8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lenka Rožnovská - Terezka a Šáša Šišulác

2. 12. 2012 | Knižní tipy
Název knihy:
Terezka a Šáša Šišulác

Autorka: Rožnovská Lenka
Ilustrátorka: Magda Veverková Hrnčířová
Nakladatelství: Grada
Datum vydání: 3.10.2012
Formát: 170 × 220 mm
Počet stran: 72
Cena: 189 Kč

Šáša Šišulác je látkový kamarád malé školačky Terezky. Večer před usnutím mu Terezka říká své první zážitky ze školy a on jí na oplátku šeptá šepotání - pohádky ze světa dětí, věcí i pohádkových bytostí.

V krátkých pohádkových příbězích pro začínající čtenáře nejen že ožívají obyčejné věci jako školní aktovky nebo kopačky, ale vystupují a čarují tu také skřítkové Bukvínek, Zlobílek a Kokokovaříček a čarodějnice Kaňatá.
Texty doprovázejí výpravné ilustrace Magdy Veverkové Hrnčířové.

Rožnovská Lenka - Terezka a Šáša ŠišulácUkázka z knihy

Terezka a Šáša Šišulác:


Předmluva

Dobrý den, kamarádi, jmenuji se Šáša Šišulác a patřím školačce Terezce. Ale jestli chcete, můžu patřit i vám. Budu si s vámi povídat o Terezce, o škole, pošeptám vám veselé pohádky. Tak co, jdeme na to? Jupí, já věděl, že budete souhlasit. Teď stačí jen obrátit list a začít číst.

První šepotání

Malá Terezka leží ve své postýlce, ale nemůže usnout. Převaluje se tu na levou, tu na pravou stranu, chvíli leží na polštáři, chvíli pod ním. Zítra jde poprvé do školy. Má v hlavě plno otazníků: Jakou budu mít paní učitelku? Bude hodná, nebo zlá? Do které lavice se posadím?

Hlavně nesmím zítra zaspat! To by byla ostuda! Terezka si zhluboka vzdychla. Náhle se z rohu její postele ozvalo: „Co pořád  děláš, už toho nechej, já chci spát!“ Terezka se podívala za hlasem. Nikoho  nevidí, jen Šášu Šišuláce, látkového šaška, co má šišatou čepici. Ten ale nemluví. Anebo mluví?

„Ano, Terezko, jsem to já, tvůj Šáša Šišulác,“ řekl hadrový šašek, posunul si svou šišatou čepici z čela a zívl. „Celý den jsem si s tebou musel hrát, tak teď mě nechej spát, uááá,“ zívl Šáša podruhé. „Když já nemůžu usnout, to bude tím polštářem, strašně mě tlačí,“ nakrčila nosík malá Terezka. Šáša si sundal šišatou čepici a položil ji Terezce pod hlavu. „Je to lepší?“

„Je,“ přikývla Terezka. „Šášo, říkej mi něco, třeba pak rychleji usnu,“ zaprosila holčička a upřela na šaška své hnědé oči, které za ni dopověděly kouzelné slovíčko prosím. Šáša Šišulác si prohrábl hustou kštici a poškrábal se na nose. „Ty se nejspíš bojíš usnout. Máš obavy ze zítřejšího dne, viď?“ Terezka se začervenala, kamarád Šáša uhodl, co ji trápí. „Neboj se, ve škole se ti bude líbit.“

„Když já mám strach, že zaspím, že přijdu do školy pozdě a paní učitelka se bude zlobit.“ Šáša se pousmál:  „Jako že jsem Šáša Šišulác, nezaspíš! Hlavně už zavři oči, ať je máš do zítřka vyspalé.“ Terezka přimhouřila oči a zašeptala: „Ještě pohádku.“ „Tak dobře, budu ti vyprávět o nedočkavém Ondrovi.“ Šáša Šišulác zatočil knoflíčkem pod duhovým  kanýrem a začal vyprávět pohádkový příběh.

Knihu Rožnovská Lenka - Terezka a Šáša Šišulác koupíte v knihkupectví a na internetové stránce nakladatelství Grada.

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !