8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Správný výběr obuvi

23. 03. 2010 | Trendy
Zásady zdravého obouvání je podmíněno správným výběrem obuvi. Tvar obuvi, by měl korespondovat s tvarem nohy. Například kvadratická noha ve špičaté obuvi velmi trpí a v důsledku dlouhodobého nošení dochází k přetížení nohy a její deformaci. 

Materiál obuvi by měl být prodyšný, tak aby zajistil noze příjemné klima, poskytl jí tepelnou izolaci a zároveň zabránil přehřátí a pocení. Konstrukce obuvi je nesmírně důležitá pro nemocné nohy, ale i pro zákazníky se zdravými končetinami. Existují základní pravidla, kterými byste se měli řídit. Vybraná obuv by měla být dostatečně prostorná a flexibilní, s úměrnou výškou podpatku se zpevněným opatkem. Ideální výška podpatku by měla být 2 až 2,5 cm. Dále je důležitý anatomicky tvarovaný svršek a nepříliš vysoká hmotnost. V neposlední řadě je třeba vědět účel, ke kterému byla obuv vyrobena a nezaměňovat například společenskou obuv za vycházkovou.

 

Vůbec nejčastější problém je výběr správné velikosti. Není výjimkou, že ženy nosí až o dvě čísla menší boty a jen asi dvě procenta českých žen nosí obuv správné velikosti. Při nákupu se totiž často zapomíná na nadměrek, který je třeba připočíst k délce nohy. Nadměrek by měl být tím větší, čím větší je velikost nohy. U dětské obuvi je to od 0,8 cm, u pánské obuvi od 1,5 cm a u dámské okolo 1 cm. Správná velikost obuvi je klíčová pro zajištění elasticity chůze, během níž se rozměr plosky zvětšuje jak do délky, tak do šířky (do šířky je to až o 0,5 cm). Zároveň je to prevence před tzv. drápovitým postavením prstů a poškozením okostnice.

 

Dlouhodobé nošení obuvi na příliš vysokém podpatku přináší také určitá rizika. Těmto zákaznicím se přetěžuje přední část plosky a hrozí prošlápnutí tukových polštářků, které chrání hlavičky metatarzů, což vede k mechanickému otlačení, útlaku cév a nervových struktur a bolestem při chůzi.

 

Pravidla správného zkoušení obuvi. Především je třeba brát svou velikost jen jako orientační a vyzkoušet si celý pár při chůzi. Obuv nesmí nikde tlačit ani klouzat z paty, musí padnout hned a zákazník se rozhodně nemá spoléhat, že se nošením roztáhne. Nakupovat by se mělo také odpoledne, kdy má nohy větší objem než ráno a je třeba počítat s rezervou na nadměrek.

 

Správné obutí úzce souvisí se stavem celého pohybového aparátu, takže stabilizací chodila lze například zbavit pacienta bolesti krční páteře. Výbornou pomocí mohou být ortopedické vložky, které korigují nebo kompenzují vrozené či získané deformace nohou. Dokonce jsou i takové vložky, které se dají použít do společenské obuvi. Žádná vložka sama o sobě však nestačí, dvě třetiny správného obutí závisí na kvalitní obuvi.

 

Jana Arnoštová

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
JÁ ZASE KVŮLI LEVÉ NOZE MÁM PROBLÉM-NATÍKÁ KOTNÍKSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Každý se musí řídit především svou nohou, paráda je až na dalším místě. Taky bych si ráda koupila nádherné lodičky, ale přece se nebudu naně pouze koukat.
Obrázek uživatelky
profil
a poučný článek, ale ve skutečnosti to nejde moc dohromady, protože boty které se mi líbí, už ale mi moc dobře nesedí. Pak musím se řídit zlatou střední cestou
Obrázek uživatelky
profil
ale v s praxí se trochu míjí. Mám problém sehnat hezké a pohodlné boty právě kvůli široké noze.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles