8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Šest věcí, které vás mohou odradit od běhání a jak jim čelit

8. 05. 2017 | Fitness
Nikdy jste ani nepomyslela na to, že by vás mohlo pohltit kouzlo běhání a najednou nad ním začínáte uvažovat? Začátky jsou těžké, ale jakmile se do toho „dostanete“, nebudete chtít už nikdy přestat.
Vybrali jsme pro vás následujících šest věcí, které vás mohou od běhání odradit. Poradíme vám, jak jim čelit a užívat si tento krásný sport plnými doušky.


1. Začátek


Nečekejte, že hned uběhnete půlmaraton. Se začátky běhání je to stejné jako s jinými sporty. Nejprve si musíte na nový pohyb a zátěž zvyknout a po čase budete dosahovat stále lepších a lepších výsledků. Hlavní je nepřecenit síly, trénovat pravidelně a zvolit vhodný terén. Vytvořte si vlastní tréninkový plán, který poctivě dodržujte. Běhání vás musí v první řadě bavit, do ničeho se nenuťte a zvolte si takové tempo, které vám vyhovuje. Pokud nechcete běhat sami, domluvte se na běhání s partnerem či kamarádkou – ti vám nejlépe pomohou v momentech, kdy se vám nebude chtít vstávat. Nebudete je chtít zklamat a nechat jít běhat samotné.

2. Špatné počasí


Stejně jako na golfu i při běhání platí pravidlo: „Není špatného počasí, je jen špatně oblečeného běžce (golfisty).“ Než vyrazíte běhat, podívejte se na aktuální předpověď počasí ve vaší lokalitě, aby vás po půl hodině nepřekvapila průtrž nebo sněhová vánice. Pokud si nejste jisti, co si na sebe vzít, aby vám při běhu nebylo příliš horko či zima, vyrazte na malou sondáž, ušetří vám spoustu nepříjemností. Na každé roční období mějte vhodné oblečení. Ideálně si pořiďte komplet pro období chladnější až studené a poté pro období teplé až horké. Věci pak můžete společně kombinovat.

Základní vybavení by mělo obsahovat:
  • Běžecké ponožky
  • Sportovní spodní prádlo (na zimu termoprádlo)
  • Šortky
  • Středně dlouhé legíny
  • Dlouhé legíny
  • Dlouhé zateplené legíny či elasťáky
  • Tílko
  • Běžecké triko s dlouhým a krátkým rukávem (na zimu zateplené)
  • Běžeckou mikinu
  • Lehkou běžeckou a nepromokavou bundu

3. Strach o klouby


Kolem běhání a jeho vlivu na klouby se traduje velké množství mýtů. Otázka vlivu běhu na opotřebení kloubu a vznik osteoartrózy ale není dodnes zcela jasná. Žádná zátěž ani extrémní zátěž nikomu neprospívá, ale pravidelný pohyb (alespoň 3 x týdně) v adekvátním prostředí a obutí v kombinaci s dodržováním zdravého životního stylu je pro zdraví člověka optimální. Jediné, na co je potřeba dávat pozor, je zajistit svému tělu pravidelný přísun kolagenu. Kolagen je nepostradatelný pro správnou funkci pojivových a vazivových tkání a pro perfektní kondici vaší kůže, vlasů a nehtů. S přibývajícím věkem tělo ztrácí schopnost si kolagen samo vytvářet a tak je velice důležité zajistit jeho přísun jinou cestou. Vyzkoušet můžete doplňky stravy na bázi kolagenních peptidů, které vám potřebný kolagen dodají, a to v hydrolyzované podobě. Podle odborných studií jsou kolagenní peptidy jediný lékařsky prověřený způsob, při kterém dochází ke vstřebání kolagenu a k obnově kloubních chrupavek.

4. Nevhodná lokalita bydliště


Pokud bydlíte v centru města a nechce se vám běhat mezi turisty a auty, podívejte se na internet, kam se dá ve vašem okolí za tímto sportem vyrazit. Dnes existuje mnoho portálů, které nabízí mapy ověřených běžeckých tras. Nebo si můžete udělat výlet a zajet si zaběhat na nejkrásnější běžecké trasy po celé České republice. Pokud objevíte nějakou novou trasu, kterou ještě nikdo nezaznačil a ráda byste ji doporučila ostatním, můžete se o ni podělit s ostatními běžci na běžeckých skupinách na sociálních sítích či na webech.

5. Svalová horečka


Svalová horečka (namožení svalů) je zejména při začátcích velkou překážkou. Tělo zahájilo obranný mechanismus proti nadměrné fyzické zátěži. Dochází totiž k vyčerpání zásoby cukrů ve svalech, kdy se hladina glykogenu sníží a riziko zásahu křeče je nevyhnutelné. Nepodceňujte své zmožené tělo. Svalová horečka se může ohlásit nejen během tréninku, ale i v průběhu spánku. Jedná se o mikroskopické trhlinky ve svalových vláknech, které vznikají při dlouhodobé zátěži netrénovaných svalů.

Účelnou prevencí proti svalovým křečím je kombinace vhodných přípravků s pravidelným pohybem, který zdokonaluje mechanismy v těle a zlepšuje odbourávání laktátu a protonů, které zapříčiňují vznik svalových bolestí. Pro začínající i zkušené sportovce je tedy vhodné užívat kvalitní výživové suplementy obohacené o vitamíny a minerály. Doplní totiž svalům ztracenou energii a podpoří jejich regeneraci.

6. Rozpaky z běhání na veřejnosti


Patříte mezi ty, kteří se stydí běhat venku, a máte blok vyrazit sportovat ven? Zapomeňte na to. Vezměte si sluchátka, zapněte svou oblíbenou hudbu a nevnímejte, co se děje kolem. Pokud máte pocit, že na vás někdo civí, usmějte se na něj a říkejte si, že vám jen závidí, protože se stydí sám za sebe, že nedokáže to, co vy. Vůbec se nemáte za co stydět. Běháte kvůli sobě a ne pro ostatní. Užívejte si čerstvého vzduchu a radosti ze života. Běhání vás odmění záplavou endorfinů a budete se po něm cítit naprosto dokonale.

Zdroj: Geladrink


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ukrutná bolest holeně však ano. Cítím, že mě bolí kost a opravdu hnusně,a to nejsem žádná citlivka. Na internetu jsem našla, že to rozhodně nepřeběhávat, aby se neurval sval od kosti (krajní případy).
A nejčastější příčiny: zkrácený lýtkový sval (mám), nadváha (mám), špatná obuv (už naštěstí ne), došlap na patu (z nějakého záhadného důvodu běhám po špičkách Smajlík ). Takže chodím běhat po kouskách, po běhu leduji, snažím se také cvičit na lýtka a snad to půjde, protože procházky a cvičení doma na váhu nepomáhá a třeba takové kolo moc nemusím. A když už teda ne zhubnout, tak aspoň zpevnit Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
po operaci obou kolen,mi běhání moc nejde,už to není jak za mladaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles