Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

1000 let zlata Inků

20. 07. 2009 | Kultura

Ojedinělá výstava „Prokletí zlata - 1000 let zlata Inků“, věnovaná dávné kultuře kdysi mocných jihoamerických národů, se otevře 1. listopadu 2008 v prostorách Nejvyššího purkrabství Pražského hradu. Fascinující, až 1000 let staré zlaté předměty, poutavý popis jejich použití, atraktivní instalace exponátů ve speciálních světelných vitrínách a vylíčení napínavé historie kruté honby španělských dobyvatelů za zlatem představují jedinečnou příležitost k seznámení se s indiánskými kulturami And.

Z důvodu velkého zájmu návštěvníků bude výstava „Prokletí zlata - 1000 let zlata Inků“ prodloužena až do 31. října 2009.


Dosud jen výjimečně vystavované exponáty z Muzea zlata v peruánské Limě se v České republice představí poprvé. Jedinečný soubor pohárů, mís, šperků, podmanivé masky a další zlaté artefakty ohromují uměleckou fantazií a potvrzují kulturní bohatství dávných Inků.

pohrebni-maskaV potemnělých prostorách se návštěvníkům nabídne pohled na vladařské koruny, štíty, poháry, šperky a obřadní nože. Působivá je i čtyřmetrová replika slavného obelisku zvaného El Lanzón a předměty ilustrující děsivé šamanské obřady, pohřební kulty i běžný život Inků a dalších andských národů.

Objekty, texty, videoklipy a další detaily instalace přiblíží historii národů pod Andami, jejich porobení španělskými conquistadory i osud „prokletého zlata“, které jeho lačným uchvatitelům nakonec slibované štěstí nepřineslo. Atraktivně pojatou výstavu Prokletí zlata - 1000 let zlata Inků, představující peruánský národní poklad, doplňuje i prostorové promítání laserovou 3D technologií, fotografie a poutavé doprovodné texty. 

Výstavu Prokletí zlata - 1000 let zlata Inků bylo zatím možné navštívit jen v Německu, kde se stala návštěvnickým hitem: za legendou o „prokletém zlatě“ i tajuplnými předměty se v Lipsku, Berlíně a Hamburku vypravilo víc než 150 000 lidí.

Výstavu „Prokletí zlata - 1000 let Zlata Inků" chce otevřít manželka prezidenta republiky Livia Klausová, osobní záštitu akci udělil velvyslanec peruánské republiky Alberto Salas Barahona, primátor hl. m. Prahy Pavel Bém, ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg a ministr kultury Václav Jehlička.

Vystavené předměty jsou zcela různého druhu: vedle šperků a ozdob s mytologickými výjevy se zde nacházejí předměty denní potřeby a hudební nástroje, jež patří ke kulturnímu dědictví Peru. Tyto jedinečné exponáty představují pouze zlomek původně existujícícho zlatého pokladu Inků. Španělští dobyvatelé největší část pokladu od 16. století roztavovali a vyváželi mimo zemi, druhou část obyvatelé země před dobyvateli schovali.


Více na informací na webových stránkách  www.zlatoinku.cz.


Zdroj:  © Výstavnická PR

Petrac
Chytrá Žena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
výstavu navštívila, ale byla jsme také zklamaná tím , co se vystavovalo. velmi málo věcí k prohlídce. Kdysi jsem dostala ten obětní nůž (viz foto nahoře) jako přívěšek na krk, byl koupen přímo v muzeu Inků v Peru a moc jsem se na tuto výstavu u nás těšila, co všechno ještě spatřím. Bohuzel očekávání nebyla naplněna.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
prohlidka
Obrázek uživatelky
profil
působivé abombastické,ale dost málo k prohlídce!!!!!!!!!!!!!!!
Obrázek uživatelky
profil
Také jsem výstavu navštívila a jsem docela zklamaná. Za půl hodiny máte vše prohlídlé (i s krátkým kinem, které trvá asi necelých dvacet minut)
Bylo tam docela málo exponátů.
Když jsem prošla ty dvě místnosti s vitrínkama, čekala jsem, že další budou ve vedlejší místnosti a jaké bylo mé překvapení, když tam byl už východ.
Nebylo to špatné, ale na to, jakou to mělo reklamu...
Mnohem slabší než Tutanchamon nebo výstava Leonarda.
Myslím, že své dvě stovky můžete investovat lépe.
Obrázek uživatelky
profil
jsem výstavu navštívila a nadhéra opravdu ze jo stalo to za to
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles