Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Opravdu se umíte správně obout?

30. 04. 2009 | Trendy
Ne nadarmo jsou ve společnosti boty považovány za vaši vizitku. To, jak se o ně staráte, je důkazem pečlivosti, rozumný výběr zase prozíravosti. A jejich kvalita? Ta prozradí, nakolik si ceníte svých nohou a páteře.

Na velikosti záleží
Vybrat správnou velikost boty je úkol hodný chytré horákyně. Nesmí být ani velká (častý nešvar při nákupu dětské sportovní obuvi), ani malá – na to by si měli dát pozor hlavně diabetici, kteří necítí, že se jim tvoří otlaky. Kožní defekty se jim totiž mnohem hůř hojí než běžné populaci. Dobré je kupovat obuv až odpoledne. V průběhu dne totiž noha natéká. Takže jednoho krásného podvečera nezjistíte, že vás nové, elegantní botky strašně tlačí. A nezapomeňte na nadměrek – tedy aspoň 1 cm volného prostoru před prsty. Při chůzi se totiž chodidlo posouvá a potřebuje místo.

Prsty potřebují prostor

Jak si ale v přehršli střihů a tvarů bot vybrat ten správný? Rozhodně se vyhněte souměrným úzkým špičkám. Takové boty totiž tlačí palec k ostatním prstům a vy si zaděláte na vbočený palec či kladívkovité prsty. Tvar špičky má kopírovat tvar nohy a nechat prsům dost prostoru. Snad nejdiskutovanější otázkou jsou podpatky. Čtyřcentimetrové opravdu stačí! Máte-li ráda svá chodidla, žíly i páteř, nešplhejte výš.

Pata má mít směr
Co se svršku týče, pozor na švy umístěné nad klouby při odstupu prstů. Rády tam tlačí. Velmi důležitou, ale opomíjenou částí boty je opatek. Musí být dost vysoký a anatomicky tvarovaný – tedy vede souběžně s Achillovou šlachou, nezařezává se do ní. Položíte-li boty na rovnou podložku, má patní šev směřovat kolmo vzhůru, případně lehce vybočovat. Nikdy nesmí vbočovat.

Přírodní materiály – správná volba
Na materiálu nešetřete. Zapomeňte na koženky a další plasty z tržnice. Nohy potřebují přírodní materiály – useň či textil. Přírodní materiály totiž odvádí vlhkost a vytváří tak vhodné mikroklima pro vaše nohy, ne pro plísně (těm se daří v botách ze syntetiky). Pro cévy plosky a také páteře má rozhodující význam materiál podešve. Musí tlumit nárazy. Poohlédněte se po zkratkách PUR, EVAC nebo po pryži.

Kvalitní obuv je investice, kterou si budete pochvalovat každý den – den bez otlaků, kuřích ok a bolavých zad.

Zdroj: Křečové žíly

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Vysoký dělají hezký nohy, ale mě je nejlíp v nízkejch...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ja som za podpatky
Obrázek uživatelky
profil
I já mám ráda krásné boty,ale musím vybírat podle toho,že mi otékají nohy.Těžko se pak do takových bot obout.Tak jen tiše závidím.
Obrázek uživatelky
profil
Rada bych kupovala kožené botičky,ale bohužel mám 2děti a těm stále roste noha a boty měníme pomalu každý druhý měsíc.To by se mi opravdu moc neviplatilo.Škoda že není občas kvalitní botka za méně korunek Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezky napsáno,ale kde máme brát na ty krásné,"zdravé",z přírodních materiálů,předražené obutí?To už tu nenapíšíSmajlík,ach jo,ráda si koupím kvalitní botky,ale vždy čekám na výprodeje a slevy!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles