8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sportovní rybolov zbavuje rybáře stresu

8. 07. 2012 | Praktické rady
Chystáte se na ryby a nemáte povolenku? To není žádný problém, stačí mít udici a potřebná rybářská vybavení a můžete vyrazit na ryby. Je spousta soukromých revírů, kde se dá rybařit i bez povolenky, stačí si zakoupit na místě příslušný lístek.

Sportovní a rekreační rybolov je jednou z velmi oblíbených aktivit a to především na dovolené. Na soukromých revírech je většinou povolen rybolov jak ze břehu, tak i ze člunu. Na každém rybníce je jiný rybářský řád, proto se musíte vždy předem informovat, kde jsou jaká pravidla a podmínky. Soukromé rybníky nacházející se v soukromém rybářském revíru mají většinou lepší péči než rybník, který náleží třeba k nějaké obci, protože obec často nemá čas a prostředky investovat do ekosystému rybníka. Dalo by se říci, že soukromé rybářské revíry tímto nepřímo podporují mnoho druhů rostlin i živočichů, které mají příznivější prostředí k životu. Pro každého rybáře je určitě lepší a příjemný klid, který mu lépe poskytne soukromý rybářský revír než veřejný rybník, kde se koupou vesele skotačící děti nebo třeba psi.

Pár tipů, kde můžete sportovní rybolov provozovat:


sportovní rybolovŘíčany u Prahy - Vodní nádrž Pacov
Nachází se zde nově otevřený exkluzivně zarybněný soukromý revír, který má rozlohu 4,2 ha, hloubku 1 - 6 m, dno nádrže je převážně kameno-písčité. Chytit zde můžete nejen kapra, ale i amura, štiku, lína, tolstolobika, úhoře a další včetně trofejních kusů až 20 kg. Rybolov je zde možný celoročně, nepotřebujete rybářský lístek, stačí si zakoupit místní povolenku a můžete chytat.

Černá hora - Oborský rybník
Oborský rybník se nachází přímo v obci Černá Hora, přibližně 25 km od Brna směrem na Svitavy. Rybník o výměře 3,7 ha, kde lze provozovat rybolov celoročně. V měsících červen, červenec až září je možno rybařit nonstop 24 hodin denně a je určen pro širokou rybářskou veřejnost. Je bohatě zarybněn především kapry včetně trofejních kusů, dále pak amury, štikami, sumci, candáty, líny a úhoři. U rybníka je také možnost stanovat a je zde stálá obsluha. Prodej povolenek je zajišťován přímo na místě.

Křečovice-Strážovice - Šebkův rybník
Rybník se nachází asi 35 km jižně od Prahy, směr Křečovice. Jedná se o  nejatraktivnější a nejzarybněnější rybník v republice s největším váhovým průměrem, kde snadno chytíte trofejní rybu. Chytit zde můžete například  kapra, amura, lína, štiku a mnoho dalších. Pronajmout si můžete i celý rybník jen pro sebe. Jsou zde ideální možnosti i pro ženy rybářky nebo malé rybáře. Břehy rybníka jsou upravené, kolem z části duby, olše, vrby a keře a ideální podmínky pro rybolov i na více dnů.

Sportovní rybolov je pro většinu velmi příjemná a uklidňující činnost, která zbavuje rybáře stresu, uklidňuje mysl a zbavuje napětí. Pokud hledáte únik od civilizace a klidné místo k relaxaci, je břeh rybníka naprosto ideální. Muži mají už od pradávna v genech potřebu lovit, což se sportovním rybolovem úzce souvisí, proto se většina mužů věnuje právě rybaření. Původně byl rybolov k zajištění a obstarání potravy, nyní jde spíše o soutěžení o největší úlovek.

Rybáři často soutěží sami se sebou, nebo dalšími nadšenci, kdo uloví tu největší rybu. Rybaření je velice návykové a nadšenci sportovního rybolovu věnují této zálibě veškerý volný čas. V dnešní době už můžete docela často potkat i ženy rybářky, protože rybaření je velmi zdravá aktivita, rybář se totiž nachází v klidném a zdravém prostředí přírody, bez zbytečného ruchu města a u vody si náramně odpočinete. Ale rybaření není jen o odpočinku, často se rybář i zapotí, když ryby berou a lítá pořád k udicím, nebo při lovu velké trofejní ryby je zapotřebí hodně sil. Sportovní rybolov také očišťuje tělo i ducha a jako bonus si tzv. nesportovní rybář, v rybářském jazyce masař, přinese domů chutnou a zdravou večeři nebo oběd. Vyzkoušejte i vy sportovní rybolov, relaxujte u rybníka a těšte se z úžasných úlovků, určitě nebudete litovat. Možná vás i rybaření nadchne natolik, že si zakoupíte celoroční povolenku.

Autorka: Markéta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !