8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sezónní zelenina a posilující recepty pro inspiraci

16. 06. 2019 | Péče o tělo
V době přeplněných hypermarketů jsme si zvykli, že máme kdykoliv k dispozici vše, na co si vzpomeneme. Někdy ale není špatné zkusit přijímat to, co nám aktuálně nabízí příroda v našem okolí. Má to hned několik výhod. Tou zásadní je fakt, že lokální potraviny, nabízené v patřičné sezóně, bývají zdravější, protože jsou čerstvé a nezatížené náročnou přepravou.

Všude kolem je jich spousta, takže jejich cena zpravidla klesá. A hlavně – stravovat se sezónně je pro tělo přirozené. Aktuálně máme před sebou léto, a to jsou období, která toho nabízejí opravdu hodně.

Ředkvičky

Ředkvičky obsahují mnoho tělu prospěšných látek, jsou bohaté na bílkoviny, potřebné lipidy, sacharidy a také vlákninu. Jsou plné vitaminu B a C, díky čemuž jsou schopné chránit tělo proti virovým onemocněním. Mimo to díky kyselině listové umí podporovat krvetvorbu, draslík se stará o zdraví srdečního svalu, vápník o tvorbu kostí a chrupavek, karoten je zase úžasný pro udržení zdravých očí. Ředkvičky není těžké si vypěstovat na vlastní zahradě a vzhledem ke své nízké kalorické hodnotě si najdou své místo v jarním dietním jídelníčku.

ředkvičkový salátSalát

Další vitaminovou bombou jarních zahrádek je salát. Pyšnit se může bohatým zastoupením vitaminů C a E. Také jeho kalorická hodnota je velmi nízká. Jeho výhodou je, že jej můžete připravit snad na tisíc způsobů v kombinacích s další zeleninou.

Chřest

Chřest je zelenina bohatá na vlákninu a minerály. Obsahuje také spoustu vitaminů jako K, B1, B2, C a E. Díky tomu dokáže například čistit cévy přirozenou cestou. Snižuje krevní tlak a brání vzniku krevních sraženin. Z chřestu si můžete například připravit polévku či salát. Výborně chutná vařený, zakápnutý lžičkou olivového oleje a posypaný nastrouhaným sýrem.

Mrkev

Nejznámější složkou mrkve je beta-karoten, který je významným antioxidantem. Dále je mrkev plná vitaminu B, C, D, E a K. Pokud si mrkev dáte syrovou, dopřejete si také sacharid zvaný falkarinol, který má protirakovinné účinky.

Zelí

Ani hlávkové zelí nezůstalo o vitaminy ochuzeno. Najít v něm můžete například vitaminy C, K a E. Nechybí draslík a hořčík. Obsahuje také velké množství kyseliny listové a je bohaté na vlákninu. Hlávkové zelí umí stimulovat nervy a mozek a působit proti depresím. Navíc snižuje krevní tlak a posiluje imunitní systém. Důležité látky vám dodá hlavně v syrové podobě, ale čas od času si jej můžete dopřát vařené nebo kysané.

Špenát

Díky pohádkám už i malé děti vědí, že špenát dodá sílu. A v tomto případě se pohádky nemýlí. Ve špenátu se nachází velké množství železa a také vápníku, hořčíku, zinku a selenu. Špenátové listy v sobě skrývají mnoho vitamínů, jejich konzumace podporuje ochranu před karcinogenními chorobami.

Dopřejte si s chátí také různé bylinky. Na chleba si nasypejte čerstvou pažitku, polévku ochuťte voňavou petrželkou, hlavní jídlo oživte několika lístky bazalky a zakuste aromatickou chuť medvědího česneku.
 

A co v létě?

Na léto je vhod vybavit se pořádným mixérem. Léto je totiž obdobím ovoce a v horkých teplotách nic neosvěží tak, jako čerstvě přichystané ovocné smoothie. Už teď si můžete zapsat, že skvělou kombinací jsou například jahody s mátou, rybízem a angreštem.

Recepty pro inspiraci

POSILUJÍCÍ KOKTEJL Z ČERVENÉ ŘEPY
Ingredience:
1 červená řepa, 2 jablka, 4 mrkve, asi 1 cm zázvoru, celerová nať na ozdobu

Postup:
Ovoce a zeleninu očistěte, dejte do odšťavňovače a prolisujte. Ozdobte celerovou natí. Podávejte.


ZELENINOVÉ ŠŤÁVY NA PODPORU FUNKCE JATER
A/ Karotková
B/ Karotka, červená řepa a okurka (300 g karotky, 100 g červené řepy, 100 g okurky)
C/ Karotka a špenát (300 g karotky, 200 g špenátu)
Tip: Tyto zeleninové šťávy je možné zakápnout kvalitním olejem, díky čemuž tělo dokáže lépe využít vitamíny rozpustné v tucích.


Fenyklová polévka
Suroviny: 1 fenykl, 350 g hrášku, 1 cibule, česnek, olej, libeček a petrželka
Postup: Na cibulce a česneku orestujte mražený hrášek a pokrájený fenykl, podlijte vodou a pak rozmixujte. Dochuťte libečkem a petrželkou.


PAMPELIŠKOVÝ SALÁT S FENYKLEM A OSTROPESTŘCEM
Ingredience:
1 šálek pampeliškových listů umytých a jemně pokrájených, 1 oloupané a pokrájené zelené jablko, 1 jemně pokrájená bulva středně velkého fenyklu, 3 polévkové lžíce citronové šťávy, 1–2 lžíce olivového oleje, 1 polévková lžíce kvalitního medu, sůl a pepř na dochucení, 1 polévková lžíce semínek ostropestřce mírně opražených nebo opražená lněná semínka

Postup:
Ve velké míse smíchejte pampelišku, jablko a fenykl. Přidejte citronovou šťávu, olivový olej a med. Dochuťte solí a pepřem podle chuti. Na silnostěnné pánvi 3–5 minut při střední teplotě grilujte semínka ostropestřce nebo lněná semínka a salát jimi posypte. Tuto verzi salátu můžete dále obměňovat i s jinými druhy zeleniny, například s chřestem a řapíkatým celerem. Vždy je vynikající.


ŠPENÁT Z KOPŘIV SE ZTRACENÝM VEJCEM
Ingredience:
800 g výhonků a listů mladých kopřiv, olivový olej nebo ghí, 1 cibule, 2 stroužky česneku, muškátový oříšek,
ocet, 4 ks vajec, sůl a pepř

Postup:
Kopřivy navršte do cedníku a prolijte je horkou vodou. Přestanou pálit a budete je moci snadno nasekat. Na pánvi rozpusťte máslo nebo olivový olej a osmahněte na něm drobně nakrájenou cibuli a česnek dorůžova. Přidejte posekané kopřivy a trošku vody. Vařte a míchejte přibližně 10 minut, než kopřivy změknou. Hlubší pánev vymažte olejem a nalijte do ní vodu, přibližně 8 cm na výšku. Vodu osolte, přilijte do ní lžíci octa a přiveďte k varu. Vařte ji na mírném plamenu, aby jen zlehka bublala. Do vody opatrně rozklepněte vejce. Použít můžete i naběračku nebo talířek, ze kterého necháte rozklepnuté vejce do vody opatrně sklouznout. Vařte, dokud bílek neztuhne, asi 2–3 minuty. Potom děravou naběračkou vejce vylovte. Na talíř naservírujte horký kopřivový špenát a na něj vejce. V rychlejší variantě můžete vejce připravit třeba jako volské oko.

ŘEŘICHOVÝ SALÁT S VAJÍČKY A ŘEDKVIČKAMI
Ingredience na 2 porce:
4 vařená vejce, 2 svazky ředkviček, balení řeřichy, piniové oříšky, olej olivový nebo ořechový, sůl, pepř, případně lžička medu nebo javorového sirupu, 1 lžíce jablečného octa

Postup:
Natvrdo uvařená vejce oloupejte a nakrájejte na větší kusy. Očištěnou ředkvičku nakrájejte na plátky a připravte si omytou řeřichu. Na pánvi dejte lžíci oleje a na něm orestujte piniové oříšky. Nechte ochladit. Připravte si zálivku ze zchladlého oleje z pražení oříšků, přidejte sůl, pepř, a ocet. Zálivku nalijte na salát, ozdobte praženými piniovými oříšky.


Zdroj, foto: NATURHOUSE



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Sezónní zelenina a posilující recepty pro inspiraci:

Sezónní zelenina a posilující recepty pro inspiraci
Sezónní zelenina a posilující recepty pro inspiraci
Sezónní zelenina a posilující recepty pro inspiraci
Sezónní zelenina a posilující recepty pro inspiraci
Sezónní zelenina a posilující recepty pro inspiraci
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles