8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tip na víkendový výlet – Na Hanácký statek za životem 19. století

16. 07. 2012 | Česká republika
Hanácký statek ve vyškovském ZOO PARKU již téměř rok láká k výpravě do minulosti.
Návštěvníci se mohou těšit na opravdu bohatou nabídku. Kromě chovu hospodářských zvířat je zde k vidění dobové vybavení domácnosti, nebo historické zemědělské stroje. Vyškovský skanzen návštěvníkům ukazuje, jak se žilo na vesnici koncem 19. století. „Návštěvníci se mohou těšit například na kování koní, stříhání ovcí, ukázky výroby sýrů nebo speciální víkendové akce,“ láká na netradiční výlet ředitel ZOO Parku Josef Kachlík.

Na statku sídlí centrum environmentální výchovy, které ukazuje typický život našich předků na venkově koncem 19. století.

Hanácký statek ve vyškovském ZOO Parku„Statek je věrnou replikou typického zemědělského hospodářského stavení moravského venkova. Pro zachování co největší autentičnosti byly při stavbě použity původní technologie a materiály, jako například rákosová střecha,“ zve k prohlídce areálu Jiří Zeman. Na statku zaujme také zdobená hliněná omítka, nebo dobová kachlová kamna. Jako inspirace posloužil žudrový dům z nedalekých Lysovic, podle kterého byl statek postaven.


Na statek i do ZOO

Environmentální centrum Hanáckého statku je součástí ZOO PARKU Vyškov, který je zaměřen především na chov primitivních i exotických druhů domácích a hospodářských zvířat z celého světa. Nejen dětští návštěvníci se mohou těšit například na kozu domácí, kočky, králíky, koně, ovce nebo prasata. Doplňují je i cizokrajná zvířata jako velbloud dvouhrbý, lemur, lama, mýval či nosál. K vidění je i řada plazů, ptáků a ryb. K nejzajímavějším patří perlín stříbrobřichý, želva nádherná či nandu pampový.

Hanácký statek ve vyškovském ZOO ParkuV centru je pro návštěvníky připraven také speciální výukový program v podobě expozice rozdělené na další tematické okruhy: Vzduch a klima, Voda, Půda, Krajina a biomasa, Člověk využívá zvířata, Zvířata využívají člověka a Biologické stavby. Umístěn je v nově zrekonstruované stodole vedle repliky statku a v prostorech nad statkem.

Kromě klasické zoologické zahrady mohou děti navštívit i DinoPark. Dětem je k dispozici dětské paleontologické hřiště, nebo naučná stezka. V DinoParku se představují modely zvířat z druhohorního období v životních velikostech. K odpočinku můžete využít nové 4D kino, kde je promítán film o pouti malého triceratopse. Mezi ZOO PARKEM a DinoParkem děti přepravují speciální dinovláčky.

Zdroj, foto: STAEG

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Tip na víkendový výlet – Na Hanácký statek za životem 19. století:

Tip na víkendový výlet – Na Hanácký statek za životem 19. století
Tip na víkendový výlet – Na Hanácký statek za životem 19. století
Tip na víkendový výlet – Na Hanácký statek za životem 19. století
Tip na víkendový výlet – Na Hanácký statek za životem 19. století
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
na výlet hlavne pre rodinky s deťmi, ktoré (bohužiaľ) väčšinou poznajú domáce zvieratá len z knižiek.
Obrázek uživatelky
profil
Možná s vnučkou navštívíme...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles