Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 08.05. 2024
Dnes má svátek všichni osvobození
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Šestileté děti stráví až rok svého života před televizí

11. 12. 2009 | Zajímavosti
Zdá se vám to nepředstavitelné? Možná. Nicméně jsou to fakta vyplývající z britského výzkumu.

Je všudypřítomná a neodbytná. Věčně zapnuté televizi se nevyhneme ani v restauraci a děti ji považují za standardní vybavení pokojíku. Podle britských lékařů však jde o zdravotní hrozbu 21. století.


Černé na bílém

Doktor Aric Sigman, člen britské společnosti psychologů, prošel nově publikované studie o vlivu televize na lidské zdraví. V 35 studiích napočítal celkem 15 neblahých efektů vysedávání před televizí. Jak moc dokážou brutální filmy pošramotit svět emocí (zvláště dětí), se ví již dlouho. Nyní jsou k dispozici důkazy o poškození tělesného zdraví a intelektu.


Sledování na vlastní nebezpečí

Je jedno, zda sledujete nekonečný seriál, fotbalové zápasy, či dokumenty. Podstatné je, že při tom sedíte, případně jíte. A v nejhorším to vše v posteli. Právě kombinace nedostatku pohybu a nadbytku nenápadně pozřených kalorií vede k obezitě. A nejen to. Zároveň vám stoupá hladina cholesterolu v krvi, a tedy i riziko úmrtí na kardiovaskulární nemoci. Klesá i prokrvení mozku, a tedy i jeho výkonnost. A ruku v ruce s obezitou kráčí rozvoj cukrovky 2. typu. Sledujete-li televizi v posteli, může se z vás stát záhy nespavec. Snadno si totiž navyknete, že postel není jen ke spánku a sexu (jak by měla být). A navíc – kdo si u televize zdřímne přes den, málokdy si pospí v noci.


Šetřete svým časem

Ukazuje se, že "nežádoucí účinky" sledování televize jsou závislé na dávce. Tedy posadíte-li svou ratolest ráno před „bednu“ na pohádky a necháte ji tam (je od ní konečně klid), zaděláte jí na nemalé zdravotní problémy. Kromě obezity se prokázaly i změny v činnosti žláz s vnitřní sekrecí a předčasný nástup puberty u dívek.

Děsivé je zjištění, že šestileté děti strávily v přepočtu rok svého života před televizí. U dospělých se zase sledoval výskyt Alzheimerovy choroby. U těch, co trávili u televize více času, byla tato nemoc diagnostikována častěji. Televize nám může být jedinečným zdrojem informací. Jen je třeba vědět, kolik a jakých si můžeme dopřát. A hlavně nezapomenout na existenci tlačítka „off“.

 

Zdroj: Dobrý-spánek.cz

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já si to myslím také,mám vnuky ve městě i na vesnici.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já si myslím ,že před obrazovkou vysedávají vice městské děti.Moje vnučka je pořád na dvorku.a v zimě chodíme na procházky.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles