Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Když sob se ženou snídá

1. 10. 2009 | Knižní tipy

Název knihy: Když sob se ženou snídá
Autor: Halina Pawlowská 
Nakladatelství: MOTTO
Rok vydání: 2009
Vázaná vazba
Formát: 130x200 mm
Počet stran: 232 str.
Cena: 259 Kč

Druhý světový průvodce Haliny Pawlowské.

I když jsem se nestala tenisovou šampionkou (jak si přál táta), tak jsem byla v Americe, v Africe a zcestovala jsem skoro celou Evropu! Knížka Když sob se ženou snídá je právě o cestování. Nejde o opravdový cestopis, ale o postřehy, povídky a zásady, které jsem si psala do deníku a někdy taky na zakázku. (...)

kdyz-muz-se-zenou-snidaA abyste zbytečně nestrádali a nebyli pak zbytečně moc hubení, předkládám vám některé ohromně dobré zahraniční recepty na lahůdky, které jsem si za hranicemi naší země  (a leckdy i svých snů) mohla dopřát! 

Byla neděle a mně přišla SMS zpráva: „Halino! Umřel Vojta a nikomu to neříkej!“ Nevěděla jsem, jaký Vojta. Nevěděla jsem, komu to nemám říkat. Věděla jsem jen, že obzor na moři vypadá krásně, a že když k němu dopluju, tak neuslyším žádná temná slova a nebude mne čekat temná budoucnost. A tak jsem plavala. Jenže mě uviděl náš pes. A náhle se v něm probudil reflex vrozený všem labradorům, kteří kdysi z vln vytahovali sítě plné ryb i topící se námořníky, skočil do vody a zachránil mě. Vytáhl mě z moře za ucho. Plakala jsem.

No... a co bych vám tak řekla pozitivního? Že van Gogh taky neměl ucho, Michael Jackson neměl nos a mě čeká ještě plných 17 dní zasloužené dovolené. Ciao!

O autorce:

Halina Pawlowská. Narodila se v roce 1955. Je vdaná, má dvě děti (syna Petra a dceru Natálii).

Filmy: Evo, vdej se, Můj hříšný muž, Vrať se do hrobu, Díky za každé nové ráno

Televize: Asi 20 inscenací, Týdeník Žito na ČT,  Dokonalé štěstí na TV, Prima, Zanzibar na ČT, Banánové rybičky na ČT

V nakladatelství MOTTO vydala tyto knihy:

• Díky za každé nové ráno
• Ať zešílí láskou
• Zoufalé ženy dělají zoufalé věci
• Dá-li pánbůh zdraví, i hříchy budou
• Charakter mlčel a mluvilo tělo
• Jak být šťastný. Dvanáct nemorálních rad
• Proč jsem se neoběsila
• Hroši nepláčou
• Banánové rybičky
• Banánové chybičky
• Jak blbá, tak široká
• Záhada žlutých žabek
• Moc se nekasej, sukni vykasej
• Ó, jak ti závidím!
• Tři v háji (spolu s Ivou Hercíkovou a Michalem Vieweghem)
• Zanzibar aneb První světový průvodce Haliny Pawlowské

Podle novely Díky za každé nové ráno napsala Halina Pawlowská scénář ke stejnojmennému úspěšného filmu, který měl premiéru 2. listopadu 1994 (producent Česká filmová společnost, režie Milan Šteindler, kamera Jiří Krejčík, hudba Petr Ulrych, v hlavních rolích Ivana Chýlková a Franciszek Pieszka).

Film byl oceněn těmito cenami: Hartley-Merill Prize 1992, 2. cena Asociace amerických filmových tvůrců za scénář, časopis Kinorevue, Cena českých filmových diváků, Kristián 1994, Cena české filmové kritiky,

Český lev 1994 za tyto kategorie: Nejlepší film roku, Nejlepší scénář
Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli, Nejlepší režie

Cena sv. Jiří: XIX. moskevský mezinárodní filmový festival 1995, kategorie A (druhá hlavní cena při neudělení první ceny)

Národní nominace ČFTA : na filmovou soutěž americké Akademie filmových umění a věd Oscar 1995

Halina Pawlowská o sobě:

„Nejdřív jsem chodila do školy v Ječné ulici. ...Pak jsem začala chodit do jazykové školy v Ostrovní ulici... (a) ...na gymnázium Nad štolou. ...Pak jsem se přihlásila na filmovou fakultu. Nevzali mne, protože můj stoletý strýček byl prý za první republiky buržoazním nacionalistou. Do školy jsem začala chodit po intervenci prezidenta až za dva beznadějné roky. Na FAMU jsem začala psát scénáře. Podle nich začaly vznikat mé filmy. Ráda jsem měla jen Vrať se do hrobu, protože ho konečně točil režisér Milan Šteindler, se kterým jsem si rozuměla. V roce 1988 jsem začala pracovat v televizi... v redakci zábavy... Pak jsem se dostala do scénáristického oddělení na Barrandově. ...Dva měsíce po mém přijetí scénáristické oddělení zrušili. ...Začala jsem psát do novin. ...odešla jsem dělat televizní show. ...Pak mi jedna známá řekla, jestli nechci být šéfredaktorkou nového časopisu. Řekla jsem 'Proč ne'..."

Ukázka z knihy:

Laponsko
Neptej se nikdy, kolik mám sobů!

Na mezinárodním festivalu filmových škol jsem se asi před dvaceti lety setkala s Kaiem. Okamžitě jsem se do něj zamilovala. Jmenoval se jako chlapec z pohádky O ledové královně a romanticky vyprávěl o zemi jezer, sněhu a lesů. Pak mi (ta láska byla napůl úspěšná) poslal z té země pohled. Kaiova angličtina byla stejně chatrná jako moje. Kai tehdy napsal: Jsem v Laponsku a je tady hodně yellow animals (žlutých zvířat). Ta žlutá zvířata byli sobi.

Den první:
POLÁRNÍ KRUH JE BLÍZKO

Inženýr Luděk Louda, který už spoustu let „žije“ turistickým ruchem, bydlí v Praze. Má spojení na Finské turistické centrum a spolu s ředitelem tamního marketingu Jyrkim Oksanem se rozhodl, že už je čas, aby se Čechům nabaženým Itálií, Španělskem, Mallorcou a Jadranem ukázal jiný směr. Ten směr vedl na sever a mířil k polárnímu kruhu.
Putovat začalo pár novinářů, ing. Louda a dva fotografové. Putovat se začalo Finnairem – letadlem jedné z nejpohodlnějších a nejbezpečnějších leteckých společností. Na každém letu je nejdůležitější, aby se vyrovnal počet startů počtu přistání. Tenhle problém jsme zvládli dokonale. Trochu údivu vzbudily finské letušky. Nebyly to manekýnky, u kterých máte pocit, že by si v krizové situaci začaly pilovat nehty, letušky byly elegantní ženy středního věku, které působily mateřsky a které měly široké slovanské tváře. Přesedali jsme v Helsinkách. Tady nás čekala jedna žena z finské turistické agentury. Vypadala nenápadně, na obličeji neměla ani stopu po líčidle. Poměrů znalý Luděk Louda všechny přítomné novinářky upozornil, že Finky se nikdy nemají podceňovat. Co se týče navazování milostných vztahů, jsou prý velmi, velmi nebezpečné… Navzdory tomu jsme bezpečně dorazili na prohlídku hotelu Cumulus (ve Finsku je jich několik desítek a mají smlouvu s Finnairem) a mohli jsme se tu do sytosti vynadívat na apartmá, které několik minut po naší návštěvě použil estonský prezident.
Hotel působil rezervovaně a bylo v něm prázdno. Ceny ve Finsku jsou nejen pro Čecha poměrně vysoké, kapacita hotelu je využitá většinou z pouhých pětadvaceti procent.
Další zastávka byla v Rovaniemi – bráně Laponska. Na letišti nás uvítaly dvě ženy. Nedaly se podceňovat už na první pohled. Byly krev a mléko, měly tlusté svetry, na nich připnuté chlupaté psí hlavičky, na nohou vlněné podkolenky, pumpky a na hlavě klobouky s laponskými šerpami. Obě ženy se tajuplně smály a unášely nás do temnot ulic, skleněné tuby Arktického muzea, které je částečně umístěno pod zemí, a zářily jako polární hvězdy.
V Arktickém muzeu pod stropem plují papíroví racci a život Laponců je tu zdokumentován nejen fotografiemi, listinami, ale i věrnými figurínami. Když jsem si na toaletě zapomněla kabelku se všemi penězi, ještě za hodinu tam byla…
Mikrobusem(hned po naší návštěvě v něm jezdil finský prezident!) jsme dorazili na nejvyšší kopec města. Je na něm sjezdovka, na sjezdovce Sky hotel a pod sjezdovkou město. Nevrhá záři neonů, svítí zvláštně čistě, jako by i v osvětlení byl cítit charakter laponské země, rozhled, prostor a řád.
Na větrnou tmavou terasu přišla mladinká blondýnka a vousatý muž, oba byli v laponském kroji a oba vypadali, jako kdyby se ztratili z pohádky O Sněhurce a sedmi trpaslících. Nesli lucerničky, sklenky s likérem, kávou a smetanou a potřásali po laponském zvyku jak pažemi, tak hlavou…
Všichni jsme se pak oblékli do tlustých červených kombinéz, na nohy jsme dostali obrovské boty a vyrazili jsme. Kam? Na laponské BLINI SAFARI. Asi deset minut jsme klopýtali po kamenech a pak jsme skončili v „iglú“. Nebylo ze sněhu, byl to stan z plátna s otvorem nahoře. Tady jsme seděli na kládách, dívali se do živého ohně, poslouchali legendy
o Laponsku a jeho lidech, dostali jsme diplom o překročení polárního kruhu. Jedli jsme jako nezavření červený kaviár, kysanou smetanu a slané lívance (bliny). Pili jsme vodku. Měli jsme ten úchvatný pocit objevitelů, kteří se dotkli neskutečna a kteří právě prožívají jedinečnost. Taky jsme pochopili, co je nádherné téma pro večery, které mohou spojovat národy. Alkohol. Vodka. Panuje tady totiž poloviční prohibice. Alkohol se prodává jen ve speciálních prodejnách ve speciální dny a je pořádně drahý. Když proto alkohol pijete, vychutnáváte vzácnost chvíle… Vodka z dřevěných pohárků chutná báječně. A když si pak v elegantním hotelu Lapponia dáte jako šláftruňk silný koňak, v silném nočním vzduchu se báječně spí…
(...)

Tuto knihu Když sob se ženou snídá zakoupíte v knihkupectví a na stránkách nakladatelství Motto

Simbelmine
ChytráŽena.cz

 

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
výborná humrná spisovatelka vždy překvapí a hlavně pobaví,mám velmi ráda její knihy a televizní pořady!!!!!!!!!!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles