8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Toulky Broumovskem III. - Błędne Skały

28. 12. 2012 | Evropa

Při minulé vycházce k polským sousedům (do skanzenu Pstrążna) jsme si slíbili, že se příště vydáme přes hranici znovu a to do Błędnych Skał.

Z Machovské Lhoty tentokrát zamíříme po žluté značce k jihu. Machovská Lhota je vesnice, místní část městyse Machova. Spisovatel Alois Jirásek sem zasadil část děje svých románů „U nás“ a „Skaláci“.

Stoupáme loukami až pod les. Zde si všímáme rukou psaného upozornění pro dřevaře, že cesta je za mokra nesjízdná a že po ní lze stahovat jen krátké klády. Krpál, kterým se začínáme škrábat vzhůru, v nás vzbuzuje otázku, zda je vůbec možné po takové cestě jet traktorem, aniž by došlo k jeho převrácení...

Odměnou za námahu jsou krásné výhledy do krajiny, které se nám při vstupu na paseku, asi po kilometru cesty,  začínají otvírat. Ještě lepší výhled se pak nabízí z vyhlídky na Boru. Vede sem odbočka, na níž musíme překonat zhruba stometrové převýšení. V místech, kudy lesní pěšina stoupá, se v minulosti nacházel nápadný, rozměrný pískovcový útvar ve tvaru obrácené boty. V noci z 11. na 12. května 1921 se kolem třetí hodiny ranní za silného rachotu skála zřítila a rozesela své balvany po úbočí Boru.

toulky broumovskemK místu se váže pověst o krásné, ale zlé a hádavé princezně Jeleně, která zde sídlila v nádherném paláci. O její ruku opakovaně žádal Krakonoš, ale neuspěl. Jelena se mu vysmívala a chystala si svatební košili pro mladšího ženicha. Krakonoš ji proklel, zámek se zřítil, princezna zkameněla a ožívá pouze na Velký pátek, kdy na svatební košili ušije každý rok pouze jeden jediný steh. Až košili došije, bude konec světa... tedy pokud ji do té doby někdo nevysvobodí.

Ze skály, opatřené žebříkem a zábradlím, vidíme Machov, hřeben Broumovských stěn a dále ve vnitrozemí Hronovsko a Policko.

Z vyhlídky se skutálíme zpět na modrou turistickou značku, která nás momentálně pohodlně, po vrstevnici, vede rozsáhlými hlubokými lesy na rozcestí Pod Blednými skalami. V tuto chvíli jsme 700 m n. m. a tak nás nic nenechává na pochybách, že by se stoupáním byl pro tento den konec. Žlutá značka, která se zvedá na hřbet Skalniaku v národním parku Stolové hory, to potvrzuje.

Ale netrvá dlouho, překračujeme státní hranici a po skalních schodech a březovým hájkem vcházíme k parkovišti u Błędnych Skał (850 m). Dosud jsme na své cestě téměř nikoho nepotkali, a tak jsme trochu zaskočeni zdejším ruchem; a to je po hlavní sezoně.

A tak chvíli posedíme u stánku s občerstvením, okoukneme, jaké kýčovité suvenýry nabízí zdejší stánkaři, necháme odbavit zájezd důchodců i rozjívených školáků a pak v klidu zakoupíme vstupenky a vstupujeme do skalního labyrintu. Vstupné do Błędnych Skał je pro dospělé 6 zl.

Skalní bloky na ploše 21,14 ha vytvářejí výjimečnou turistickou trasu, na níž nejednou musíte proklouznout úzkými průrvami mezi skalami. Z těchto důvodů je trasa jednosměrná, což se sluší respektovat.

Po východu ze skalního labyrintu se ještě chvíli zdržíme na zalesněné hraně náhorní plošiny, odkud je vidět další polská stolová hora Hejšovina (Szczeliniec Wielki), na níž je rovněž skalní bludiště s turistickým okruhem.

Poté sestupujeme po zelené turistické značce lesem a klesáme serpentinami, až kolem vojenské zotavovny Ostra Góra dojdeme ke státní hranici. Tento hraniční přechod je určen pouze pro pěší a cyklisty, takže na následujících dvou kilometrech do Machova/Machovské Lhoty, bychom na silničce neměli potkávat mnoho vozidel.

Vycházku do Błędnych Skał je možné spojit s předchozím výletem do skanzenu Pstrążna. Obě místa lze samozřejmě lze navštívit i autem (legální hraniční přechod je Náchod/Kudowa Słone), ale pokud vás k tomu nevedou závažné důvody, určitě je lepší použít vlastních nohou a vyšlápnout si nějaký ten kilometřík navíc. Jen tak nejlépe poznáte zdejší nádhernou přírodu s vzácnými druhy rostlin a živočichů, osvěžující lesní porosty, množství potůčků a tůněk a oceníte kouzelné výhledy, pro které musíte uronit nějakou tu kapku potu.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Toulky Broumovskem III. - Błędne Skały:

Toulky Broumovskem III. - Błędne Skały
Toulky Broumovskem III. - Błędne Skały
Toulky Broumovskem III. - Błędne Skały
Toulky Broumovskem III. - Błędne Skały
Toulky Broumovskem III. - Błędne Skały
Toulky Broumovskem III. - Błędne Skały
Toulky Broumovskem III. - Błędne Skały
Toulky Broumovskem III. - Błędne Skały
Toulky Broumovskem III. - Błędne Skały
Toulky Broumovskem III. - Błędne Skały
Toulky Broumovskem III. - Błędne Skały
Toulky Broumovskem III. - Błędne Skały
Toulky Broumovskem III. - Błędne Skały
Toulky Broumovskem III. - Błędne Skały
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
úžasný výlet Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Právě jsem jí prošla s tebou na mapě, turistická se mi ukáže i trochu za hranice, takže jsem jí prošla celou, podle mě má 11 km, pokud trasa skal souhlasí s mapou. Tak tu by bez problémů zvládli i děti.
Mám i další tip - za hranicemi v Karlově je dinopark a u toho by měla být cesta po žlutý na Hejšovinu a okruh 4,5 km.
Kousek od Karlova vpravo jsou další skály s okruhem asi 13 km.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Je to tak.Je tam krásně
Obrázek uživatelky
profil
Tie skaly sú krásne, musel to byť veľmi pekný výlet.
Obrázek uživatelky
profil
kdo se umí dívat jako ty,tak si nádhernou přírodu užije...Smajlík

U nás i Skaláky jsem jako puberťačka četla,ale to jsem nevěděla,že bylo psáno o těch místech...Já jsem přečetla asi 140cm Jiráska a kus naší knihovny patřil Němcové....atd...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles