8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Střípky z Provence - Avignon

11. 08. 2013 | Evropa

Jeden den naší letošní dovolené jsme strávili v Avignonu.

Starobylé město Avignon patří k nejkrásnějším městům jižní Francie. Leží v regionu Provence-Alpes-Côte-d'Azur na levém břehu řeky Rhôny. V roce 1995 bylo historické centrum Avignonu zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO.

Město bylo založeno Římany jako centrum provincie Gallia Narbonensis.

V letech 1309 až 1377 se toto malé francouzské město stalo sídlem papežů, nucených opustit Řím, poté ještě na čas sídlem vzdoropapežů (celkem zde sídlilo sedm papežů a pět vzdoropapežů).

Mezi nejslavnější obyvatele města patří také renesanční básník Francesco Petrarca nebo filozof John Stuart Mill.

Nejznámější památkou a symbolem města je Avignonský most (Pont Saint-Bénezet), opěvovaný v populární písni. Z původních dvaadvaceti oblouků se dochovaly pouze čtyři, a most  tak končí v půli řeky Rhôny. Také se zde nachází gotický Papežský palác, postavený v letech 1335 až 1364. V sousedství paláce stojí katedrála Notre-Dame-des-Doms.

Provence - AvignonPřijedete-li do Avignonu autem, nechte se šipkami dovést na centrální parkoviště pod hradbami města v těsné blízkosti slavného mostu. Pak stačí jen projít bránou v opevnění a ocitnete se bez velkého hledání v uličkách starého města. Po pár krocích se dostanete na obrovské prostranství před Papežským palácem a chrámem Notre-Dame. Před návštěvou obou památek ještě odbočte za chrámem doleva a po široké cestě podél vnitřní strany hradeb přijdete k nejvyššímu bodu městského opevnění, ze kterého je nádherný výhled na řeku Rhonu s mostem a daleko do okolní krajiny.

Katedrála Notre-Dame se zlatou sochou Panny Marie na věži byla postavena v románském stylu a v průběhu staletí byla různě přestavována. Proto pod románskou klenbou uvidíte například barokní balkony s bohatou výzdobou. V blízkosti oltáře si nezapomeňte prohlédnout bílý papežský stolec.

Na prohlídku Papežského paláce je třeba si vyčlenit aspoň dvě hodiny. Prohlídky jsou bez průvodce jen s plánkem paláce a audio průvodcem. Palác je převážně v gotickém slohu. Není v něm nábytek, protože byl za Velké francouzské revoluce vyrabován a rozkraden. Dochovaly se jen jednotlivé sochy, trůn, gobelíny apod. Mezi zajímavé exponáty patří socha našeho krále Karla IV. v životní velikosti, který zde byl korunován na císaře římského.

O letních prázdninách se koná v Avignonu divadelní festival, letos od 6. do 25. července. Po celý den se na různých místech města, a především na náměstí před Papežským palácem, odehrávají desítky představení nebo upoutávky na večerní program. Městem se potulují kejklíři a herci v maskách a lákají turisty i domácí obyvatele na svá představení.

Po návštěvě paláce byl čas na oběd. Jako v každém turisty navštěvovaném městě je v centru města spousta hospůdek a kavárniček, nebo i McDonald. My jsme si vyhlédli centrální tržnici a mezi okukováním místních specialit (ryby, mořské plody, olivy a olivový olej, bylinky a koření, masné výrobky, sýry, víno…) jsme ochutnali provensálské slané koláče plněné špenátem a sýrem nebo s lilkem a rajčaty.

Odpoledne jsme strávili v uličkách města. Prohlédli jsme si například radnici se známou „hodinovou“ věží a chrám sv. Petra s původními freskami a krásnými dřevořezbami. Navečer jsme ještě zajeli k známému římskému akvaduktu Pond du Gard nedaleko Avignonu.

Nelke56 - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Střípky z Provence - Avignon:

Střípky z Provence - Avignon
Střípky z Provence - Avignon
Střípky z Provence - Avignon
Střípky z Provence - Avignon
Střípky z Provence - Avignon
Střípky z Provence - Avignon
Střípky z Provence - Avignon
Střípky z Provence - Avignon
Střípky z Provence - Avignon
Střípky z Provence - Avignon
Střípky z Provence - Avignon
Střípky z Provence - Avignon
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
krásné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
máš krásné zážitky..a to pokoukáníčkoSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkbyli jsme v Avignonu právě, když tam byl divadelní fetival - bylo to super......
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles