8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se staví sen - 3. 2. 2020

3. 02. 2020 | Televizní tipy
Nikola by si přála bytovou proměnu pro svoji maminku a dvě mladší sestry (21 a 16 let). Trápí ji, v jakých podmínkách musí rodina žít. Sama tam ještě nedávno také bydlela, teď už se ale osamostatnila. Do složité životní situace se rodina nedostala svojí vinou, dostal ji do ní jejich nevlastní otec, druhý manžel maminky. Rodina tak bydlí v prostorách, které dřív sloužily jako prodejna a jsou k bydlení naprosto nevhodné. Všude je vlhko, plíseň a zima. A to je výzva pro designéry JSSS.

Jak se staví sen – 3.2.2020:


Paní Martina měla dvě děti. Když byly mladší dceři Nikole 4 roky, otec od rodiny odešel. Našla si nového přítele. Všechno fungovalo. Vychovával jak Martininy děti, tak dvě společné. Pak se stalo něco, co by nikdo nečekal. Nevlastní otec, který byl prý do té doby báječný „táta“, začal brát drogy, krást doma i mimo domov, řídil pod vlivem alkoholu a omamných látek, neplatil alimenty a skončil ve vězení. Maminku psychicky i fyzicky napadal.

Jak se staví sen - 3. 2. 2020Bral Martině peníze a mlátil ji. Navíc pak rodinu i zadlužil a maminka Martina musela zaplatit jeho dluhy a z těžké finanční situace se doteď nevzpamatovala. Navíc má částečný invalidní důchod. Aktuálně je po třetí operaci ruky a čeká ji výměna kolenního kloubu. Dlouhá léta pracovala jako ošetřovatelka v domově seniorů a pak ve výrobně léčiv. Martina vychovala čtyři děti – syna a tři dcery. Dcery pomáhají chozením na brigády a zvládnou si alespoň koupit věci na sebe.

Rodina bydlí ve velmi špatných podmínkách. Mají dům, který dřív sloužil jako prodejna. Výkladní skříň naštěstí nechali před pár lety zazdít a je zde okno. Žijí ve dvou místnostech. Jeden pokoj obývají sestry – Tereza (studentka stavební fakulty ČVUT) a mladší Kristýna, která je ve 2. ročníku SOŠ a SOU. Maminka je v druhém pokoji, který zároveň slouží jako obývák s kuchyňským koutkem. Dům je starý, včetně zastaralého nábytku. Všude je vlhko a plíseň. Podlaha je studená. Na domku je pouze nová střecha, dům ale není zateplený.

Nejstarší dcera Nikola, která už má svoji vlastní rodinu, by si přála, aby každá sestra měla v pokoji svůj koutek (tj. postel, psací stůl a skříň̌ na oblečení), a kdyby to šlo, tak teplejší podlahu a nové osvětlení. Pro maminku by zase uvítala praktické uspořádání a lepší vybavení. Tak to je pořádná výzva pro designéry Martinu s Honzou.

A jak se na proměnu dívají designéři Martina Pištěláková a Jan Bek?


Hodnocení designérů: „Naším úkolem byla přeměna bývalé prodejny v přízemí rodinného domku na plně funkční bytovou jednotku pro maminku a její dvě studující dcery. Potýkali jsme se především s vlhkostí a nedostatečným zateplením objektu, což bylo patrné hned z naší první návštěvy. Chladná dlažba, nezateplený podhled s neobytnou půdou a vlhkost ve zdivu. S dispozicí toho zde kvůli malé metráži nešlo moc dělat, a proto jsme se zaměřili především na vyřešení těchto problémů, týkajících se tepelné pohody.

Naší ideou bylo ponechat rozdělení na obývací pokoj (pro maminku) a pokoj (pro holky). Dále nám bylo jasné, že budeme muset zcelit kuchyň a vytvořit plnohodnotnou kuchyňskou linku. Zásadním problémem stávajícího stavu bylo ono nedostatečné zateplení objektu a vlhkost. Zateplení jsme trochu pomohli podhledem, kdy jsme odebrali podbití, a mezi trámy a pod trámy jsme vložili izolaci. Světlá výška je zde nedostatečná, takže jsme bojovali s každým centimetrem.

Stylově jsme se snažili respektovat stáří objektu a jeho kontext. Jedná se o drobný rodinný dům starší datace. Tedy náš směr se ubíral spíše k dřevodekoru a bílé. Na podlahu jsme zvolili vinyl světle dubové barvy. Prvky vestavného nábytku a dveře jsme zvolili z materiálu imitujícího dub. Zbylé plochy jsme kvůli malé metráži ponechali bílé. Pohráli jsme si s různými texturami. Do obývacího pokoje jsme například navrhli bílé cihličky. Respektive obklad, který imituje bílé cihelné pásky. Zbylý nábytek jsme již brali v klasických bílých barvách tak, abychom doplnili celkový koncept a vytvořili pro maminku a dcery příjemné prostředí k životu.“

Těšte se na unikátní proměnu nové série – bude zábavná, dojemná a plná praktických rad.
Jak se staví sen – tipy a triky – v tomto dílu nás čeká proměna panelákového bytu s umakartovým jádrem. Jednou z nejčastějších rekonstrukcí v paneláku je právě bourání starého jádra a rekonstrukce chodby, koupelny, a případně kuchyně. Pořad vám pomůže s kompletním řešením pro nové dveře ve zděném jádru s jejich funkcí a designem. Jádro a možnosti náhrady – proč staré jádro pryč a jak si s ním poradit. Jak navrhnout nový prostor (můžeme zmenšovat/zvětšovat). A jak ji zafinancovat náročnou rekonstrukci.

Premiéru dalšího dílu nové série „Jak se staví sen – extra“ uvidíte v pondělí 3. února ve 21.35 na Primě a Jak se staví sen – tipy a triky ve 22.50 na Primě.


Zdroj, foto: Prima
Vendula Flassig Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak se staví sen - 3. 2. 2020:

Jak se staví sen - 3. 2. 2020
Jak se staví sen - 3. 2. 2020
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !