8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tajemství Slavkovského lesa III. - Krudum

23. 07. 2018 | Česká republika
Vždy se snažím, aby naše putování bylo různorodé - návštěvu jeskyní či dolů vystřídá výstup na rozhlednu, fyzicky náročnější zdolání horské hřebenovky v dalším dni vyváží lázeňské korzo s ochutnávkou regionálních produktů a po prohlídce drsné středověké mučírny rádi zaplašíme myšlenky na španělskou botu dobrou českou svíčkovou. Ovšem pozor, žádný průlet, pěkně v klidu, s časovou rezervou, abychom mohli všechny zážitky dostatečně načerpat a vstřebat.


V duchu této myšlenky jsme tentokrát vyrazili na pár dní do Slavkovského lesa a v pestré mozaice zdejších zajímavostí došlo i na horu Krudum. 
V souvislosti s touto lokalitou se vždy používají přívlastky jako nejtajemnější, záhadný, tajuplný.
Je krásný slunečný den, snad až moc teplý na drápání se do kopců. Mezi lapáním po dechu a stíráním potu dá trochu práce podlehnout myšlenkám na taje a záhady, ale pojďme to společně zkusit.
Za výchozí místo volíme obec Hrušková, asi 3 km jihovýchodně od Sokolova. Se žlutou značkou vstupujeme do lesa a po kilometru pohodlné chůze přicházíme k rozcestí sv. Mikuláš. Věnujeme pozornost pomníčku, který vznikl v roce 1947 na počest místních příslušníků předválečných jednotek SOS (Stráž ochrany státu = Pohraniční stráž), padlých během událostí těsně před zabráním Sudet Německem.

Tajemství Slavkovského lesaZ rozcestí odbočíme 200 metrů vlevo k prvnímu tajemnému místu. Váže se k němu řada pověstí, podle kterých zde, na úpatí hory Krudum, stával kdysi kostel sv. Mikuláše. Býval to velký a krásný kostel, který sloužil poutníkům, procházejícím po zdejší obchodní cestě a horníkům z okolních  vesniček. Jak se snižovala těžba, zmenšoval se také význam kostela. Pomalu pustl, až zanikl a zmizel. Jen jednou v roce se prý vynoří z hlubin země, aby v něm byla sloužena mše pro duše mrtvých horníků, poté se opět zanoří. Kdo z živých lidí by neodolal jeho nádheře a připojil se k obřadu, společně s ním zmizí v podzemí.
Další pověsti hovoří o zlatých pokladech či sklepech plných vzácného vína, a tak není divu, že se je lidé po staletí snažili najít. Ani novodobí archeologové neměli snadnou pozici, protože historické prameny se liší a průzkum, prováděný v roce 1989, byl záhy ukončen. Jen díky několika amatérským nadšencům došlo na přelomu tisíciletí k novému průzkumu, korunovanému úspěchem. Nalezené základy kostela byly zakonzervovány, okolí upraveno, mnohé bylo objasněno, ale pro romantiky a fanoušky historických záhad stále zůstává řada nezodpovězených otázek.
Vrátíme se na žlutou značku, čeká nás 1,5 km výstup lesem na 836 metrů vysoký vrchol Krudum s rozhlednou. (Krudum má vrcholy celkem 3, ale tím se zatím nebudeme rozptylovat).
Původní kamenná rozhledna zde stávala od roku 1932 a nesla jméno iniciátora stavby, zdejšího významného rodáka Andrease Kampfa. Místo bylo velice populární, po II. světové válce však osiřelo, stavba nebyla udržována a v roce 1981 byl její neutěšený stav vyřešen obvyklým socialistickým způsobem - buldozerem.

Krásným výhledem do širokého okolí se mohou turisté znovu kochat od roku 2008, kdy zde byla vybudována ocelová telekomunikační věž s vyhlídkovou plošinou, na kterou vede 152 schodů. Je volně přístupná a jak vítr profukuje konstrukcí, máte dojem, že rozhledna „hraje“. 
Jak zmíněno výše, Krudum má tři zalesněné vrcholy, neznačenými pěšinami se vydáme na ten nejvyšší (838 m). Není odtud sice tak úchvatný výhled jako z rozhledny, ale i zde narazíme na drobnou zajímavost. Asi metr vysoký otesaný kamenný blok, nazývaný Francouzský kámen, k němuž se váže řada historek, ne vždy zcela pravdivých. Už sám název „Francouzský“ zřejmě vychází z vytesaného nápisu a je považován za podpis francouzských geodetů. Ve skutečnosti patník sice sloužil při topografickém měření v Rakousko - Uhersku, ale nápis odkazuje na císaře Františka Josefa.

Neznačenými pěšinkami sestoupíme západním svahem a vrátíme se do obce Hrušková. Poutníkům méně zdatným v orientaci doporučuji použít cestu s turistickým značením. 
Vycházka nebyla co do počtu kilometrů nijak dlouhá, krásná krajina, liduprázdné lesy, tajemná místa, a k tomu slunečný den a modré nebe nad hlavou, co víc si přát?

Další náměty na putování v této oblasti naleznete zde:


IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Tajemství Slavkovského lesa III. - Krudum:

Tajemství Slavkovského lesa III. - Krudum
Tajemství Slavkovského lesa III. - Krudum
Tajemství Slavkovského lesa III. - Krudum
Tajemství Slavkovského lesa III. - Krudum
Tajemství Slavkovského lesa III. - Krudum
Tajemství Slavkovského lesa III. - Krudum
Tajemství Slavkovského lesa III. - Krudum
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Přeji další zajímavé výlety - vám i pak nám...
Obrázek uživatelky
profil
chodíte na zajímavá místaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé místo
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles