Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Petr Vít - dramaturg festivalu IBERICA

26. 08. 2008 | Kultura
Už pátým rokem je dramaturgem festivalu španělské a iberoamerické kultury Iberica brněnský kytarista Petr Vít. Patří mezi lidi, kteří se narodili do prostředí, s nímž se tak nějak nedokážou sžít. Jeho životní styl a temperament se se zdejším upachtěným životním prostorem příliš nesnoubí. Petr proto často migruje z Česka do teplých krajů, v Kolumbii si našel manželku a postupně se s nadsázkou tak trochu metamorfuje ve Španěla.


Máte opravdu tak rád horko?
Mám rád především slunce a světlo. Spoustu světla.  Horko s tím většinou souvisí a navíc dokáže z člověka vypotit hodně nečistot a jedů, a to i těch na duši.

Dodržujete siestu i v Česku?
Nejkrásnější siesty bývají v lehce se pohupující hamace zavěšené mezi dvěma palmami nejlépe za monotónního šumění Karibského moře – a to v Brně dost dobře nejde. I tak je ale občas držím a užívám si je. Siesty totiž prodlužují noci a zkrášlují život.

Petr VítJak se v horku daří Vaší kreativitě?
Dobře. Horko je často synonymem klidu a nehybnosti a uvědomováním si věcí v každodenním spěchu nepostřehnutelných. V kolumbijské Cartageně de Indias, mojí velké lásce, jsem napsal pár stránek slušné muziky a v Granadě vypotil nové překlady Lorkových básní.

Co Vás baví na povaze Španělů a co naopak na povaze české?
Španělé jsou bezprostřední, umí se bavit a umí si udělat čas i na každodenní radosti. Například oběd je pro ně nádherným rituálem nejen kulinářského umění ale i příjemné konverzace u dobrého jídla. A vůbec to neznamená, že by to byli oni “líní jižané“, jak u nás s oblibou nazýváme národy, které se nehrnou jak šílenci v šest hodin ráno do práce. Ostatně sám pojem Španělé je zavádějící – Španělsko je úplně jiné na keltském severu než na africkém jihu. No a česká povaha – nevím, denně se setkávám s obdivuhodnými lidmi, ale také bohužel se zástupy karikatur z Goyových Přízraků….

Dokázal jste si třeba před šesti lety představit, že byste mohl spolupořádat takto rozsáhlý a organizačně náročný festival?
Nedokázal a vzdávám tímto dík všem kolegům z týmu Iberiky!

Vynikajícího flamenka je u nás pořád málo. Neuvažujete o dalším rozšíření festivalu?
Vždy zdůrazňuji, že Španělsko není jen flamenco a býčí zápasy. Stejně tak bych si přál, aby i festival Iberica přivezl sem k nám kousek Španělska neznámého, hudbu Galície či Baskicka a samozřejmě také nové flamenco nejmladší umělecké generace obohacené vlivy jiných kultur. Dalším takovým snem dramaturga je potom hudba Jižní Ameriky a Portugalska.

Jaké máte plány do budoucna v životě uměleckém, rodinném i organizátorském?
Když jsem v Kolumbii poznal Cristinu, moji manželku, slíbili jsme si, že budeme žít 6 měsíců v roce v Evropě a 6 měsíců v Kolumbii. Takže splnit tento slib.


Čtěte také další informace k festivalu IBERICA 2008:
Festival iberské kultury IBERICA 2008
Festival Iberica 2008 obohatí i romská kapela Terne Čhave


Více informací k festivalu Iberica 2008 naleznete na oficiálních webových stránkách festivalu IBERICA 2008.


ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !