Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 10.05. 2024
Dnes má svátek Blažena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

2 knihy pro milovníky běhu: Běhání a Výživa pro běžce

29. 08. 2013 | Knižní tipy
Název knihy: Běhání
Autoři: Tvrzník Aleš, Soumar Libor
Nakladatelství: Grada
Formát: 140 x 210 mm
Počet stran: 192
Datum vydání: 10.08. 2013
Cena: 199 Kč

Nová publikace známých autorů je určena úplným začátečníkům i pravidelně a systematicky běhajícím sportovcům, jejichž cílem je získání a udržení kondice a zvyšování výkonnosti.. Kniha seznamuje čtenáře se vším, co při běžeckém tréninku potřebují vědět - s technikou běhu, fyziologickými principy, metodikou a řízením tréninku, poradí s regenerací, se stravovacím a pitným režimem i s tím, jak si udržet motivaci. Publikace přináší příklady konkrétních tréninkových programů, strečinkových a kompenzačních cvičení včetně nových trendů v těchto oblastech. Autoři komentují všechna fakta velmi srozumitelně na základě svých dlouholetých zkušeností a pomohou tak čtenáři připravit se na účast ve vybraném závodě i v maratonu.

Ukázka z knihy Běhání:

BěháníA jdeme na to…

Pokud jste v dotazníku byť jen jednou odpověděli ano, bezpodmínečně navštivte (nejlépe sportovního) lékaře. Jestliže nemáte možnost se objednat ke sportovnímu lékaři, snažte se vyhledat odborníka, který má s pohybovými aktivitami alespoň určité zkušenosti. Jinak se totiž může stát, že vám lékař při sebemenší zdravotní komplikaci z „preventivních“ důvodů běh zakáže úplně. Lékařská prohlídka se samozřejmě vyplatí minimálně jednou do roka i pravidelně běhajícím osobám s dobrou kondicí. Prohlídka by měla obsahovat i vyšetření při zatížení (např. zátěžové EKG).

Pokud byste tedy měli lékařské vyšetření absolvovat, rozhodně ještě předem nezakládejte
knihu natrvalo do knihovny. Erudovaný sportovní lékař sám rozhodne, zda jsou pro vás běh či chůze vhodné či nikoliv. V praxi se často setkáváme se záměnou preventivního zátěžového vyšetření s vyšetřeními, která slouží k určení vytrvalostní kondice a k řízení tréninku. Jedná se zejména o stanovení tzv. laktátové křivky nebo spiroergometrické
vyšetření. O obou v knize ještě budeme podrobněji psát. Tato vyšetření, na rozdíl od preventivních prohlídek, tělovýchovní lékaři většinou nenabízejí a je potřeba se obrátit na specializované laboratoře.

Každý začátek je těžký

Jako začátečníci či mírně pokročilí jste si z nabídky pohybových aktivit vybrali některou z dolních pater pyramidy a nyní vám tedy již nic nebrání začít běhat. I v této fázi ovšem často překvapíme sami sebe nejrůznějšími důvody, proč vlastně běhat nemůžeme. Věřte nebo ne, v devadesáti procentech případů jde jen o alibistické argumenty zdůvodňující vlastní pohodlnost. V tabulce na str. 29 předkládáme nejčastější liché výmluvy včetně racionální protiargumentace. Pevné rozhodnutí začít je polovinou úspěchu. Druhou polovinou je vydržet a hlavně pravidelně běhat. Běh je na začátku pro naše civilizačními výdobytky zhýčkané tělo nemilým překvapením, a tak se první pocity vždy hned nemusejí blížit běžecké euforii. Pro mnohé z nás je další pokračování skutečně nepřekonatelnou překážkou. Po prvním nebo druhém běhání také nejvíce začátečníků končí. Proto je potřeba se na tuto situaci psychicky připravit a nenechat se zaskočit nebo dokonce odradit se slovy: „To pro mě není“.

Podobné pocity měli na začátku i někteří pozdější olympijští vítězové. Zpočátku je to i otázka motivace a vůle. Uvědomte si, že pro příjemné (někdy až euforické) pocity, které popisují pokročilejší běžci, je zapotřebí alespoň minimální kondice. Na začátku je tedy třeba ji nejprve získat. Pakliže ale začínáte a máte při běhu nebo po něm pocity na „umření“,
děláte nějakou zásadní metodickou chybu. Pravděpodobně běháte příliš rychle nebo dlouhou dobu. Správné metodice se budeme věnovat ještě podrobněji v dalších kapitolách.
Nevzdat se nám pomůže právě vytyčení určitých cílů. Nejprve si stanovme menší a konkrétní cíle, na jejichž splnění nebudeme potřebovat tolik času. Pouhé předsevzetí: „Chci shodit pár kilo“ nestačí. Lepší je: „Za dva měsíce chci shodit čtyři kila, a proto budu běhat třikrát týdně po 30 minutách“. Splnění i takového malého cíle nám bude dobrou motivací. Zásadní změny totiž nelze očekávat „přes noc“.

Většina odborníků se shoduje, že u začátečníků je nejkritičtějších prvních pár dní, resp. prvních 14 dní až měsíc, kdy se tělo začíná „hlásit“ a ještě nepřicházejí žádné výsledky. Zkuste tedy vydržet alespoň 6 až 8 týdnů a teprve potom bilancujte. Trvalejší a výraznější změny ovšem přicházejí přibližně až po půl roce pravidelného běhání. Pro začátečníky je dobrou motivací i příprava na zvládnutí konkrétního veřejného běhu bez ohledu na konečné umístění.

Motivační desatero


1. Stanovte si reálné cíle běhu.
2. Běhejte ve dvojici nebo ve skupince.
3. Nezastavujte se – pokud dále nemůžete, pokračujte chůzí.
4. Vyberte si rovinatý terén.
5. Běhejte pomalu a stále stejnou rychlostí.
6. Neběhejte minimálně dvě hodiny po hlavním jídle.
7. Předem si naplánujte délku tratě.
8. Naplánujte si další běhání v týdnu – veďte si jednoduchý tréninkový
deníček; případný výpadek se nesnažte dohonit častějším běháním či
jeho vyšší intenzitou.
9. Naplánujte si účast na veřejném běhu a snažte se na něj připravit.
10. Snažte se si z běhání udělat zábavu, budete-li se na něj těšit, máte vyhráno.

Název knihy: Výživa pro běžce
Autor: Clark Nancy
Nakladatelství: Grada
Formát: 170 x 240 mm
Počet stran: 104
Datum vydání: 5.11. 2009
Cena: 199 Kč

Nová publikace Nancy Clark, známé odbornice Výživa pro běžcena výživu, je jednoduchým návodem pro začínající i pravidelně trénující kondiční a výkonnostní běžce. S její pomocí mohou dosáhnout svých cílů bez zbytečného strádání. Autorka srozumitelnou a zábavnou formou odpovídá na často kladené dotazy týkající se správné a kvalitní výživy, jejíž skladba je vhodná pro pravidelný trénink i běžecký závod: Jak jíst před během?

Co sportovní nápoje? Kolik jíst bílkovin? Jak hubnout a přitom mít energii na běhání? Jsou závratě na konci tréninku normální? V knize najdete mnoho nutričních informací, praktických rad a zajímavých tipů, receptů, vzorových jídelníčků, ale i vyjádření autorky k různým stravovacím stereotypům a mýtům.

O autorovi knihy Výživa pro běžce:


Nancy Clark, MS, RD, CSSD, je renomovanou autorkou a certifikovanou specialistkou na sportovní dietologii. Je známá schopností převést vědecké nutriční poznatky do praktických rad na zlepšení sportovní výkonnosti, kontrolu hmotnosti a řešení problémů se stravovacími poruchami. Provozuje soukromou praxi v Healthworks Fitness Centrer v Chestnut Hill v Massachusetts, USA. Zde poskytuje nutriční poradenství jak kondičně cvičícím osobám tak i vrcholovým sportovcům. Mezi její nejznámější klienty patří členové bostonských Red Sox, Boston Celtics a řada špičkových sportovců účastnících se Olympijských her a Mistrovství světa v mnoha sportovních disciplínách. Je také poradcem Mizuna a členkou Medical Wellness Association a Aerobic and Fitness Assiciation of America.

Nancy Clark je mezinárodně uznávaná odbornice, přednáší profesionálům American Dietetic Association a Americal College of Sports Medicine a mnoha dalším. Nabízí workshopy odborníkům na zdraví. Vzhledem k jejímu renomé se její fotografie a nutriční rada objevila po letních Olympijských hrách v roce 2004 na obalech Wheaties. Bakalářský titul získala na Simmons College v Bostonu a magisterský titul na Bostonské univerzitě. Působila jako dietolog v Massachusettské všeobecné nemocnici. Obdržela cenu Media Excellence Award od American Dietetic Association a dále čestnou cenu od American College of Sports Medicine. V roce 2007 získala cenu Simmons College Distinguished Alumna Award.

Její články publikují New England Runner, Adventure Cycling a American Fitness a často přispívá i do časopisů Shape a Runner`s World. Dále píše každý měsíc nutriční sloupek nazývaný "Kuchyně sportovců" (The Athlete`s Kitchen), který se objevuje ve více než stu sportovních publikacích a internetových stránkách. Je autorkou knih Nancy Clark`s Food Guide for Marathoners: Tips for Every Day Champions a The Cyclist`s Food Guide: Fueling for the Distance. Účastnila se závodů v běhu na 10 km, půlmaratonů i maratonů. Vedla mnoho závodníků při extrémních cyklistických výkonech včetně Transamerica Trip a jiných závodů pořádaných v kanadských a coloradských horách. Absolvovala treck v Himalajích a plánovala jídelníček pro vysokohorské expedice. Jejím nejnovějším sportem je veslování. Žije společně se svým manželem, synem a dcerou poblíž Bostonu.

Tyto knihy Běhání a Výživa pro běžce koupíte v knihkupectví a na internetové stránce nakladatelství Grada.

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !