Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Blanka Matragi: Jedu dál

4. 10. 2011 | Knižní tipy
Název knihy: Jedu dál
Autor: Blanka Matragi
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2011
Vázaná vazba
Formát: 167 × 216 mm
Počet stran: 280 str.
Cena: 399 Kč

Proslulá oděvní výtvarnice je známá především svým haute couture pro manželky, sestry a dcery králů, emírů, šejchů a magnátů v zemích Perského zálivu. Její již druhá knihu přináší kromě vzpomínek na napínavou a dramatickou třicetiletou cestu z Českomoravské vrchoviny až na nejvyšší světovou úroveň módy také otevřenou výpověď o událostech při jejích návratech do vlasti a přibližuje nejnovější oblasti její tvorby.

Jedu dálO vztahu k Čechám
Vždycky jsem byla a budu Češka. V Libanonu jsem našla domov, Libanon mi umožnil udělat kariéru, které bych nikdy v Čechách nedosáhla, ale kořeny mám tady. Člověk bez kořenů je zoufalec, který vlaje ve větru a jeho duše se trápí, že nikam nepatří. Znám řadu Čechů žijících ve světě. Nejnešťastnější jsou ti, kteří se od rodné země zcela odstřihli. A nezachrání je ani to, že jsou bohatí, úspěšní a slavní. Místo, kde jste prožili dětství, je jenom jedno.

O manželství
Značka Matragi, to jsem já a můj muž Makram. Jedno bez druhého nejde.
Moje nejhorší vlastnost je odjakživa zbrklost. Prostě jsem se 22. prosince 1979, v posledním roce svého studia, provdala za Libanonce. Ani ve snu mě nenapadlo uvažovat, že bych si tím mohla zadělat na nějaké nepříjemnosti. Faktor Orientu, kdy se řada mužů chová jinak v Evropě a jinak ve svém domovském prostředí, jsem neřešila. Byla jsem prostě a jednoduše přesvědčena, že on je ten pravý!

To, že je nalezení partnera, který s vámi věrně v dobrém i zlém stárne, terno, vám dojde až s věkem. Až když opadne zamilovanost a vy spolu něco protrpíte, vybudujete i ztratíte. Manželství prověřují hlavně bitvy, kdy se partneři vídají v konkrétních krizových situacích. Dnes po třiceti letech, kdy s námi dvěma všechno dobře dopadlo, se odvažuji tvrdit, že manželství je ten nejriskantnější podnik na světě. Dokonce ještě rizikovější než všechny války světa. A je jedno, jestli jste v Čechách, nebo v Libanonu.

O umění a byznysu
Věc, na kterou stále v Čechách narážím, je, že obchodník a umělec v jedné osobě je přijímán s podezřením. Očekává se, že bude křehkou nepraktickou osobou, která neumí sečíst dvě a dvě. Jenže na tohle se nikde nehraje. Buď máte manažera, nebo jste manažer sám. Nebo zahynete! Jiná varianta není. Na manažera jsem v době svých začátků neměla. Když jsem to riskla a spojila se s kýmkoliv jiným než se svým manželem, dopadla jsem špatně. Díky boji o přežití jsem zvyklá velet, protože nechci prohrát a zahynout.

O nápadech
Co je to nápad? Bliknutí! Někde v temných zákoutích hlavy archivujete zážitky a zkušenosti, aby se v momentě jakéhosi osvícení vynořily, propojily a zřetězily v cosi unikátně nového.Mít nápad je vždycky náročnější, pracnější a poctivější než jít a zkopírovat jej. Plagiátoři vždycky byli a budou. Tvůrčích duší je menšina oproti těm, kteří potřebují ke svému dílunávody, recepty a manuály.

To vím už od dob, kdy si moje maminka vymýšlela vzory
k pletení sama, zatímco sousedky potřebovaly nákresy z Vlasty nebo Burdy. Jenže fakt, že někdo není schopen vlastní invence, ho neopravňuje ke zlodějně. Nejsem pomstychtivá. Jen si myslím, že zlu se má člověk v rámci svých možností postavit. V Bejrútu, v Praze, na Islandu. Kdekoliv. Pocit z beztrestnosti vede k recidivě.

O princeznách
Jaký je můj vztah k princeznám? Naše světy se mohou potkat, ale nikdy propojit, i když mě některé klientky z paláců označují za přítelkyni. Vážím si všech jejich projevů přízně. Asi jsem se jim dostala hodně blízko k tělu. Ale troufám si tvrdit, že s princeznou se v pravém smyslu slova přátelit nedá. Je příliš daleko, vysoko, jinde!

O ocenění

Můj osobní přístup k těmto věcem je upřímná radost. Jsem poznamenaná tím, že jsem žila ve válce a viděla umírat mladé lidi. Ano, zítra se po medailích a diplomech slehne zem, tak jako po všem, co děláme. Těch pochval a vítězství je v životě co do kvantity zatraceně méně než kopanců a proher. Každé ocenění tedy přijímám s tím, že si někdo všiml, že něco dělám poctivě a dlouhodobě. S americkou přímočarostí se hrdě hlásím ke všem oceněním.

O autorce:


Blanka Matragi se narodila se ve Světlé nad Sázavou. Po základní škole se ve svém rodném městě vyučila brusičkou skla V roce 1974 maturovala na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Železném Brodě. V roce 1979 vstupuje do manželství s Dr. Ing. Makramem Matragim, CSc. V roce 1989 promuje na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze a odjíždí s manželem do Bejrútu v Libanonu. V roce 1989 otevírá na hlavní bejrútské třídě Hamra svůj módní salon Blanka Haute Couture.

V letech 1982–89 připravuje řadu přehlídek, její tvorba se objevuje ve světových módních časopisech a televizích. V roce 1997 organizuje v Praze
u příležitosti 15. výročí svého salonu v Bejrútu módní přehlídku, která se setkává s velkým zájmem všech společenských kruhů. V roce 2006 pořádá v Obecním domě v Praze módní přehlídku a retrospektivní výstavu k 25. výročí své tvorby. Obdržela řadu ocenění: například v roce 2002 převzala Mezinárodní cenu Salvadora Dalího, roku 2003 získala titul Významná česká žena ve světě, v roce 2008 získala cenu Lady Pro od Evropské společnosti pro kulturu.

Tuto knihu Blanka Matragi: Jedu dál koupíte v  knihkupectví a na internetových stránkách Bux.cz.


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
nádherné modely, taky by mi slušelSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavá žena,zajímavá kniha.Fandím jí,obzvlášť když je Blanka Jako já SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
moze to byt zaujimava kniha
Obrázek uživatelky
profil
jsou její šaty pro normálního smrtelníka nedostupné, jsou nádherné a ona je opravdová umělkyně. Obdivuju ji za to, co dokázala a jak se prosadila. Pro mě je třeba cenově nedostupná (pokud nejsou slevy) i Helena Bedrnová a přitom jsou tyto modely nesrovnatelné.
Obrázek uživatelky
profil
pro normální smrtelníky nejsou,jen pro princezny,případně manželku prezidenta a ty už vědí,kam je vzít Smajlíkstejně si je můžou vzít jen jednou,jinak se dostanou do řečí,že nosí pořád to stejné Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles