Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výstava fotografií ze Dne hrdosti gayů

1. 12. 2008 | Kultura
Justo Almendros (Sevilla, 1957) na této výstavě fotografií představuje obrazy zachycené v ulicích newyorské čtvrti Soho během oslav Gay Pride Day (Dne hrdosti gayů) v červnu 2006. Výjimečnost fotografií spočívá v tom, že jejich hlavními postavami nejsou sami aktéři, ale diváci. Demonstrace je tedy zobrazena prostřednictvím jakéhosi symbolického zrcadla, v němž se odráží slavnostní atmosféra a emoce vyvolané v lidech stojících na druhém břehu.   

Rámec, který si Almendros zvolil pro svou práci, není náhodný. Jedná se o symbolickou rovinu, jež se vrství na hru s obrazy. Než se Soho stačila proslavit jako čtvrť chudých umělců, poté čtvrť yuppies a nakonec jako excentrická bohémská čtvrť plná butiků, galerií a drahých restaurací přitahující tisíce turistů, byla průmyslovou zónou, kde se odehrával bezútěšný život proletariátu.  

Justo AlmendroVýrazová síla obrazů 28JNY překračuje těsné hranice dokumentární fotografie, jež obvykle s jistou bezostyšností přetváří chudobu a utrpení v konzumní umělecký objekt. Spočívá v přenesení pozornosti na samotný účinek díla, na metaforičnost světel a stínů v prostoru a na různorodost diváků – aktérů, symbolického vyjádření sociokulturních souvislostí 21. století.

Výstava fotografií potrvá od 28.11. 2008 do 28.1.2009


Několik slov o Justovi

 
Výtvarník a fotograf Justo Almendros získal rozmanité profesionální a umělecké zkušenosti díky svému vzdělání a talentu. Vystudoval výtvarné umění a strojírenství zároveň; pobýval a pracoval ve španělské Barceloně a marocké Marakéši. V obou městech založil multimediální ateliéry.

Justo Almendros
se v rámci rozšiřování svých profesionálních obzorů snažil pečlivě prozkoumat Afriku a celý svět, přičemž vyhledával exotická místa pro jejich jedinečné okamžiky a  nevšední rysy.

Prostřednictvím těchto podnětných osobních pátrání se mu podařilo odhalit výrazné a pozoruhodné projevy lidí na pozadí rozmanitých životních podmínek.

Výsledkem jeho cest se stala celá řada inspirativních fotografií, obrazů, soch a knih.

V jakékoli situaci a za jakýchkoli sociálních podmínek byl schopen pořídit výjimečné záběry odrážející autentické hodnoty.

výstava fotografiívýstava fotografií








Jediná fotografie se rovná tisíci slov  


Ačkoli výstavy bývají zahajovány slovy, tato výstava nechává obrazy mluvit samy za sebe a obohacuje nás tak niternějšími pocity.

Na prahu galerie návštěvníci překračují pomyslný nárazník – z vnějších surrealistických slov dovnitř fotografických obrazů pronikavého realismu. Fotografie tak hovoří autentickými příběhy.  

S fotoaparátem v ruce coby jakýmsi prodloužením oka se Justo vymkl obyčejným a všedním rozměrům reality a prostoupil ke skrytým skutečnostem.

Umělec  nás možná zaujme svým neotřelým a vzrušujícím úhlem pohledu. Stejně tak by nás svou zručností a intenzitou mohl vést za ruku a svést nás k tomu, abychom se sami dotkli skutečnosti.

Není třeba hledat vysvětlení ve slovnících, jelikož umělec předkládá nová slovíčka faktů, krásy a elegance, štěstí a smutku, strastí a jistoty, samoty a společenství, dětství a mužnosti, ženskosti a mateřství.  

výstava fotografiívýstava fotografií














Justo Almendros inspiruje originálním a vnímavým jazykem a  navrhuje porovnat obecně platné pojmy:

Elegance je elegancí, ať už ji nalezneme na kanoi někde na řece Nigeru nebo na gondole v Benátkách.  

Děti a dětství jsou všude na světě spojeny s očekáváním rodičů.

Trh a vyhlídky do budoucna vypovídají o složitosti života a živobytí.

Justův fotoaparát odhaluje podstatné a bezděčné pohledy na lidi – děti, dospívající, muže, ženy a starší lidi.

Pouhým zachycením pohledu a pozice těla jsme schopni porozumět konkrétním situacím, jelikož oči a jejich pohled vyjadřují niterná tajemství srdce a mysli.

Každý letmý pohled – tak, jak ho fotograf zaznamenal – v sobě obsahuje ucelený jev, tedy vnější fyzické stanovisko nabité niternými pocity a myšlenkami. Při zachycení výjimečných okamžiků umělec dokázal přenést vnitřní sílu a působivost.  

Zaznamenanými okamžiky se naše vědomí ubírá k hodnotám moudrosti, krásy, ctnosti, půvabu a laskavosti. Lidé znázornění na fotografiích dodávají konkrétnímu životu hlubší smysl a význam.

Umělec předkládá jemnou a citlivou fotografii, jež podněcuje vnímání životních podmínek člověka tak, jak je nacházíme na poli či na tržišti.   


Jacqueline Okuma




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !