Tipy na dekorace pro krásnější podzim a zimuTipy na dekorace pro krásnější podzim a zimu Nakládané zelí - nejoblíbenější receptyNakládané zelí - nejoblíbenější recepty Jak vyrobit budku z prkna?Jak vyrobit budku z prkna? Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Vánoční strom
Soutěžte s námi o 400 skvělých výher !!!
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 22.11. 2017
Dnes má svátek Cecílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Špenát - zdravá zelenina

6. 05. 2011 | Zahrádka
Špenát je levná a výživná zelenina. Můžeme si ho vypěstovat na zahrádce, nebo si ho koupit v obchodech. Kvalitní špenátové listy poznáte podle toho, že mají tmavě zelenou barvu a nesmí být příliš ovadlé. Čerstvý špenát brzy ztrácí ze svého zdravého bohatství, ale nižší teploty a především chlad mohou tento proces zastavit. Proto jsou celoročně v obchodech  mražené protlaky, ale také i mražený špenát krájený nebo listový.

Příznivé účinky na naše zdraví

Špenátové listy obsahují  velké množství hořčíku a manganu, které naše buňky potřebují. Hořčík navíc podporuje činnost svalů a srdce. Špenát tvoří 90 % voda, je velmi chudý na tuk a naopak poměrně bohatý na bílkoviny. Mangan je dobrý především na látkovou výměnu. Také vitamíny jsou ve špenátu bohatě zastoupeny, především vitamínem C, A, vitamíny skupiny B. Posiluje imunitní systém, zahání únavu. Pomáhá při zácpě a odvodňuje tělo. Působí dobře na pokožku, vlasy i nehty.

Uplatnění v kuchyni

Špenát má široké uplatnění v kuchyni. Můžeme ho konzumovat v syrovém stavu, také různě tepelně upravený. Čerstvé špenátové listy můžeme použít na jarní vitamínový salát. Například v zahraničí je velice oblíbené podávat menší lístky čerstvého špenátu, které jsou potřené zálivkou, rozložené na míse a pokladené tenkými plátky šunky nebo jinou uzeninou. U nás přidáváme špenátové listy do salátů, obložených chlebů, jako přílohu k masu, nebo součást slaného těsta nebo jeho náplně. Když se špenát umí připravit, je opravdu lahůdkou. Dělají se také těstoviny smíchané se špenátem, oblíbené jsou také palačinky. Špenát je lépe připravovat v páře než vařit. Vařením se scvrkne až na desetinu objemu.

Pěstování

Pěstování špenátu není nijak náročné. Výsev semen se provádí přímo na záhon do řádků nebo volně. Můžeme ho pěstovat také ve skleníku a pařeništi. Pěstuje se v mnoha odrůdách, které se od sebe liší velikostí a tvarem. U nás se nejvíce pěstuje špenát zelený nebo zahradnický. Obě odrůdy dobře snáší různé teploty. Můžeme je sázet brzy zjara nebo koncem léta. Špenátové listy se musí trhat ještě před rozkvětem.

Dobře připravený špenát nejen výborně chutná, ale i léčí. Je považován za elixír zdraví.



            
Marta – čtenářka
ChytráŽena.cz
    


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
Poslat emailem GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.
Obrázek uživatelky
profil
špenát mám rádaSmajlíkmáš to hezky napsanýSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
nejlepsi je pro me v salat jeste se spoustou cherry rajcatek
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkný a poučný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
s bramborovym knedlikem a uzenym stejne chutna nejlipSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

Potřebujete stylová a pohodlná křesla do pracovny? Vyberte si kvalitní kancelářské židle Hawaj.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  ? Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles