, newyorská Socha svobody, Rudé náměstí v Moskvě nebo české Pravčické brány.

CHICHÉN ITZÁ

Chichén Itzá je mayské město, jehož pozůstatky byly po několik staletí ztraceny v nepřístupné džungli poloostrova Yucatán. Nejznámější stavbou tohoto města je Kukulkánova pyramida, pojmenována po hlavním mayském bohovi slunce a nebes. Znakem tohoto boha byl had, kterého lze na pyramidě v období jarní a podzimní rovnodennosti pozorovat. Had jako by se plazil směrem nahoru po stranách schodiště, které vede na vrchol z každé strany pyramidy. Další zajímavou stavbou je malá pyramida Chrám bojovníků, kterou obklopuje množství sloupů. Můžeme zde také najít několik hřišť, mezi nimi nejznámější a největší Velké hřiště, na kterém se hrála hra na uctění slunce. Významnou budovou ve městě je také vysoká kamenná věž, která má střechu ve tvaru kopule. Ta ale není na vrcholu uzavřená, používala se zřejmě k pozorování hvězd. Tato Observatoř má ve zdech malá okna orientovaná k nejdůležitějším souhvězdím.

SOCHA KRISTA SPASITELE

Myšlenka postavit sochu Krista na vrchu kopce Corcovado se zrodila již v polovině 19. století, tehdy ale návrh nezískal dostatek dotací na uskutečnění. Na tuto myšlenku se ale nezapomnělo a na začátku 20. století s plány na vybudování železnice k vrcholu tohoto kopce, byla zorganizována sbírka na získání dostatku finančních prostředků ke stavbě sochy. To se podařilo a tak proběhla soutěž, do které zasílali architekti své návrhy na sochu Krista. Vyhrál návrh zaslaný architektem Heito de Silva Costou, který znázorňuje Krista s roztaženýma rukama. Rozpřažené ruce mají představovat lásku a ochranu Krista nad městem Rio de Janeiro, kde se socha tyčí. Tato železobetonová socha dnes stojí v nadmořské výšce 700 metrů a je vysoká 30 metrů, její podstavec má dalších 7 metrů výšky.

VELKÁ ČÍNSKÁ ZEĎ

Velká čínská zeď byla vybudována jako systém opevnění před mongolskými nájezdy. Tato zeď zabírá délku 2004 km, v některých úsecích je přerušena a v jiných zase vytváří odbočky, celková délka i s odbočkami je skoro 9000 km. Zeď je postavena z trvanlivých materiálů, jako je žula, pálené cihly nebo vápencové kameny, podle toho, co bylo zrovna po ruce. Zeď má také pozorovací věže a uvnitř chodby skladovací prostory. Je také jedinou stavbou, kterou lze pozorovat pouhým okem z vesmíru. Dnes je Velká čínská zeď považována za jeden z nejdůležitějších symbolů Číny a nachází se také na Seznamu světového dědictví UNESCO.

MACHU PICCHU

Machu Picchu jsou pozůstatky skalního inckého města pojmenovaném podle hory, u které se nachází. Město bylo postaveno inckým králem Pachacútecem Yupanquim v nadmořské výšce 2350 metrů. Není jasné proč tak vysoko, ani jaký byl účel tohoto města, protože po sobě Inkové nezanechali žádné písemné zmínky. Město bylo náhle opuštěno, taktéž bez známé příčiny.

Machu Picchu bylo postaveno pouze za použití zdiva z mnohostranných kamenů, které do sebe tak perfektně zapadají, že nebylo potřeba použít malty ani jiného pojiva. Mezi významná místa patří posvátná Intihuantana s kamenným sloupem, ke kterému připoutávali při zimním slunovratu boha slunce Intiho, aby se příští rok vrátil. Mezi důležité stavby patří například chrám Tří oken, Hlavní chrám a mnohé observatoře. Dnes je Machu Picchu na seznamu světového dědictví UNESCO.

PETRA

Petra je skalní město, které původně vzniklo jako pohřebiště, později se stalo hlavním městem kmene Nabatejců. Ti zde postavili paláce, zahrady, chrám, divadlo a další stavby, které jsou všechny vytesány do skal. Z nejvýznamnějších jmenujme Al-Khaznech, hrobku nabatejského krále. Petra je taktéž na seznamu UNESCO.

KOLOSEUM

Římské koloseum je třípatrový amfiteátr postavený za císaře Vespasiana a měl sloužit především k zábavě. Konaly se zde především gladiátorské hry (mezi samotnými gladiátory a gladiátory se zvířaty), inaugurační hry, popravy, divadla a další. Později byl v amfiteátru postaven kostel, z arény se stal hřbitov, prostory pod sedadly byly používány jako ubytovny a dílny, později byl používán i jako zámek. Stavba je tvořena oblouky, které stojí na pilířích. Dnes Koloseu chybí část vnější stavby budovy, což způsobilo zemětřesení ve 14. století.

TÁDŽ MAHAL

Tádž Mahal byl postaven jako hrobka pro předčasně zemřelou ženu mughalského panovníka Šáhdžahána. Na stavbu byl použitý bílý mramor, který v různých denních hodinách mění barvu celé stavby. Do mramoru jsou vkládány různé polodrahokamy, které vytváří krásné reliéfy. Budova se nachází uprostřed zahrad a má znázorňovat nebeský ráj na zemi. Pohádkový palác stojí na podstavci, v jehož rozích se nachází minarety. V zahradách se pak nachází bazénky, fontány a stromořadí, které podtrhují celkovou krásu paláce. Tádž Mahal nakonec neposloužil jako hrobka pouze Šáhdžahánově ženě, ale i jemu samotnému, když ho jejich syn sesadil z trůnu. Jeho rakev porušuje harmonii jinak dokonalé stavby. Dnes je Tádž Mahál na seznamu světového dědictví UNESCO a je považován za symbol Indie.


Semolina - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ZE VŠECH DIVŮ jsem viděla jen Koloseum
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles