Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 22.05. 2024
Dnes má svátek Emil
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Šípky - plody s vynikajícími léčivými účinky

30. 10. 2011 | Péče o tělo
Šípková růže je krásný keř, který roste nejčastěji na suchých stráních. Bývá vysoký dva až tři metry, s bílými nebo růžovými květy a zahnutými trny. Léčivou částí tohoto keře jsou šípky, které se dají sbírat ze všech druhů planě rostoucích růží. Nejvhodnější doba na sběr šípků je v říjnu, kdy mají šípky největší obsah vitamínu C.

Šípky nesbíráme nedozrálé,  nebo přešlé mrazem. Po nasbírání plody usušíme na suchém a dobře větraném místě. Při sušení se mají zčernalé šípky vyhazovat. Po usušení je  můžeme rozdrtit. Skladujeme v dobře uzavíratelných sklenicích na tmavém místě.

Všestranné účinky

Šípky obsahují spoustu účinných látek. Obsahují vysoký podíl vitamínu C. Dále vitamín A a vitamíny skupiny B. Kromě vitamínů také třísloviny a organické kyseliny. Šípkový čaj je léčivkou s prastarou tradicí, proto by neměly chybět v žádné domácnosti. Pro léčivé účely se používají především ve formě nálevu.

Šípky posilují imunitu, jsou dobré jako prevence infekčních onemocnění. Příznivě působí na cévy, využívají  se při léčbě různých zánětů, například dásní.  Šípkový čaj pomáhá odstranit únavu. Používá se při léčbě močových cest a  ledvin, reguluje činnost střev. Nemá žádné vedlejší účinky. Některým lidem mohou
chloupky šípku způsobit alergické reakce.

Příprava šípkového čaje

Jednu lžičku drcených plodů zalijeme jedním šálkem vroucí vody. Po deseti minutách přecedíme přes nekovové sítko nebo plátno, abychom zachovali co největší obsah vitamínu C.

Léčí a také chutná

Čerstvé šípky se velice dobře uplatní v kuchyni při výrobě marmelád, šťáv a výrobě vína.

Pro svůj vysoký podíl vitamínu C by šípkový čaj neměl chybět v žádné bylinkové lékárničce. Patří mezi nejlepší prevenci na posílení organismu v zimním období.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
si udělám čaj, ale moje babička ho dělala celou zimu - a taky víno Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ze sušených šípků dělám portské víno nebo vermut. Výborná záležitostSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článekSmajlík

My šípky sušíme a dělámesi čajSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jsem každý rok sbírala,sušila a vyráběla marmeládu. Marmeláda je velice chutná, ale práce je s tím veliká. Musí se vybrat pecičky a chloupky z vnitřku. Letos jsou šípky docela malé, tak jsem to vzdala.
Pěkný, poučný článek.SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles