Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dvanáct internetových podvodů spojených s vánočními nákupy

14. 12. 2011 | Technika
S blížící se vánoční nákupní sezónou, která ve stále větší míře probíhá také na internetu, se své příležitosti snaží využít i počítačoví podvodníci. Peněženky zákazníků přitom neohrožují o nic méně než kapsáři v klasických nákupních centrech. Poradíme vám, na co si dát pozor a jak se nespálit při nákupu v e-shopech.

V USA např. plánuje nakupovat vánoční dárky on-line 47 % spotřebitelů. Vlastníci tabletů a smartphonů k tomu hodlají používat i tato zařízení. Nakupující dost často pátrají na internetu po slevových kuponech či dalších nabídkách umožňujících výhodnější nákupy. Podvodníci se samozřejmě snaží z této situace vytěžit maximum a zaměřují se i na uživatele mobilních zařízení.

Dvanáct internetových podvodů spojených s vánočními nákupyKteré triky představují pro uživatele největší hrozbu? Doporučení „dvanácti vánočních podvodů“ upozorňuje např. na rizika mobilního malwaru a podvodných aplikací pro mobilní zařízení.  

Dvanáct aktuálních internetových podvodů


1. Mobilní malware
Nejvíce ohrožen malwarem je v tuto chvíli systém Android, kde množství útočných kódů zaznamenává největší nárůst. Malware na sebe dokáže brát mnoho podob, může být např. i součástí čárových kódů typu QR (quick response), které uživatelé skenují prostřednictvím svých mobilních telefonů.

2. Podvodné aplikace pro smartphony
Podvodné aplikace pro smartphony obvykle odesílají bez vědomí uživatele SMS zprávy na speciálně zpoplatněná čísla nebo sbírají informace z mobilního telefonu včetně zadávaných přihlašovacích údajů. Podvodníci tento malware nejčastěji maskují jako aplikace pro zábavu (hry apod.) a nabízejí je bezplatně.

3. Podvodné soutěže a „promo akce“ na Facebooku
Dalším vážným rizikem v době vánoční nákupní horečky jsou podvodné soutěže či „promo-akce“ realizované nejčastěji v rámci Facebooku. Uživatelé bývají možností výhry (v nedávné době zaznamenána např. nabídka letenek zdarma) nalákáni k tomu, aby prozradili řadu osobních údajů.

4. Scareware – falešný antivirový software
Přetrvává také hrozba falešného antivirového softwaru – scarewaru. Zjistilo se, že až 23 % nebezpečných webů bylo spojeno právě s šířením falešných antivirů.

5. Vánoční spořiče obrazovky a tapety
Během svátků bude celá řada podvodů souviset i přímo s tematikou Vánoc. Malware bude maskován např. jako vánoční spořiče obrazovky, elektronické pohlednice, koledy či jiná hudba nebo tapety na plochu operačního systému.    
6. Malware i pro počítače se systémem Mac OS
Nejrůznějšími triky jsou stále více ohroženi i uživatelé počítačů se systémem Mac OS. Až 5 000 jedinečných vzorků malwaru bylo určeno právě pro Mac OS! Tento počet se navíc každý měsíc zvyšuje o zhruba 10%.

7. Phishing zneužívá stresu
Podvodníci vědí, že v souvislosti s vánoční nákupní horečkou i samotnými svátky je mnoho uživatelů v časovém stresu. Snaží se vás proto oklamat pomocí podvodných e-mailů či zpráv na sociálních sítích a spoléhají, že kvůli nervozitě provedete akce (platby, prozrazení citlivých údajů), které byste si jinak rozmysleli.

8. Podvody se slevovými kupony
Podvodníci jsou si zájmu lidí dobře vědomi a snaží se často pod touto záminkou přimět uživatele k prozrazení citlivých informací (např. při procesu registrace, která je pDvanáct internetových podvodů spojených s vánočními nákupyodmínkou slevy).

9. Každý chce být recenzentem
V souvislosti s vánoční nákupní horečkou se také množí falešné recenze na jednotlivé kamenné i elektronické obchody a nabídka, zda se uživatel nechce sám stát „recenzentem“ (tj. provést nákup v určitém obchodě a pak sdělit své zkušenosti). Taková práce se zdá být docela zábavná a atraktivní – nabízí nechat si zaplatit za to, co by člověk dělal stejně; podvodníci proto inzerují podobné nabídky a za recenzi nabízejí relativně vysokou finanční odměnu. Při úvodním kontaktu se ovšem ve skutečnosti snaží pouze získat citlivé osobní informace typu čísla platební karty.

10. Zprávy z hotelu
Mnoho lidí v době Vánoc cestuje, takže podvody se často tváří jako zpráva z hotelu (problémy s rezervací nebo platební transakcí). Nedávno byl zjištěn případ, kdy podvodník takto rozesílal e-maily, v nichž příjemce žádal o vyplnění formuláře kvůli „vyřešení problému“. Spolu s formulářem se do počítače obětí instaloval malware.

11. Vánoční dárek
Obvyklým způsobem podvodu je „vánoční dárek“, např. zpráva o odeslání nebo uložení zásilky - dokončení transakce ovšem vyžaduje zadání citlivých informací. Mnozí kybernetičtí zločinci také inzerují na svých webech zboží, které vůbec nemají, za podezřele výhodné ceny. Oklamaný uživatel zaplatí, ale za své peníze nikdy nic nedostane.

12. Bytové loupeže
Zbytečným rizikem je zveřejňovat údaje o vánoční (i jakékoliv jiné) cestě na sociálních sítích, roste tak totiž mj. riziko vykradení. Hrozba se zvyšuje, pokud má uživatel na sociálních sítích nastavenu ochranu soukromí tak, že publikované informace jsou volně přístupné. Riziko se stupňuje i v případě, když má člověk mezi „přáteli“ na Facebooku lidi, které nezná z běžného života. Fyzickou adresu mnoha z nás lze na internetu jednoduše dohledat.

Jak se chránit


- Stahujte mobilní aplikace pouze z oficiálních zdrojů, před stažením a instalací si přečtěte zkušenosti ostatních uživatelů.

- Nereagujte na nevyžádané e-maily nebo přitom buďte alespoň opatrní.

- Dávejte si pozor na „příliš výhodné“ nabídky typu letenek zdarma, zejména v rámci sociálních sítí. Neprozrazujte při vyplňování dotazníků žádné důvěrné osobní informace.

- Při kontaktech na sociálních sítích buďte opatrní na žádosti lidí, které neznáte v běžném životě.

- Počkejte s publikováním informací a fotografií z dovolené, až budete zase doma.

- Kontrolujte, zda všechna vaše zařízení jsou chráněna pomocí aktualizovaného a komplexního bezpečnostního softwaru.



Zdroj: McAfee.com

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !