Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co dělat po povodních?

3. 07. 2009 | Ze společnosti
V posledních dnech zasáhly Moravu a Slezsko ničivé povodně. Povodně udeřily nečekaně a o to zákeřněji. V souvislosti s tím se SOS rozhodlo dát spotřebitelům postiženým povodněmi několik drobných rad, co dělat poté, co se vrátí domů, kde řádila voda.

Všichni postižení se samozřejmě chtějí, co nejrychleji vrátit zpět, je to naprosto pochopitelné, přesto, pokud váš dům byl zasažen povodněmi ve větším rozsahu, nechte si udělat odborný posudek od statika. Jen tak si budete moci být jisti, že dům je v pořádku a nehrozí vám žádné nebezpečí.

Zkontrolujte veškeré inženýrské sítě, zda zde také nedošlo k nějaké poruše na vedení. V případě podezření z poškození vedení, informujte konkrétního dodavatele těchto energií.

V případě že jste pojištěni proti povodním, nahlaste pojistnou událost (pojišťovny většinou mají své speciální linky pro nahlášení pojistných událostí). S odklízením následků nečekejte na příchod pracovníka Co dělat po povodních?pojišťovny. Avšak před zahájením odklízecích prací si vše důkladně zdokumentujte (fotografie, videa, svědecké výpovědi, soupis poškozených a zničených věcí s jejich přibližnou pořizovací částku a jejich stářím...), aby později nebyl problém s průkazností pojistné události.

Budete-li chtít vyplatit zálohu z pojistné události ještě před likvidací pojistné události, sdělte to prosím mobilnímu technikovi, který k vám přijde udělat prohlídku. Standardní likvidace jinak probíhá na základě předložených faktur.

Nejdříve vše očistěte od hrubých nánosů bahna. Poté vše vydezinfikujte, použijte pro to např. Chloramin T nebo přípravek Savo. Pokud budete dezinfikovat např. nádobí či hračky, které přijdou bezprostředně do styku např. s potravinami nebo s malými dětmi, tak je nezapomeňte omýt nezávadnou pitnou vodou. Zvažte také, zda záplavová voda věc natolik nezničila, že by zde zdravotní riziko bylo příliš vysoké – tyto věci raději vyhoďte.

Při všech úklidových pracech používejte ochranné pomůcky – holínky, ochranné rukavice apod. Po skončení se důkladně umyjte a vydezinfikujte.

Veškeré zasažené potraviny zlikvidujte. Tato opatření se netýká pouze vakuově balených a konzervovaných potravin. Ty však na povrchu omyjte a vydezinfikujte. V případě zavařených kompotů, okurek apod. zvažte, zda do sklenice nepronikla záplavová voda skrze víčko. Pokud ano, nekompromisně je vyhoďte.

Mražené a chlazené potraviny zlikvidujte, pokud byly vystaveny teplotě vyšší než 6°C po dobu delší než 4 hodiny.

Pokud má váš dům vlastní studnu, tak po opadnutí vody a okolním očištění si nechte udělat rozbor vody. Poraďte se s odborníky o tom, jak případně provést sanaci. Pokud byla  studna zaplavena, tak rozhodně vodu nepijte a pijte jen vodu zdravotně nezávadnou, nejlépe balenou.Co dělat po povodních?

Informujte se na obecním úřadě o místech humanitární pomoci a v případě nouze si vyžádejte finanční pomoc, pitnou vodu, potraviny, oblečení, potřebné nářadí a další prostředky.

V případě, že jste pěstovali zemědělské plodiny a ty byly úplně zatopeny, tak je rozhodně nekonzumujte, jsou považovány za zdravotně závadné. Pokud byly zaplaveny jen částečně a dále plodiny rostou, konzumujte je minimálně až po třech týdnech. Samozřejmostí je omytí pitnou vodu.

V případě psychických problémů se nebojte vyhledat psychologa, jedná se o mimořádnou situaci, která se ve většině případů odrazí na nervové soustavě člověka. Rozhodně se nemáte za co stydět.

V několika málo řádcích jsme se vám pokusili dát základní rady. V případě nesnází a dalších problémů či dotazů se obracejte vždy na příslušné místní úřady, ať už se jedná o místní hygienickou stanici, obecní úřad apod. Ti vždy budou nejlépe vědět, co dělat a jak vám pomoci v konkrétní situaci a především v konkrétním postiženém místě. Poradenství získáte také v SOS poradnách, které jsou ve všech krajích ČR a také v on-line poradně na webu SOS.

SOS také děkuje všem firmám i jednotlivcům, kteří se do pomoci postiženým povodněmi zapojili.  

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ještě že bydlím na kopečku
Obrázek uživatelky
profil
vodu, teda rieku, mám asi 50 m od domu, dúfam, že povodeň nikdy nezažijem
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles