MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 15.05. 2024
Dnes má svátek Žofie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tajemná krása Adršpašsko-teplických skal

24. 08. 2009 | Vaše tipy
Pokud se chystáte vyrazit na výlet a očekáváte nevšední zážitky v jedinečných přírodních scenériích, vaše volba by měla padnout na Adršpašsko-teplické skály na severovýchodě Čech. Jeskynní labyrint, romantické skalní město, křišťálově čisté prameny a množství vzácných živočichů dotvářejí tuto unikátní národní přírodní rezervaci.

Divoké a nepropustné Teplické skály v sobě skrývají dobře utajené tajemství – nejrozsáhlejší jeskynní labyrint v Evropě. Pískovcové jeskyně, propasti a strmé soutěsky tvoří 27 kilometrů dlouhý systém, který nese příznačné jméno Poseidon. V celém podzemním systému pískovcových jeskyň a chodeb se nachází spousta propastí, z nichž některé jsou až 70 metrů hluboké. Rozprostírají se zde četné vodní bazény a v hlubokých stržích zurčí potůčky. Vrcholným dílem přírody je pak jeskynní „chrám,“ se stěnami tyčícími se až do výšky 40 metrů. Již v 19. století se zde organizovaly turistické prohlídky. Průvodci zde v minulosti hráli návštěvníkům na flašinet, který se do jeskyně denně donášel. Jeho hudba se uvnitř chrámu podobala hře na varhany.

Tajemná krása Adršpašsko-teplických skalTajemné a velkolepé útvary Adršpašského-teplického skalního města přitahují návštěvníky již mnoho let. Mnohé skalní věže svým tvarem a polohou otevřely dveře lidské fantazii – narazíte tedy na kamenné Milence, Čarodějnici nebo Starostu a Starostovou. Tyto pískovcové komíny, které často připomínají lidské postavy, tvoří dramatické přírodní scenérie, které návštěvníkům berou dech.

Kombinace specifického mikroklimatu (Adršpašsko-teplické skály jsou ve velmi chladné oblasti) a vodních zdrojů připravila podmínky k životu nejrozličnějším vzácným živočichům. V blízkosti říček a potoků lze narazit na ledňáčka říčního, skorce vodního, nejrůznější vážky a šídla nebo vzácné druhy žab a hadů. Ve slunci se třepetají křídla Otakárka fenyklového, v noci atmosféru skalnímu městu dodává poletování netopýrů severních.  

Mezi hřebeny Krkonoš a Orlických hor tak najdete netušené bohatství v podobě nedotčené přírody. Ať už se rozhodnete pro procházku skalním městem a budete pozorovat oblohu skrze velkolepé průhledy mezi majestátnými skálami nebo budete raději pátrat po vzácných živočiších a průzračných pramenech, Adršpašsko-teplické skály jsou ideálním místem, kde si můžete odpočinout od shonu dnešních dní.

Více informací o Adršpašsko-teplických skalách a jejich tajemné kráse najdete na  Adršpach.cz

Zdroj: Toma Natura

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
také se mi tam moc líbilo
Obrázek uživatelky
profil
už jsme tam dlouho nebyli
Obrázek uživatelky
profil
je tam nááááádherně
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý tip na pěkný výlet.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Byli jsme tam pred par lety. Je to nádhera a doporucuji to videt.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles