Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ondřej Vetchý – rozhovor k filmu Nevinnost

19. 01. 2011 | Úspěšní lidé

Ondřej Vetchý - Absolvent pražské konzervatoře je prakticky od studií členem Činoherním klubu v Praze. Má za sebou řadu divadelních, televizních a filmových rolí. Je držitelem mnoha hereckých cen, které získal v ČR i v zahraničí. Například za herecký výkon ve filmu Dům pro dva byl v roce 1988 nominován na Evropskou filmovou cenu. Často spolupracuje s režisérem Janem Svěrákem, který ho obsadil i do hlavní role filmu Tmavomodrý svět, za niž získal svou čtvrtou nominaci na Českého lva.

 

Ve filmu Nevinnost hraje Tomáše, uznávaného lékaře obviněného svou mladou pacientkou z pohlavního zneužívání.

 

„Kolem postavy Tomáše se všechno točí, o jeho vinu jde. Přesto tam má méně prostoru než ostatní a v mnoha scénách vlastně jenom poslouchá nebo reaguje. A to není jednoduché hrát, zvlášť ve filmu, kde je vám vidět do očí. Věděl jsem proto, že budu potřebovat herce, který je nejen prvotřídní, ale který svým charismatem i známostí udrží pozornost publika. Byl jsem rád, že Ondřej, s nímž jsem do té doby nepracoval, do toho šel. On má to požehnání, že může hrát cokoliv, zamindrákovaného blba, idola, světce i darebáka,“ popisuje Jan Hřebejk. 

 

Jak jste se k filmu dostal?

Tak, že mi zavolala Mirka Hyžíková z castingovky a ptala se mě, co bych tomu řekl, kdybych hrál u Hřebejka. Na to jsem jí odpověděl, že Hřebejk asi na tom musí být hodně špatně, když mě chce obsadit. Nikdy jsme se spolu v životě totiž ani nebavili natož pracovali. Když jsem šel na kamerovky, vnímal jsem to tak, že se aspoň potkáme a seznámíme se.

 

Jak pak spolupráce s Janem Hřebejkem probíhala?

Dopředu jsme se s Honzou domluvili, kam budeme mojí postavu směřovat, a našli jsme takové konsensuální řešení, které nás oba zajímalo. Během natáčení jsme o něj bojovali a přitom se učili spolu komunikovat. Což bylo pozoruhodné a myslím, že to něco přineslo nám oběma.

 

Co nového film přinesl Vám?

Bylo velmi příjemné pracovat s lidmi, s nimiž jsem nikdy nedělal, se štábem, o kterém jsem nevěděl, že vůbec existuje, protože jsem dvacet let točil s úplně jinými lidmi. Znal jsem se jen s panem Munzarem a s Hynkem Čermákem. Jinak jsem byl v prostředí, které pro mě nebylo úplně známé. Později mi došlo, že Honza na tom byl podobně, také byl obklopený herci, s nimiž dosud nepracoval, a že jsme všichni vykročili jinam, dál za určité stereotypy, s nimiž jsme se doposud opakovaně setkávali. Jak pro herce, tak pro Honzu to byla velmi zajímavá zkušenost a myslím, že nás to všechny posunulo dál.

 

Vadilo Vám, že se scénář měnil i během realizace?

Naopak, to bylo skvělé. Honza mě potěšil tím, jak je schopen být flexibilní a operativní a řešit věci až do poslední chvíle, aby byly zajímavější, dramatičtější a aby vše směřovalo k nejlepšímu výsledku.

 

Jak byste popsal svou postavu, doktora obviněného ze sexuálního zneužívání?

Je to normální chlap, který táhne celou rodinu a který v životě udělal možná jedinou chybu, za kterou na konci přijme odpovědnost. Jeho interpretace může být dvojlomná a taky asi bude, ale on dvojlomný není. Je to konsistentní postava, utažená, disciplinovaná, expresivní jen, když je potřeba. Film je sice o ní, ale často prostřednictvím jiných lidí.

Psalo a píše se, že jsem hrál kladné hrdiny. Ale téměř vždycky to byly postavy kontroverzní. Jen jsem se pokusil udělal všechno proto, abych je obhájil. Do tohoto filmu jsem šel s tím, že Tomáše také obhájím, že nějakým způsobem zprostředkuji divákům náhled do okolností jeho života, aby byli schopní přinejmenším pokusit se pochopit jeho konání. Předivo těch vztahů je tak jemné a složité, že divák musí dostat co nejvíc informací, aby se v něm zorientoval a mohl je chápat.

 

O čem podle Vás Nevinnost je?

O tom, že máme odpovědnost za každou vteřinu svého života. Nic nás nevyvazuje a nezbavuje viny a odpovědnosti za to, co jsme kdy udělali, i když to bylo kdysi dávno a i když jsme byli třeba mladí a nebyli jsme schopní dohlédnout důsledky. Za všechno musíme zaplatit. V životě mohou nastat situace, při kterých nejde o život, navíc jsou zcela přirozené a prostoupené láskou. Přesto mohou mít tragické důsledky a životy druhých mohou trvale a nevratně změnit.

 

Jak jako divák vnímáte filmy, v nichž sám hrajete?

Když film funguje, když nevnímám jednotlivosti, tak je mi úplně jedno, jestli v něm hraju nebo ne a užiju si ho. Myslím, že tenhle film je zajímavý a pozoruhodný, nejen v kontextu českých filmů, ale i v kontextu Honzovy tvorby. Myslím, že když někdo Nevinnost uvidí a nenechá si ji zkazit svými předsudky, očekáváním nebo svými projekcemi, čeká ho komplexní zážitek. Je sice docela drsný, ale bohužel asi odráží reálný život a svět, ve kterém žijeme.

 

Zdroj: Bontonfilm.cz

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hráva výborné role
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles