Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hlavní hvězda filmu Rodina je základ státu, Igor Chmela, představuje své fotografie o Praze

9. 09. 2011 | Kultura
Filmový a divadelní herec, který se v poslední době často objevuje na televizní obrazovce jako improvizátor v pořadu Partička. Zároveň představitel hlavní postavy z očekávaného filmu režiséra Roberta Sedláčka, Rodina je základ státu, který vstoupí do kin 13. října. Kromě množství hereckých rolí má Igor Chmela blízko k další umělecké disciplíně – fotografii. Své práce se rozhodl přiblížit veřejnosti, a to na výstavě s tématikou Prahy, jejíž vernisáž proběhla 5. září od 16 hodin v kavárně Divadla Na zábradlí.

Přehlídkou svých autorských fotografií tak odstartoval cyklus fotografických výstav, potažmo celé divadelní sezóny 2011/12 nazvané Čí je to město? Momenty z pražského prostředí zachycené pohledem Igora Chmely do fotoaparátu, stejně jako igor-chmela-vystavaexperimenty s camerou obscurou, bude možné v prostorách divadelní kavárny zhlédnout až do 1. října.

„Focením rád trávím volný čas. Protože ho ale není moc, fotím při natáčení, v divadelním zákulisí nebo prostě jen cestou domů. Dostal jsem nabídku vystavit fotky, které se tematicky vážou k Praze. A tak jsem vzal do ruky kompaktní fotoaparát z bazaru a pustil se do mapování života a událostí v pražských ulicích. Měl jsem na to pouhý měsíc. Taky jsem si vyrobil cameru obscuru z krabičky od sirek, s níž fotím. Něco z toho budou možná divný obrázky, ale budou moje,“ dodává na okraj své autorské výstavy Igor Chmela, hlavní postava filmu Rodina je základ státu.  
   
Dramaturgický koncept s názvem Čí je to město? je inspirován stejnojmennou výstavou, která proběhla v Karlín studios na jaře letošního roku. Zabývala se nejen touto filosofickou otázkou, ale také urbanizací, pasivitou, dezinformovaností veřejnosti či netransparentností prodeje pozemků developerům. Vedení Divadla Na zábradlí se rozhodlo na tuto myšlenku navázat v širší a obecnější rovině. Fotografické výstavy se budou obměňovat každý měsíc, přičemž Igora Chmelu následují další fotografové jako Bohdan Holomíček, Josef Ptáček, Petr Našic nebo Jan Dvořák. Více informací na www.nazabradli.cz.

Kromě výstavy čeká Igora Chmelu tento podzim také uvedení nového filmu igor-chmela-vystavaRoberta Sedláčka, Rodina je základ státu, v němž ztvárnil hlavní roli vysoce postaveného bankovního manažera a otce dvou malých dětí. Film Rodina je základ státu je rodinným dramatem na pozadí dravého kapitalismu a road-movie zároveň. Sedláček, který má jako režisér a scénárista za sebou již úspěšné filmové počiny Pravidla lži, Muži v říji nebo Největší z Čechů, se při tvorbě scénáře filmu Rodina je základ státu nechal inspirovat skutečnými událostmi v dnešní společnosti: „Vytvořil jsem mnohovrstevnatý příběh o chaosu uvnitř rodiny, která se ocitla ve světě, v němž je normální chtít úspěch pro každého, a to i na úkor společnosti. Důležitým tématem, kterému se film Rodina je základ státu věnuje, je otázka vlastní odpovědnosti,“ líčí svůj záměr Robert Sedláček.

Děj filmu Rodina je základ státu pojednává o rodině vysoce postaveného bankovního úředníka Libora, který stojí za finančními machinacemi, kvůli nimž se stává středem zájmu policejních vyšetřovatelů. Situace začíná být neúnosnou, a tak se Libor rozhodne utéct se svou ženou a dvěma malými dětmi na jižní Moravu, v jejímž prostředí se příběh mění nejen v road-movie, ale zároveň i drama, ve kterém dochází k zásadnímu prověření rodinných vztahů.

igor-chmela-vystavaHlavní role ztvárnili filmoví a zároveň divadelní (a Sedláčkovi téměř dvorní) herci - již zmiňovaný Igor Chmela a Eva Vrbková. Do dalších rolí byli obsazeni neméně oblíbení herci jako Simona Babčáková, Jiří Vyorálek, Jan Budař nebo Marek Taclík. Snímek bude do kin nasazen 13. října; po Praze proběhne slavnostní premiéra i ve Zlíně, k němuž mají tvůrci filmu osobní vztah a v jehož okolí se i natáčely některé scény. Více informací a první teaser k filmu Rodina je základ státu je možné zhlédnout na www.rodinajezakladstatu.cz nebo na https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/Rodina-je-z%C3%A1klad-st%C3%A1tu/221144741261438.

O filmu - Rodina je základ státu

Hrají
Igor Chmela, Eva Vrbková, Martin Finger, Monika A. Fingerová, Albert Mikšík, Kristýna Slámová, Simona Babčáková, Jiří Vyorálek, Marek Taclík, Jan Budař a další

Tvůrci

Námět, scénář, režie: Robert Sedláček
Producent: Radim Procházka
Výkonný producent: Mikuláš Novotný
Kamera: Petr Koblovský
Střih, asistent režie: Matouš Outrata
Zvuk: Radim Hladík jr.
Hudba: Lenka Dusilová, Beata Hlavenková, Michal Rataj
a další

Distribuce v ČR
Bontonfilm

Koproducenti: Česká televize, Avion Film, BlueTools

Za podpory: Státní fond České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie

Zdroj: Rodina je základ státu

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Hlavní hvězda filmu Rodina je základ státu, Igor Chmela, představuje své fotografie o Praze:

Hlavní hvězda filmu Rodina je základ státu, Igor Chmela, představuje své fotografie o Praze
Hlavní hvězda filmu Rodina je základ státu, Igor Chmela, představuje své fotografie o Praze
Hlavní hvězda filmu Rodina je základ státu, Igor Chmela, představuje své fotografie o Praze
Hlavní hvězda filmu Rodina je základ státu, Igor Chmela, představuje své fotografie o Praze
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !