8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Inkontinence moči u ženy

11. 12. 2013 | Knižní tipy
Název knihy: Inkontinence moči u ženy
Autorka: Genadry, Rene; Moswin, Jacek I.
Překladatel: Hana Antonínová
Nakladatelství: Portál
Počet stran: 168
Brožová vazba
Rok vydání: 2013
Cena: 287 Kč

Samovolný únik moči je pro ženy, které jím trpí, velmi nepříjemná a často trapná záležitost. Nejde přitom o okrajovou záležitost: se stresovou nebo urgentní inkontinencí má zkušenost 45 % žen – 22 % žen jí trpí v současnosti a 22 % se s ní potýkalo v minulosti. Výskyt inkontinence stoupá s věkem; trpí jí polovina žen ve věku 55–65 let.

Problém s udržením moči vede u žen k izolaci, problémům v partnerských vztazích i v zaměstnání. Moderní medicína ale ženám nabízí řadu možností, jak problém řešit a inkontinenci vyléčit, a operace je až krajní řešení. Kniha Inkontinence moči u žen se věnuje různým možnostem, které mohou ženě pomoci. Kniha je určena ženám trpícím samovolným únikem moči.

Inkontinence moči u ženyUkázka z knihy
Inkontinence moči u ženy:


Co byste měla zvažovat při výběru léčby

Již ve 4. kapitole jsme zdůraznili, že při rozhovoru s lékařem byste se měla cítit dobře. Pokud vám lékař uspokojivě neodpoví na vaše otázky nebo pokud máte dojem, že vaše obavy nepovažuje za důležité, nebojte se poradit se s jiným lékařem nebo přímo vyhledat jiného odborníka. Důkladné vyšetření funkce močového měchýře přináší informace potřebné pro výběr vhodné léčby, a pokud máte pocit, že lékař některé vyšetření vynechal nebo odbyl, uvažujte o konzultaci s jiným lékařem, a teprve potom se rozhodujte o konkrétním způsobu léčby. Máte-li z vyšetření u svého lékaře dobrý pocit a víte, čeho chcete léčbou dosáhnout, můžete začít hodnotit jednotlivé způsoby léčby, abyste určila, který z nich vám může pomoci. V 6. a 7. kapitole jste se dozvěděla, že existuje pět typů léčby, i když první z nich není ani tak léčba jako spíše zvládnutí daného stavu.

- Inkontinenční pomůcky
- Změna chování a posilování svalů
- Léky
- Injekčně aplikované zpevňující látky
- Chirurgické zákroky


Lékař by vám měl pomoci rozhodnout se pro jednu z uvedených kategorií i pro konkrétní typ léčby v dané kategorii, protože některé druhy zákroků nemusejí být vhodné pro váš typ inkontinence. Jestliže vám lékař doporučí jen jeden typ léčby, a zejména pokud je to invazivní a nevratný zákrok, zeptejte se ho také na jiné možnosti. V ideálním případě vám nabídne několik možností a vysvětlí vám, jak by vám každá z nich mohla pomoci. Dříve, než začneme probírat konkrétní otázky, které byste svému lékaři měla položit, zmíníme se ještě
o jedné věci: jedním z možných kroků je i nečinnost, přinejmenším alespoň zpočátku.

Je-li inkontinence jen malá a nenarušuje vám život, mohou být dostatečnou „léčbou“ jen absorpční vložky. Vaše inkontinence se časem může, ale nemusí zhoršit. Možná ji tedy zvládnete jen s vložkami, možná se rozvine do stadia, kdy s vložkami nevystačíte. Není možné s jistotou předpovědět, zda se inkontinence časem zhorší, ale zejména u stresové inkontinence hraje určitou roli životní styl a obvyklé činnosti. Žena žijící sedavým způsobem života možná nepocítí žádné zhoršení, zatímco aktivní žena patrně ano. Rychlost zhoršování inkontinence u aktivní ženy souvisí s namáhavostí jejích aktivit a s intenzitou tlaku, jemuž jsou vystaveny její pánevní orgány a pánevní dno. Pokud chcete svou inkontinenci zvládat jinak než inkontinenčními pomůckami, měla byste u každého konkrétního typu léčby zvažovat několik faktorů.

Je tento typ léčby vhodný pro typ a míru inkontinence, kterou trpím?

Některé typy léčby jsou určeny pro specifický typ inkontinence, zatímco jiné lze využít pro léčbu hned několika typů. Například posilování močového měchýře nepomůže při mírné stresové inkontinenci způsobené oslabeným svěračem močové trubice, ale kolagenové injekce pravděpodobně pomohou. Trpíte-li závažnou stresovou inkontinencí, kolagenové injekce možná nepomohou dostatečně uzavřít močovou trubici, kdežto smyčková operace bude mít větší naději na úspěch. Na rozdíl od právě uvedených příkladů jsou léky přesně tou formou léčby, kterou lze použít při stresové i urgentní inkontinenci.
Jaký je přínos tohoto typu léčby?

Kdyby určitá léčba neměla žádný přínos, nikdo by o ní neuvažoval. V určitých situacích a za jistých okolností jsou však některé typy léčby přínosnější než jiné. Biologická zpětná vazba kontrakce svalů může být vhodná pro ženu  s mírnou stresovou inkontinencí, která může strávit několik měsíců posilováním pánevních svalů, zatímco závěsná operace bude přínosnější pro ženu trpící závažnou stresovou inkontinencí způsobenou výhřezem vaginy.

Jaká jsou rizika a případné komplikace u tohoto typu léčby?

Většina typů léčby s sebou nese určitá rizika, přičemž pro některé ženy jsou rizika malá a pro jiné jsou závažná. Při procvičování svalstva pánevního dna žena riskuje, že nerozpozná správné svaly a cvičení jí nepřinese žádný užitek. U některých chirurgických zákroků naopak hrozí riziko, že se v jejich důsledku objeví potíže s urgencí. Některé léky mají závažné vedlejší účinky, například zrychlení srdečního tepu. V mnoha případech a nezávisle
na typu léčby existuje nebezpečí, že se inkontinence po čase objeví znovu a bude nutné ji znovu léčit.

Jaký je poměr rizika a přínosů dané léčby z krátkodobého a dlouhodobého
hlediska?


Nejlepší léčebný postup je takový, který přináší maximální prospěch a minimální riziko, ale srovnání prospěchu a rizika bývá obtížné. Někdy je konkrétní léčba prospěšnější nebo úspěšnější než jiné typy léčby, ale je s ní spojena vyšší pravděpodobnost komplikací a vyžaduje delší čas na zotavení. Rozhodnutí nakonec může záviset na tom, co si žena v dané životní situaci může dovolit – pokud se žena musí starat o rodinu nebo zrovna buduje pracovní kariéru, rozhodne se pro léčbu, která jí přinese krátkodobou úlevu a nenaruší její rodinné nebo pracovní povinnosti dlouhou rekonvalescencí. V ideálním případě má žena dost času na srovnání výhod a nevýhod daného léčebného postupu a nemusí se rozhodovat pod tlakem.

Více informací nejen o této knize Inkontinence moči u ženy se dozvíte také na stránkách nakladatelství Portál.

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Inkontinencí se zabývají také stránky http://www.moliklub.cz/. Je tam plno užitečných rad, i cviky na posílení pánevního dna a hlavně poradna s nejčastějšími dotazy týkajících se inkontinence.
Obrázek uživatelky
profil
článek i kniha jsou dobrým rádcem... každý lékař se těmito příznaky nezabývá, je to škoda, že neporadí.. většinou předepíše vložky i když cvičení pánevního dna mnoho pomůže.. někdy je nutná jak se tu píše i operace..ty kolagenové injekce dostává švagrová v Německu, asi po půl roku až roku, se zákrok opakuje...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles