8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tajemství Slavkovského lesa I. - Důl Jeroným u zaniklého města Čistá

9. 07. 2018 | Česká republika
Slavkovský les, chráněná krajinná oblast ležící v pomyslném lázeňském trojúhelníku, je právem označován jako ostrov zeleně. Návštěvníci míří především do západočeských lázní, Chebu, Lokte či Bečova nad Teplou, a tak v rozsáhlých lesních komplexech a rašeliništích nalezneme skutečnou oázu klidu.


Slavkovský les je z mnoha hledisek zajímavým a pestrým územím. Jednak jsou to četné přírodní vývěry minerálních vod, pozůstatky vulkanické činnosti, bohatá fauna a flora, ale také řada tajemných a romantických míst, zaniklých obcí a pozůstatků po důlní činnosti.
Právě zaniklým obcím a technickým památkám se budeme věnovat při našem toulání touto půvabnou krajinou.
Prvním svědkem hornické činnosti, za kterým vyrážíme, je důl Jeroným v Podstrání u Rovné, jihozápadně od Horního Slavkova. Některé zdroje (např. Muzeum Sokolov) uvádějí adresu Čistá u Rovné, což je trochu zavádějící, neboť Čistou už tu dnes nenajdeme.
Město Čistá (Lauterbach - Stadt) stávalo v místech, kde je dnes křižovatka silnic z Krásna do Pramenů a Sokolova. Když tudy projíždíte nebo procházíte, vůbec by vás nenapadlo, že relativně nedávno zde stálo nádherné městečko pulzující životem. První osadníci sem přicházeli ve 12. - 13. století. Vzhledem k dobývání stříbra a cínu v okolí oblast rychle bohatla a Čistá byla záhy povýšena mezi privilegovaná královská horní města.

Důl JeronýmŽivot zde ale jednoduchý nebyl. Drsné a chladné prostředí nepřálo zemědělství, lidé se věnovali zpracování cínu, plátenictví, výrobě drobných předmětů denní potřeby. Město mělo vlastní pivovar, sladovnu, nálevnu kořalky, jatka, lázně, několik mlýnů a pil na dřevo. Na dobových pohlednicích a fotografiích vidíme kostel, desítky domů, budovu školy... při současném pohledu do krajiny stromy, keře, trávu a kopřivy. Jediným svědkem zašlých časů je řada kaštanů podél silnice, v místě bývalé hlavní třídy.
Vzhledem ke skladbě obyvatelstva došlo po II. světové válce k jeho vystěhování a Čistá byla zařazena do vojenského újezdu Prameny. Armáda a dělostřelectvo zde trénovali ostrou střelbu a co zbylo, srovnaly v roce 1954 buldozery.

Další střípek smutné historie nalezneme v lese 2 kilometry od bývalé Čisté. Dvanáct prostých žulových kvádrů symbolizuje smrt dvanácti židovských žen, které zde, jako jedny z mnoha dalších, nepřežily mrazivou noc při pochodu smrti v posledním měsíci druhé světové války.
Pokračujeme 1 km od křižovatky silnic v místě bývalé Čisté ve směru na Sokolov a jsme u cínového dolu Jeroným. Již zmiňovaní osadníci na přelomu 12.a 13. století se věnovali metodě rýžování v údolích zdejších potoků, pod zem sestoupili zhruba v druhé polovině 15. století.
Před nedávnem jsme navštívili uranový důl Svornost v Jáchymově viz článek Dole v dole aneb půl kilometru pod zemí a tak můžeme srovnávat.
Rozdíly jsou výrazné. Středověký důl byl opuštěn v polovině 17. století a tudíž se zachoval v původní podobě. Odhaduje se, že zde bylo vytěženo asi 500 - 700 tun cínu. Sestupujeme pod zem jen pár desítek metrů hluboko, na stěnách a stropech jsou patrné stopy od sazí a rýhy po nástrojích tehdejších havířů. Ve štolách je chladno a mokro. Ručně ražené chodby a komory jsou členité, blátíčko klouže a místy jsme rádi za pomocný řetěz jako zábradlí. Je jasné, že zcela čistí nevylezeme.
Každé důlní dílo je trochu jiné, určitě nelitujeme, že jsme sem zavítali.
S ohledem na omezené prostory je maximální počet osob ve skupině 10 a nedoporučuje se klaustrofobikům. Je nutné mít pevnou obuv a vhodný oděv. Děti do 5 let a pejsci nemají vstup povolen.
U vchodu do dolu je nové parkoviště a pěkné zázemí s pokladnou, WC a výstavkou.
Více informací naleznete na internetu, stačí zadat do Google Důl Jeroným.
A jedna praktická rada na závěr: pokud vám ve štole spadne z hlavy přilba, nejprve si ji nasaďte, a teprve pak se narovnejte :-)
Za dalšími zajímavostmi Slavkovského lesa se vydáme příště.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Tajemství Slavkovského lesa I. - Důl Jeroným u zaniklého města Čistá:

Tajemství Slavkovského lesa I. - Důl Jeroným u zaniklého města Čistá
Tajemství Slavkovského lesa I. - Důl Jeroným u zaniklého města Čistá
Tajemství Slavkovského lesa I. - Důl Jeroným u zaniklého města Čistá
Tajemství Slavkovského lesa I. - Důl Jeroným u zaniklého města Čistá
Tajemství Slavkovského lesa I. - Důl Jeroným u zaniklého města Čistá
Tajemství Slavkovského lesa I. - Důl Jeroným u zaniklého města Čistá
Tajemství Slavkovského lesa I. - Důl Jeroným u zaniklého města Čistá
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Díky, se zájmem jsem si přečetla.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles