8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sníte pět porcí ovoce a zeleniny denně?

14. 03. 2013 | Péče o tělo
Vitamíny, minerální látky, rostlinná barviva – obecně antioxidanty. To je pouze zkrácený výčet zdraví prospěšných látek, které bychom si denně měli dopřát. Jedině tak bude naše tělo správně fungovat.

Přísun důležitých vitaminů a minerálních látek, posílení imunity, prevence proti rakovině – tedy likvidace volných radikálů, předcházení kardiovaskulárním chorobám a nakonec i zdravý životní styl. Toho všeho docílíte, pokud budete pravidelně konzumovat ovoce a zeleninu. Optimálním množstvím pro posílení zdraví a prevenci proti různým onemocněním je pět porcí, které bychom si měli dopřát nejlépe každý den. „Podle světové zdravotnické organizace a obecně platných výživových doporučení bychom měli přijímat alespoň 200 g ovoce a minimálně 400 g zeleniny na den. Ve většině evropských zemích však tato doporučení splněna nejsou. Průměrná spotřeba ovoce/den se v Evropě pohybuje v množství 166 g a zeleniny 220 g/den“ upřesňuje výživová specialistka Nikola Hanyšová.  

Sníte pět porcí ovoce a zeleniny denně?Co je porce ovoce a zeleniny?

První, co se vám asi vybaví, je pět jablek na vašem pracovním stole. Co je ale nejdůležitější, jak velká by ta jablka měla být. Za jednu porci se totiž obecně považuje zhruba 100 gramů ovoce či zeleniny. Pro lepší představu, co se jednou porcí ovoce a zeleniny rozumí:
- u středního ovoce: jeden banán, jablko, broskev nebo menší pomeranč
- u menšího ovoce: jsou to vždy dva kusy mandarinek, kiwi, meruněk či švestek
- u většího ovoce: postačí vždy polovina velkého pomeranče, grapefruitu, avokáda apod.
- u velkého ovoce: se jednou porcí rozumí silnější plátek melounu, ananasu, papáji a dalšího velkého ovoce
- u drobného ovoce: jde o hrst hroznového vína, sedm jahod či čtrnáct třešní
Nezapomínejte ale na zeleninu, i ta má v našem jídelníčku nezastupitelné místo. Mnohdy se v ní totiž ukrývá více výživových látek než v ovoci.

A co považujeme za jednu porci zeleniny?

Například jedno střední rajče nebo sedm cherry rajčátek, jednu střední salátovou okurku, polovinu masité papriky nebo jednu celou menší, případně osm malých růžiček květáku či brokolice. „Výhodou zeleniny je navíc nízká energetická hodnota, ale vysoká biologická hodnota. To znamená, že zelenina má velmi nízký obsah energie, avšak velmi vysoký obsah nepostradatelných látek, které mají pozitivní vliv na naše zdraví“ vysvětluje Nikola Hanyšová.

100% ovocné džusy, zeleninové šťávy či sušené ovoce – i to se počítá!
Pakliže nepatříte mezi milovníky čerstvého ovoce a zeleniny, sáhněte po jiné variantě. Velmi vhodnou a rychlou variantou jsou ovocné či zeleninové šťávy. Jednu denní porci si dopřejte právě konzumací 100% ovocných džusů či zeleninových šťáv.

Dopřát si můžete také zeleninu vařenou, luštěniny či konzervovanou zeleninu, u které vám „postačí“ na jednu porci cca pět vrchovatých polévkových lžic.
V případě sušeného ovoce vám postačí na jednu porci zhruba 50 g. Tím se například rozumí vrchovatá lžíce rozinek, dva až tři sušené fíky nebo tři sušené švestky či meruňky. „U sušeného ovoce však počítejte s vyšším podílem „ovocného cukru“ a bohužel oproti čerstvému ovoci má vyšší energetickou denzitu, což je nevýhodné především pro osoby trpící nadváhou“ upozorňuje výživová specialistka.

Pamatujte však na to, že denní strava má být hlavně pestrá. Zapomeňte tedy na svých pět jablek na pracovním stole a vyměňte čtyři z nich třeba za sušené meruňky, půlku papriky, sklenici 100% džusu a salátovou okurku. „Jednoduchou pomůckou při výběru ovoce či zeleniny, je vybírat druhy s výraznou, sytou barvou, výrazně červená, žlutá, zelená. Takové ovoce a zelenina obsahuje nejvyšší podíl antioxidantů“ doporučuje na závěr Nikola Hanyšová.

Zdroj, foto: Relax


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
někdy to zvládnu,někdy ne,ale snažím se....dělám to přeci pro sebe
Obrázek uživatelky
profil
Na farmářských trzích nejde o bio Smajlík

Jinak já jak kdy, někdy v pohodě 5 porcí sním, někdy to vázne. V létě ale zvládám s přehledem, dávám si zeleninu ke každému jídlu Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ano, je to docela "legrace" - nedávno jsem četla článek o tom, že brokolice způsobuje rakovinu. A taky že na farmářských trzích můžete koupit "bio" zeleninu, která se oproti "obyčejné" liší tím, že ji prodávající trochu omáchal v blátě (hlíně)... Zelenina z Polska mě pak vůbec nepřekvapí.
Obrázek uživatelky
profil
svata pravda
Ariela: s tpu zeleninou z Polska, to je tedy narez.. nejlip prodat ji na farmarskychvtrzich jako zarucene svoji bio zeleninu
Obrázek uživatelky
profil
vzhledem k tomu, že se jedná o komerční článek berte ho jako komerční článek Smajlík
že se má jíst zelenina a ovoce je stará známá pravda a není z toho třeba dělat vědu, jako to dělají takzvaní výživoví specialisté.
Mimochodem zrovna nedávno jiná výživová specialistka právě zde propagované džusy kritizovala - tak si vyberte Smajlík
Nejlepší je používat zdravý rozum, pestrou stravu a čas trávit účelněji než počítáním růžiček květáku.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles