Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Trávení jako zrcadlo stresů

28. 10. 2009 | Nemoci
Trápí vás dlouhodobě zažívací potíže? Navštívili jste mnoho lékařů, absolvovali spoustu vyšetření, ale neprokázala se žádná nemoc? Než dáte své zdraví a peníze na pospas šarlatánům, zamyslete se nad svým životním stylem.


Bojuj, nebo uteč

Tak schválně, kolikrát vás dnes naštvali v zaměstnání, co zas provedly vaše ratolesti a čím vás vytočil partner? Určitě vás neminuly ani chvíle vzteku za volantem nebo ve vozidle hromadné dopravy. Nejspíš jste v těchto situacích měnili barvu v obličeji, rozbušilo se vám srdce, vyschlo v krku a udělalo lehce nevolno. To vše jsou projevy podráždění autonomního (vegetativního) nervového systému. V dobách, kdy se naši předci proháněli po savanách, jim umožnil sebrat síly k boji (nebo rychlému útěku), ve chvíli klidu zas podpořil lepší trávení.


Když si duše řekne o pomoc

Na poradě však nelze vyzvat šéfa na pěstní souboj, tudíž se naše negativní emoce projeví na našem těle. Nejčastěji na orgánových soustavách silně inervovaných vegetativním nervovým systémem. Kromě dýchací a kardiovaskulární soustavy jde právě o trávicí trakt. Ostatně, jak praví zkušení gastroenterologové, břicho je nejzvučnější rezonanční deskou emocí. Podle maďarského lékaře Balinta – který kladl velký důraz na pacientovu psychiku – až třetina pacientů přichází s tělesnými projevy psychických problémů.


Příčina stejná, projevy různé

Stres, úzkost a obavy se na našem trávení projeví různorodě. Někoho trápí spíše tzv. horní dyspepsie – tedy říhání –, pocit pomalého trávení, „pálení žáhy“, nevolnost, nebo dokonce zvracení. Jiní trpí dolní dyspepsií – tedy břišními křečemi –, průjmem, nebo naopak zácpou. Společným jmenovatelem všech obtíží je dlouhá doba trvání – v součtu aspoň 12 týdnů za poslední rok.

Pokud se začne mluvit o psychickém podkladě nemocí, mnoho pacientů se obává, že budou označeni za hypochondry a simulanty. Jiní si zase tento původ problémů odmítají připustit. Bohužel k vlastní škodě. Pokud se totiž potvrdí, že jejich trable jsou způsobeny depresí, panickou či jinou poruchou, a nasadí se vhodná léčba, vyhnou se nejen dalším nepříjemným vyšetřením, ale hlavně se výrazně zlepší kvalita jejich života nejen stran břišního komfortu. 


Zdroj: Střevní-záněty.cz


Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jsem na tom podobně,jakmile mám stres,nemohu spát a jíst Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Vyčerpaný a vystresovaný člověk má nabourané zdraví. Vím to sama na sobě, málo spánku, člověk si řenáší problémy z práce domů, v práci je taková honička, že se často celý den ani nenajím a ten čaj, který mi ráno kolegyně postaví na stůl, skončí nevypitý. Tak se objevuje jeden zdravotní problém a žádné léky nepomohou, jedině s naučit házet vše za hlavum ale to uí málokdo a většinou jsou to šťastní lidé, kteří chodí prostě do práce a je ji srdečně jedno, že firma je na pokraji krachu, nebude na výplaty, začne propoutění. Takoví lidé jsou sebevědomí, umí prodat tu předstíranou práci a jsou si jisti, že jsou nepostradatelní, ti tedy určitě problémy s trávením nemají. Těžko člověk změní povahu sám sobě i způsob z toho, zjaké rodiny vyšel, tedy, že byl vychován k zodpovědnosti.
Obrázek uživatelky
profil
A taky věta typu : "Nesmíte na to myslet" mě dokáže pěkně rozdráždit. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak jsem na tom stejně jako vy, střevní potíže, miminko ne a ne přijít a "blázinec" v práci. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
já toto velmi dobře známSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles