8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tykání a vykání

16. 01. 2013 | Zajímavosti

Tykání a vykání představuje pro mnohé lidi nerozlousknutelný oříšek, přitom je to docela jednoduché. Většinou víme, kdy je tykání vhodné a kdy naopak vykat. Víme ale, kdy tykání nabídnout a jestli takovou nabídku musíme vždy přijmout?

Tykání ve společnosti

Nabídka tykání představuje ve společnosti výraz přátelství a sympatií. Samotná nabídka je doprovázena stiskem ruky, případně polibkem. Samotný rituál „potykání“ je snadný, potíž je především v tom, jak odhadnout vhodnou dobu, kdy přejít od vykání k tykání. Pokud už si s někým začnete tykat, je dobré na to nezapomenout při příštím setkání – vykání poté, co přijmete nabídku na tykání, je považováno za nevhodné.

Nabídka tykání je projevem sympatií, ale měla by přijít ve správný čas a ze správné strany. Abyste se vyhnuli trapasům, musíte znát alespoň základní pravidla... Pravidla pro tykání a vykání jsou poměrně jasná. Tykáme si v rodině, s přáteli, v mládí s vrstevníky, tykáme dětem a v zájmových organizacích, tykáme si  v internetových diskuzích. Tykání je někde už i součástí firemní kultury, většinou tam, kde jsou si zaměstnanci věkově blízcí. Neměli bychom tykat dospělým osobám, pokud se na tykání nedohodneme.

tykání nebo vykáníKdo komu tykání nabízí?

- tykání nabízí společensky významnější osoba, 

- nadřízený podřízenému nehledě na věk a pohlaví, 

- starší mladšímu,

- žena muži. 

Žena by měla mít právo určovat vývoj společenského vztahu a měla by tedy tykání navrhovat jako první. Snad jen velmi vážený muž má právo navrhnout tykání ženě. Mladší může požádat staršího, aby mu tykal, přičemž on sám zůstane u vykání.

Tykání je vyjádřením faktu, že se dané osoby znají, nebo jsou na podobné společenské úrovni. V převážné většině případů si tykají tyto osoby:

- Příbuzní, vesměs i poměrně dosti vzdálení. V dnešní době téměř bezvýhradně děti tykají svým rodičům. Výjimkou bývají královské páry, kde si manželé (alespoň na veřejnosti) většinou vykají.

- Děti mezi sebou.

- Kamarádi.

- Studenti. Zpravidla si tykají i studenti vysokých škol, i když je mezi nimi výrazný věkový rozdíl.

- V některých profesích a oborech spolupracovníci, jsou-li na stejné pozici a stejně staří.

- Tykání je pravidlem v některých organizacích, klubech nebo zájmových spolcích (např. Mensa, Sokol).

- Tykání se užívá na internetu v diskuzích a na fórech.

Kdy je lepší vykat?

 - Obchodní jednání

- Vztah nadřízený a podřízený

- Protihráč

- Učitel a žák

Obecně lze říci, že vykání nám umožňuje mít větší odstup od druhého. Proto v případě, že chcete tykání někomu nabídnout, nejdříve zvažte, do jaké míry jste si daného prověřili a zda je vůbec tykání vhodné. Měli byste si totiž uvědomit, že vykání nelze vrátit a není možné někomu po měsíci oznámit, že si chcete znovu vykat.

Není neslušné odmítnout tykání, pokud Vám jej někdo nabídne a Vy cítíte, že byste raději zůstali u vykání. Důležitě je umět jej odmítnout a neurazit. Můžete to vyřešit například slovy: „Promiňte, ale raději bych zůstal u vykání’’. Člověk, který Vám tykání nabídl, by měl Vaše rozhodnutí plně respektovat a reagovat například slovy: „V pořádku, zůstaneme tedy u vykání.”

Vykání je společenskou konvencí, jakousi zdí, za kterou pouštíme jen osoby, které si to "zaslouží". Je to základní neutrální forma vyjadřování při komunikaci dospělých. Vykáním vyjadřujeme zdvořilou úctu, ale tím, že někomu nabídneme tykání, ho vlastně poctíme daleko víc, protože ho přijmeme do své "rodiny".


Speedyy58 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
díky za připomenutí, asi to mám ale v hlavě dobře "srovnané", protože jsem si jen osvěžila, co už vím. Na internetu mi taky dlouho trvalo, než jsem se naučila tak nějak povšechně tykat...
A teď mě spíš zajímalo,zda mohu nabídnout tykání své šéfové. Jsem asi o 12 let starší a jsme obě ženy, leč jak jsem si správně myslela, musela by s tím přijít ona. A nejde, tak se nic neděje, aspoň mě nepošle někam..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pozastavila bych se u toho tykání v diskuzích na internetu. Já tedy např.tady osobně nikoho neznám, čili v diskuzích vykám. Tykání mi přijde osobní, jakoby intimnější a proto mi to prostě nějak nejde napsat, nebo říct. Není to povyšování se nad nikoho, ale asi to mám takto zažité odmalička, že lidem, které neznám vykám.
Obrázek uživatelky
profil
Já byla v situaci, kdy mi sestra dělala nadřízenou a nedělalo mi problém při jednání s cizími lidmi ji vykat...kolegyně to nechápaly, ale myslím,že k pozici podřízené, např. před cizím zákazníkem, se to slušelo..
Jinak si s blízkými tykám, cizím-starším většinou vykám,podle sympatií,někdy tykání i odmítnu..
Obrázek uživatelky
profil
V rodině si všichni tykáme. Tykám si se snachou, je jako moje dcera. Když jsem nastoupila do jedné firmy, všichni si tam navzájem tykali. Byla tam většina mladých lidí. Při nástupu jsem byla upozorněna, že si všichni tykají, zda na to také přistoupím. Neměla jsem problém potykat si s dívčinou o 30 let mladší, ale tykat si s mladými chlapci jsem nějak nemohla. Dodnes, když někoho z toho podniku potkám si s děvčaty tykám a s muži vykám!SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Raději vykám,vykala jsem všem svým kolegyním v práci, vykám i tchýni, tykám si jen se spolužáky a na internetu, kde je to prý normální, jinak si to dost rozmýšlím, než na to přistoupím. Moji rodiče svým rodičům vykali.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles